Čo si zahrať na Macu počas karantény (1. časť)

Sme zodpovední ľudia a preto sme všetci kvôli karanténe doma. Ako si ale skrátiť čas a dobre sa zabaviť? Áno, vieme, že existuje mnoho možností, no my sa budeme sústrediť na zoznam hier, ktoré si môžeme počas karantény zahrať na Macu.

Stardew Valley

Po rokoch sklamaní, ktoré si sebou niesla séria Harvest Moon, ktorú sme mali kedysi radi, sa developer Eric Barone, známy ako ConcernedApe rozhodol vytvoriť svoju vlastnú verziu simulácie farmárčenia. Hra prichádza so skvelým retro nádychom, očarujúcimi postavami, svadbami, súbojmi a mnohým ďalším.

ConcernedApe pri oznámení hry sľuboval aj podporu pre multiplayer. V tomto roku bol multiplayer pridaný do PC verzie a onedlho sa objaví aj na Nintendo Switch. Co-op umožňuje trom ďalším hráčom pripojiť sa do hry a stať sa “predĺženou rukou farmára” a pomôcť mu tak spravovať farmu. Títo hráči s vami môžu hrať aj v Co-Op príbehu a kto vie, možno to skončí aj svadbou.

Stardew Valley je viac ako len simulátor farmárčenia. Jedná sa role-playing hru, kde si hráči postupom zvyšujú svoju úroveň v oblastiach, ako je napríklad rybárčenie alebo ťaženie, upravujú si svoju profesiu, odomykajú nové oblasti a prehľadávajú nebezpečné jaskyne plné monštrier a artefaktov. Mnohým hráčom sa bude páčiť možnosť upravovať si svoj majetok a vytvoriť tak “farmársky raj”.

Starcraft II: Wings of Liberty

Starcraft sa stal globálnym fenoménom od svojho vydania v roku 1998 a pokračovanie Starcraft II: Wings of Liberty túto radíciu preniesol aj do roku 2010. Hra je v Južnej Kórei hraná toľkými ľuďmi, že títo hráči označili Starcraft za ich národný šport. Blizzard, spoločnosť stojaca za sériou Starcraft takéto slová určite pohladili po duši. I keď za úsilie, ktoré do hry vložili, si každú chválu zaslúžia.

V hre si môže hráč vybrať z troch frakcií, za ktoré chce hrať : Terran, ZergProtoss. Aj keď sa príbehová línia Wings of Liberty zameriava predovšetkým na rasu Terran, v multiplayeri si hráč môže zahrať za ktorúkoľvek rasu.

Starcraft je hra pre hráčov, ktorých baví mikromanažment a “piplanie” sa s mnohými rozličnými povinnosťami. Hráč musí mať v oku svoje zdroje, dostupné jednotky a pohyby nepriateľov. Toto sú len základné úlohy, aby mal hráč vôbec šancu v akomkoľvek súboji. Ak hráč “mrkne” v nesprávny okamih, stovky Zergligov sa pustia do základne a rozbijú ju na prach. Kto sa už ale prebojoval sekvenciou Wings of Liberty, čakajú na neho ešte Heart of the SwarmLegacy of the Void, ktoré boli pred nedávnom vydané.

 

Portal 2

Hra Portal 2 prenesie hráča späť do Aperture Science. Jedná sa o veľmi návykovú puzzle hru z pohľadu prvej osoby. Hráč bude hrať za hlavnú protagonistku Chell, ktorá sa snaží dostať z obrovského výskumného zariadenia Aperture a získať tak slobodu. Každá miestnosť, každý level, v ktorom sa hráč ocitne je jedno veľké puzzle a úloha je jasná. Dostať sa z týchto puzzle pomocou ikonickej teleportačnej zbrane. Počas svojej cesty bude hráč využívať k riešeniu puzzle nie len svoju hlavu ale aj objekty okolo seba, ktoré sú v hre.

Portal 2 je vlastne rozšírená verzia prvej časti, ktorej pomáha skvelý príbeh. Podľa hráčov a niektorých herných blogov je Portal 2 jednou z najunikátnejších hier na trhu. Hre dokonca nechýba ani poriadna dávka humoru.

 

Sid Meyer´s Civilization VI

Po nie práve vydarenom Civilization: Beyond Earth prichádza vydavateľ Firaxis v plnej sile s Civilization VI, ktoré si zakladá na vydarenom Civilization V. Hra ale, ako inak, disponuje aj mnohými inováciami, ako je napríklad robustnejšia kultúra, väčší strom výskumov, dynamickejšie voľby a bližší pohľad na to, prečo svetový lídri konajú, tak ako konajú. V hre Civilization VI sa spájajú skúsenosti zo série Civilizaiton a inovácie, ktoré vývojári do tejto hry prinášajú.

Hra obsahuje veľké množstvo národov. Musíme priznať, že ich nie je zrovna málo. Spomenúť môžeme napríklad Aztékov, Peržanov, Nubianov a Austrálčanov. Tí sú vedení ikonickými vodcami ako napríklad Montezuma (Atékovia). Hra dostáva aktualizácie a nový obsah v relatívne krátkom časovom intervale, čo donúti aj “ostrieľaných stratégov”, vrátiť sa k tejto fantastickej sérií.

Heartstone

Multiplayerová kartová hra od štúdia Blizzard sa dostala do veľkého počtu mobilných zariadení. Je to ale aj skvelá hra pre veľkú obrazovku Macu. Vďaka jednoduchej hernej mechanike a rýchlemu priebehu hry sa môže hráč prebojovať mnohými súbojmi iba pri jednom sedením. Zároveň skvelá matchmaking mechanika tejto hry pomôže pri hraní proti skutočnému súperovi nájsť hráča s čo najviac podobnými skúsenosťami z hry.

Hearthstone, ako aj iné podobné hry si získava svoju obľubu vďaka slávnej sérií Warcraft a mnohými postavami a ich schopnosťami zo série Warcraft, ktoré sú v hre k dispozícií ako herné karty.

Gone Home

Gone Home je jedna z tých vzácnejších hier, ktoré hodia hráča priamo do prostredia a nechajú ich objavovať. Hráč bude hrať za študenta vysokej školy, ktorý sa vracia domov po roku strávenom na fakulte. Po návrate domov zistí, že je v dome sám. Je na hráčovi aby prehľadával dom a našiel stopy, prečo a kam jeho rodina odišla a čo spravila.

Gone Home má pomalý ale za to neuveriteľný príbeh, vďaka svojej intenzívnej atmosfére. Núti tak hráča aby objavoval a odhalil tajomstvo veľkého prázdneho domova s temným a smutným príbehom. Vďaka svojmu unikátnemu štýlu herného zážitku sa nebudeme vedieť od počítača odlepiť od začiatku do konca.

 

Minecraft

Minecraft je hra, v ktorej….ale vážne? Myslíme si, že tento herný titul netreba predstavovať. Práve Minecraft sa stal fenoménom od svojho vydania v roku 2009. Vyzbrojený iba párom rúk bude mať hráč k dispozícií absolútnu slobodu v obrovskom hernom svete. Hráč začne kopať zem a než sa nazdá, už niekde v bani doluje diamanty a zlato. Treba si ale dávať pozort, pretože tam niekde v tme sa skrýva zombie alebo creeperi, ktorí sú pripravení sa na hráča vyrútiť v plnej sile a prípadne aj explodovať.

Hovorí sa, že v jednoduchosti sa skrýva krása. Minecraft je toho dôkazom. Hráč dostane slobodu a je na ňom čo bude robiť. Či bude hrať príbehovú líniu, prežívať, naháňať ovce, tunelovať, vytvárať labyrinty plné pastí alebo stavať obrovské mrakodrapy. Prípadne ak má hráč veľa času, dokáže postaviť aj celé mesto. Nie že by sa to niekedy stalo…Niektorým sa nemusí ale páčiť 8-bitová grafika hry, no jej mechanizmus a sloboda sa dotkli a dotknú ešte mnohých hráčov.

 

Kerbal Space Program (KSP)

Táto hra disponuje relatívne zvláštnou kombináciou elementov. Keď ale odhliadneme od kreslenej grafiky, zvláštnych postáv v hre, je KSP ozaj výzva. Simulácia letu nebola nikdy taká prepracovaná a návyková. KSP ponúka hráčovi doslova ihrisko. Či už normálnemu hráčovi alebo nadšencovi fyziky hra ponúka veľa možností a nastavení, aby sa dostala hráčom vytvorená vesmírna loď napríklad na mesiac. Hráč má neobmedzené možnosti a z nich vyplýva iba jedna otázka. Koľko Kerbalov bude musieť zomrieť, aby sa dostala vesmírna loď na mesiac?

Tento titul pobeží takmer na každom počítači, vďaka svojej nie práve komplikovanej grafike. Hráč môže stráviť mnoho hodín učením sa, ako postaviť raketu schopnú doletieť až na mesiac. A po postavení vesmírnej lode prichádza tá “zábavnejšia” časť. Manažovať a ovládať vesmírne plavidlo od vzletu až po pristátie, či už kontrolované alebo nie. KSP je jedna z tých hier, ktoré sú edukatívne a zároveň zábavné.

Leauge of Legends a Dota 2

Leauge of Legends od Riot Games nie je ničím menej, než globálnym fenoménom. Základom hry je zničiť základňu nepriateľského tímu skôr, ako sa to podarí jemu. Ale toto nie je jediný základ. Hlavnými prvkami, na ktorých je hra postavená, je komunikácia a tímová práca. Nejedná sa o žiadnu “one man army” hru. Tímová práca a komunikácia idú v ruku v ruke so stratégiou, pretože každé zlé rozhodnutie v tejto hre je trestané. Trestaný nie je len samotný vinník, ale celý tím a aj keď vyhráva, jedno zlé rozhodnutie môže zmeniť výsledok celej hry. Hráč sa pohybuje na mape so svojim šampiónom (je ich veľa na výber a každý má svoju špeciálnu schopnosť) a postupne sa prebíja cez celú mapu, pričom ničí nepriateľské veže s pomocou tímu a minionov. Na mape sú aj sekundárne misie, ktoré po splnení poskytnú hráčovi výhodu proti nepriateľovi.

Dota 2 je o niečo viac “hardcore”. Pôvodne sa jednalo o mód hry Warcraft III. No Dota 2 už išla sama za seba a stala sa tak jednou z najlepších MOBA hier na svete. Garantujeme, že hráči, ktorí túto hru hrajú, nehrajú nič iné.

Upozornenie

Pred stiahnutím, resp. kúpou hry odporúčame čitateľom skontrolovať si hardvérové nároky jednotlivých hier, nakoľko každá z vyššie spomenutých hier má vlastné požiadavky na hardvér počítača. Špeciálne v prípade, že máte nainštalovaný macOS 10.15 Catalina, ktorý nedisponuje podporou pre 32-bit aplikácie a hry.

zdroj: Digital Trends

Ďalšie diely seriálu

komentáre
  1. Nie, nie sme všetci doma. Nie každý ker taký hlúpy sny veril tejto propagande tak ju láskavo potrestané šíriť aj vy a venujte sa radšej naďalej technológiám. Liberálny blázni…

    0
    0
    1. Zdravíme, chvíľku sme sa síce zapotili pri dešifrovaní vašej správy, ale asi to bol len zapnutý autokorekt, či? Nech je ako chce, myslím, že je užitočnejšie šíriť informácie ako vírus :-) Pekný deň!

      0
      0

Comments are closed.



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť