Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 5 – Platformové)

Už máme za sebou akčné hry, adventúry, hororyMMO + MOBA hry. Dnes sa dostávame k piatemu dielu našeho seriálua pozrieme sa na asi najrozšírenejší typ hier na Macu. Áno, reč je o platformových hrách.

Bude sa jednať asi o jednu z najdlhších častí nášho seriálu, nakoľko hier je ozaj veľa. Aby sme boli presní, tak 12. Väčšina z hier, ktoré si v tejto časti uvedieme, je relatívne nenáročná alebo mierne náročná na hardvér, takže ide skôr o výber tej správnej hry pre vás ako sledovanie, či to váš Mac rozbehá alebo nie.

Rayman: Origins

Do zoznamu sa hlásilo mnoho kandidátov. Ale na Rayman: Origins majú veľmi ďaleko. Hra je rýchla, pekná a každá prekážka, či nepriateľ sú presne tam, kde majú byť. V Origins prechádzate každým levelov, porážate nepriateľov a zachraňujete “Electoons”.

Počas hrania získavať nové schopnosti ako je beh po strope, dlhé skoky, plávanie a zmenšovanie sa. Hra pripomína mnohým známu klasiku od Sega, len o dosť lepšiu. Hra sa dokonca dá hrať aj v lokálnom móde pre štyroch hráčov, čo vám pripomenie staré dobré časy.

Rayman: Origins má na starosti Feral Interactive, čo znamená, že port na Mac nemá chyby. Hra nie je ani tak náročná, čo znamená, že si Raymana môžete užiť aj na slabších zostavách.

Systémové požiadavky: OS X 10.8.5, 1,5G GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 3GB HDD, nVidia GeForce 320M/ATI Radeon HD 3870/Intel HD Graphics 3000 alebo lepšie.

Trine 2

Jedná sa o zábavnú platformovú hru, ktorú je možné hrať s priateľmi.

Až traja hráči sa zmocnia role Amadeusa (kúzelník), Zoyi (zlodej) a Pontiusa (rytier). Každý má svoje špeciálne schopnosti, ktoré napomáhajú pri riešení puzzle a následnom postupe v hre. Ak hráč hrá sám, musí konštantne prepínať medzi postavami, až kým nenájde to správne kúzlo, či schopnosť, ktorá pomôže vyriešiť puzzle.

Ak hrajú viacerí hráči, je dobré hrať ako tím, pretože sa môže veľmi rýchlo stať, že sa hráči zaseknú na nejakej úlohe (a to dosť často). Musíme vyzdvihnúť aj kúzelné prostredie hry, ktoré je veľmi dobre spracované. Trine 2 je skvelá adventúra, ktorá obsahuje mnoho detailov, pri ktorých sa dá zastaviť a chvíľu ich obdivovať.

Von sa dostalo aj pokračovanie tejto hry, Trine 3, ktoré podľa mnohých nie je až také dobré ako Trine 2 (a ani lacnejšie). Mierne starší Trine 2 sa dá dokonca zahrať aj na starších zostavách.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.6, 1,6 Ghz Intel Core 2 Duo, 1 GB RAM, 1.5 GB HDD, nVidia GeForce 320M, ATI HD 2400, alebo Intel HD 3000.

Limbo

Podobne ako hre Braid, sa aj Limbo podarilo vytvoriť niečo veľmi zaujímavé.

V Limbe budete sprevádzať mladého chlapca nebezpečnými oblasťami v honbe za jeho stratenou sestrou. Okrem toho, že prostredie vyzerá šero, je plné puzzle, pascí a monštier. Mnohí hráči prirovnávajú hru k štýle “skús a zomri”, čo inými slovami znamená, že budete musieť mnohokrát umrieť, kým vyriešite puzzle. Umieranie hlavnej postavy nie je obyčajné, čo hre pridáva istý druh napätia.

Limbo využíva jednoduchú grafiku, aby vytvoril tmavú a strašidelnú atmosféru. To dáva šancu aj starším Macom.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.6, 1,4 GHz Intel Core 2 Duo, 1GB RAM, 150MB HDD, OpenGL 2.0 kompatibilná grafická karta s 256MB video pamäťou.

Mark of the Ninja

Táto stealth platformová hra pochádza od tvorcov hry Don’t Starve a Invisible INC.

Ako bezmenný ninja v súčasnosti bude vašou úlohou splniť mnoho náročných úrovní. Takmer všetky sú lineárne, no obsahujú mnoho ciest a spôsobov, ako ich prejsť. Môžete sa schovávať, zabíjať alebo kombinovať obidva spôsoby.

Možností sú nekonečné, čo robí z tejto hry ozaj špecialitu. V hre sú napríklad stráže, psy, tráva kde sa dá schovať, šachty, svetlá ktoré môžete vypnúť a omnoho, omnoho viac. Niektoré úrovne sú ťažké, no hra vám ponúkne toľko nástrojov, aby ste mohli úroveň “splniť po svojom”.

Port je perfektný. Nároky sú už ale o niečo vyššie.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.0, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 512 MB VRAM, nVidia GeForce 7800 GT/ATI Radeon HD 3000+ alebo lepšie.

Crypt of the NecroDancer

Asi sme to už niekde vyššie spomínali, či? Jedna z hier, ktorá sa radí medzi najoriginálnejšie indie platformové hry, ktoré si môžete zahrať (asi to vyplýva už aj z názvu).

Hra na štýl dungeonov, no so zaujímavou požiadavkou. Môžete sa hýbať iba do rytmu muziky. Neplatí to ale iba pre vás ale aj pre nepriateľov. Z nepriateľského útoku sa tak stáva tanečná scénka ako z muzikálu. Ešte aby začali nepriatelia spievať… Za každý pohyb mimo rytmu budete potrestaný, no akonáhle sa naučíte pohybové prvky vašich nepriateľov, z hry sa rázom stane majstrovské dielo.

Hra je náročná a každý dungeon je náhodne generovaný, takže pamätať si pohyby, umrieť a následne ich opakovať bude viesť k smrti hneď v úvode úrovne. Do hry si môžete pridať aj vlastné MP3, čo v originálnych indie platformových hrách určuje víťaza. Len neodporúčame použiť Drum’n’Bass.

Vďaka retro pixelovej grafike je hra nenáročná a zvládne ju aj starší Mac.

Systémové požiadavky: OS X 10.7, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 1GB RAM, 1.6GB HDD, 512MB video RAM.

The Binding of Isaac: Rebirth

Zábavná hra s náhodne generovanými dungeonmi.

Vďaka nekonečnej zásobe dungeonov, vecí, monštier a “bossov” táto hra nikdy neomrzí. Netreba ale zabúdať, že vám ani nič nedaruje, nakoľko disponuje permanentnou smrťou (ak zomriete, budete musieť začať úplne od začiatku). Často bolestivá a frustrujúca skutočnosť.

Hlavne keď ste práve našli super ultra extra epickú zbraň. Rebirt je remake pôvodného The Binding of Isaac, akurát postavený na novšom engine. Obsahuje vylepšenú grafiku, efekty, muziku a “stovky dizajnov, redizajnov a iných vylepšení”.

Túto hru si môžete zahrať takmer na každom Macu. Možno ani nie je potrebné uvádzať systémové požiadavky. Ale preventívne radšej.

Systémové požiadavky: OS X 10.8, Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 450MB HDD.

Fez

Najoriginálnejšia úspešná indie hra na tomto zozname.

V hre budete ovládať Gomeza, ktorý dokáže okolitý svet vnímať v 2D aj 3D. To vám dá možnosť vidieť okolitý svet zo všetkých štyroch strán. Táto perspektíva dáva hre Fez špeciálny nádych, pričom sa ale na druhej strane stávajú puzzle omnoho komplikovanejšie. V hre sa nenachádzajú žiadny nepriatelia, ktorí by rozptyľovali vaše sústredenie, nakoľko ho budete plne potrebovať pri riešení puzzle.

Ako ostatné indie hry, tak aj Fez používa retro grafiku a mnoho farieb. Bohužiaľ sa to zrovna nechytá na CryEngine či Unreal Engine, no na druhej strane si hru zahráte aj na starších Macoch.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.8, 1,8GHz Intel Core 2 Duo, 1GB RAM, 1GB HDD, OpenGL 3.0+ podpora, na Intelom integrovaných grafických kartách (okrem HD série) nebude hra fungovať.

Spelunky

Vcelku zábavná indie hra, ktorá je zadarmo.

Spelunky má všetko. Generuje náhodne úrovne, je extrémne náročná, obsahuje permanentnú smrť a disponuje peknou 2D grafikou. V Spelunky musíte nazbierať čo najviac pokladov, pričom sa vyhýbate pasciam a nepriateľom, ktorí pomaly ale isto zaplňujú tunely.

Herný zážitok je celkom jednotvárny. Môžete švihať alebo skákať na nepriateľov, zbierať veci, alebo používať bomby a laná na hlbšie preskúmanie jaskýň.

Veľmi, veľmi nenáročná hra, ktorá sa dá hrať dokonca aj v prehliadači. Systémové požiadavky preto uvádzať nebudeme.

Super Meat Boy

Indie platformová hra, ktorá je známa svojou hrubosťou. V dobrom slova zmysle.

Super Meat Boy je náročná a veľa krát v nej budete musieť zomrieť. Aj keď sto krát zomriete, je pocit z prekonania úrovne k nezaplateniu. Super Meat Boy u mnohých hráčov vyvoláva spomienky, kedy ešte boli hry náročné (Galaga, Donkey Kong, Defenders, atď.).

Super Meat Boy ponúka až 300 úrovní, všetky plné pascí (ako ventilátory, rakety, láva a mnoho ďalších nástrah vytvorených na vaše rozdrvenie. A jediné čo dokážete, je utekať a skákať. Žiadna portálová zbraň. A áno, znie to nenáročne – bež, skoč, bež. No veľmi precízne ovládanie hry hráča odmení.

Port tejto hry je úplne v poriadku a pobeží dokonca aj na starších Macoch.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.4, 1,2 GHz Intel Core 2 Duo, 256MB RAM, 300Mb HDD, grafická karta podporujúca Pixel Shader 2.0 a Vertex Shader 2.0 so 128MB video pamäťou.

Cave Story

Jedná sa o 2D platformovú hru, ktorá si uctieva klasiku ako je Meteroid alebo Castlevania. Hru si môžete zahrať zdarma. Zážitok z tejto hry by sa dal prirovnať k starým NES klasikám. No pod “pixelovým” povrchom sa skrýva skvelý príbeh. V Cave Story budete preskúmavať podzemné jaskyne, vylepšovať si zbrane a hľadať tajomné poklady. Z nepriateľov budú padať body skúseností, ktoré vám zvýšia silu vašich zbraní.

Na Steame nájdete aj vylepšenú verziu tejto hry. No stále si môžete zadovážiť (komunitou poháňanú) verziu zdarma. Ako pri Spelunky, ani tu nebudeme uvádzať systémové požiadavky, nakoľko ich v podstate ani nemá a zahráte si to takmer na každom Macu.

Shovel Knight

Old-school 2D platformová hra, pripomínajúca už takmer neexistujúcu 8-bit éru.

Táto hra dosť pripomína staršiu Mario Bros hru. Musíte prejsť každou úrovňou, aby ste sa dostali k “bossovi”. Zozbierajte mince a porazte nepriateľov vašou skvelou…lopatou. Znie to ako Mario, že? No Shovel Knight je o niečo modernejší. Za pozbierané mince si môžete zadovážiť vylepešenia a mnoho ďalšieho.

Tak ako sa dá očakávať. Nenáročná platformová retro hra, ktorá na svoj plynulý chod nepotrebuje výkonný stroj.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 250MB HDD.

V našej sérií budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, získate subjektívny pocit autora a môžete si ich tiež odfiltrovať podľa vlastného želania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.