Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 4– MMO+MOBA)

Tram-ta-dá-dá! Štvrtá časť našej série je tu. Minule sme si predstavili najlepšie akčné hry, adventúryhororovky pre Mac. Dnes mierne zvoľníme tempo a predstavíme si zopár MMO (Massive Multiplayer Online) a MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) hier, ktoré by sa mohli na vašom Macu objaviť a priniesť vám hodiny zábavy a oddychu.

World Of Warcraft

Jedná sa o…. a vlastne je nutné predstavenie tejto asi najznámejšej MMORPG hry od Blizzardu, ktorá bola kedy vydaná? Slovo najznámejšia je použité z dôvodu enormnej pozitívnej i negatívnej publicity tejto hry od dňa, kedy bola vydaná.

WoW, ako sa často používa skratka, už 10 rokov definuje pojem MMORPG, pričom sa stále rozvíja a rastie. Existovalo mnoho napodobenín, ktoré si však veľa slávy neužili. Vo WoWku si vytvoríte postavu, plníte úlohy a porážate nepriateľov aby ste sa stali silnejšími, pričom z nepriateľov získavate rôzne predmety, ktoré vám na vašej výprave pomáhajú.

No až keď dosiahnete maximálny level hry, len vtedy sa začína tá pravá zábava (pri datadisku Legion je to level 110). Môžete sa pridať do “raidu”, teda dungeonov s viacerými hráčmi (25), silnejšími “bossmi” a silnejšími predmetmi. VAROVANIE: Hra je extrémne návyková! Pri hraní podstupujete riziko vzniku závislosti.

Blizzard nie je nejaká garážová spoločnosť. Pri portovaní Macu si dala prácu a výsledkom je plnohodnotná hra, bez problémov s grafikou či ovládaním, ktorá by mala bežať na všetkých moderných Macoch (hlavne keď už podporuje Metal).

Systémové požiadavky: OS X 10.9.5, Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 35GB HDD, nVidia GeForce 9600M GT/ATI Radeon HD 4850.

Heroes of the Storm

MOBA hra odohrávajúca sa vo svete Blizzardu, kde si môžete vybrať všetky známe postavy, ktoré sa kedy v tomto svete objavili.

V hre sa nachádzajú dva tímy “hrdinov”, ktorých úlohou je zničiť nexus (základňu” druhého tímu). Počas súboju budete získavať skúsenosti a tak zvyšovať svoj level, vďaka čomu budete mať k dispozícii viac schopností a sily.

Pokiaľ ste niekedy hrali iné hry od Blizzardu (StarCraft alebo World of Warcraft), herný zážitok je ešte o to silnejší. Práve tu si môžete zahrať za Sylvanas Windrunner (Za Hordu!), ehm…alebo za samotného Diabla. V porovnaní s Leauge of Legends sa jedná o viac tímovo založenú akciu, ktorá je zároveň “milosrdnejšia” k začiatočníkom.

Heroes of the Storm je obľúbenou hrou u mnohých Mac hráčov. Pokiaľ teda chcete vyskúšať MOBA hru, Heroes of the Storm je pravdepodobne najlepšou voľbou.

Systémové požiadavky: OS X 10.9.5, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 10 GB HDD, nVidia GeForce GT 330M/ATI Radeon HD 4670 s 256MB video pamäťou.

Guild Wars 2

Nejedná sa o ďalšie MMO. Jedná sa o MMO, ktoré by mohlo teoreticky vyzvať na súboj aj samotného kráľa MMORPG, World of Warcraft.

Guild Wars 2 sa začína celkom tradične, plnením úloh a zvyšovaním levelu. Nič extra okrem faktu, že vaše rozhodnutia určia smer, akým sa vaše ďalšie úlohy budú uberať. Napríklad príbeh sa prispôsobí vašim akciám vo forme rýchlejšieho boja a dynamických udalostí.

Najlepšie je, že Guild Wars 2 je zadarmo, teda free-to-play. Hra ponúka svoje najlepšie funkcie bez toho, aby si za to niečo pýtala. Táto zmena prišla spoločne s rozšírením Heart of Thorns, ktoré pridáva novú triedu postáv, nový PvP (player vs. player) mód, prerobený frakčný systém a “Adventúry”. Heart of Thorns je platený, no našťastie iba jednorazovo.

Hra funguje na Macu takmer bez problémov. Takmer, pretože niektorí hráči hlásia slabý výkon, čo nás vedie k odporúčaniu, že výkon hry na Mac je dobré si najprv zdarma vyskúšať, predtým ako si čokoľvek zakúpite.

Systémové požiadavky: OS X 10.8, Intel Core i5, 4GB RAM, 35GB HDD, nVidia GeForce 320M/ATI Radeon HD 6630M/Intel HD 3000 alebo lepšie.

Leauge of Legends

LoLko, ako sa mu často hovorí, je najpopulárnejšia MOBA hra na svete. Viac ako 12 miliónov hráčov denne. To už je nejaká zábava. Ak stále neviete čo si zahrať. Pozastavte sa tu.

V LoL sa proti sebe vytvoria dva tímy, ktoré navzájom medzi sebou bojujú. Prevezmete kontrolu nad “šampiónom”, ktorý sa bude počas vášho hrania zlepšovať. Hra má viac ako 120 šampiónov s unikátnymi schopnosťami, silami a slabinami. Vyberať si naozaj máte z čoho.

Ale keďže je tu toľko postáv, zaberie hodiny naučiť sa hru hrať a stať sa v nej ozaj dobrým. A tu je kameň úrazu, nakoľko LoL je extrémne súťaživá hra. Jej hráči sú známi občasnými “výkyvmi” nálad a agresivitou. Takže čakajte nejakú tú nadávku v chate, keď niečo pokazíte.

Hra je veľmi dobre portovaná na Mac a je úplne zadarmo. Samozrejme sú k dispozícii aj mikrotransakcie. Hra nie je príliš náročná na hardvér.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,0 GHz Intel Core 2 DUo, 2GB RAM, 5GB HDD, nVidia GeForce 8600M GT/ATI Radeon HD 2600.

The Lord of the Rings Online

MMORPG odohrávajúce sa vo svete The Lord of the Rings.

Tradičné MMO, v ktorom sa zhostíte svojej postavy, plníte úlohy, zabíjate monštrá a zvyšujete svoju úroveň, aby ste boli silnejším. Hra nie je žiadnym prevratným trhákom, no obsahuje všetko čo by mala správna MMORPG obsahovať a dokonca v peknom šate. Dobrá grafika a hrateľnosť vám zaistia hodiny zábavy.

LotRO ponúka mnoho hodín zábavy predtým, ako vás donúti za niečo zaplatiť. Hardvérové nároky nie sú vysoké, teda okrem dobrého internetového pripojenia, ktoré vyžaduje každé MMORPG.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 25GB HDD, Intel HD Graphics 3000 alebo vyššie.

DotA 2

DotA 2 je ďalšia free-to-play hra od Valve. Tak ako Team Fortress 2 je aj DotA 2 skvelou hrou, ktorá ponúka hodiny zábavy bez nutnosti niečo platiť. Keď sa jedná o veľké online hry, zdá sa, že Valve vie, čo robí.

Budeme sa opakovať, no DotA 2 obsahuje dva tímy, ktorých úlohou je zničiť “Ancient” nepriateľského tímu. Počas hry máte k dispozícií 111 hrdinov so špeciálnymi schopnosťami. Počas boja získavať skúsenosti, zlato a lepšiu výstroj a výzbroj. Znie to ako Warcraft, pretože DotA 2 je pokračovaním Defense of the Ancients (DotA), známeho Warcraft 3 módu vytvoreného fanúšikmi. Tak ako pri Leauge of Legends varujeme, že pokiaľ v hre niečo pokazíte, ostatní hráči vám to dajú jasne najavo.

DotA 2 je ďalšou hrou, ktorú si môžete na vašom Macu vyskúšať bez akéhokoľvek rizika, pokiaľ ste v hraní na Macu nový. Na Steame (od Valve) je pochopiteľne jednou z najhranejších hier. Port hry na Mac je bezproblémový, pričom hra pobeží takmer na všetkých zariadeniach.

Systémové požiadavky: OS X 10.9, Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 8GB HDD, nVidia 320M/ATI Radeon HD 2400/Intel HD 3000.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

The Elder Scrolls Online je najnovšou veľkou MMOPRG hrou, ktorá sa pripojila medzi ostatné.

Táto hra je prvou zo série, ktorá sa dostala na macOS a zároveň aj prvým pokusom o multiplayer. Vysoké ciele, ktoré si vývojári stanovili sa nenaplnili a tým pádom nemohlo prísť nič iné, než sklamanie. Teraz ale hovoríme o roku 2014, kedy hra vyžadovala kúpu a následné mesačné predplatné. Od tej chvíle sa ale veľa zmenilo.

Znovuspustenie ako Tamriel Unlimited do tohto sveta pridalo mnoho nových funkcií a zmien k lepšiemu. Mesačné predplatné zmizlo a hru si treba kúpiť iba raz. Hra je veľmi podobná World of Warcraft alebo Guild Wars 2. Ide len o to, či vás svet Elder Scrolls zaujal. Hra je dobre portovaná, no nároky na hardvér sú o niečo vyššie.

Systémové požiadavky: OS X 10.7, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 60GB HDD, Intel HD Graphics 4000/nVidia GeForce GT 330M/ATI Radeon HD 6490M alebo iné s 256 MB video pamäťou.

EVE Online

EVE je MMORPG odohrávajúce sa v sci-fi vesmírnom prostredí.

V EVE si môžete vybrať z celej rady profesií vrátane ťažby, výroby, obchodu, pirátstva a mnohého ďalšieho. Všetko sa odohráva v reálnom čase. To znamená, že čas v hre plynie aj keď nie ste online. V hre dokonca funguje aj reálna ekonomika, ktorá sa nezastaví kvôli nikomu. EVE obsahuje aj dych berúce vesmírne lode a nevyčerpateľnú zásobu lodí. Vybrať si môžete od malých vesmírnych lodí po obrovské koráby, niektoré väčšie ako celé mesto.

Po desiatich rokoch stabilného rastu a 20 rozšíreniach zadarmo sa EVE Online neuberá žiadnym špecifickým smerom. Ak teda máte radi vesmírne súboje, určite odporúčame EVE Online vyskúšať.

Tak ako pri ostatných MMO hrách, tak aj pri EVE bude musieť váš Mac disponovať viacerými konskými silami, aby ste si ju plne užili. S portom na Mac nebol pri EVE Online hlásený žiadny problém.

Systémové požiadavky: OS X 10.9, 2.0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 20GB HDD, nVidia GeForce 320M/Intel HD 3000.

V našej sérií budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, získate subjektívny pocit autora a môžete si ich tiež odfiltrovať podľa vlastného želania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.