Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 2 – Adventúry)

Dnes tu máme druhú časť našej série Čo si zahrať na Macu v roku 2018. V minulej časti sme sa pozreli na akčné hry, ktoré by ste si na vašich Mac počítačoch mohli zahrať, zabaviť sa a odreagovať.

Musíme uznať, že akčné hry, ktoré sme uviedli boli mierne “náročnejšie” na hardvér. Pri dnešnom zozname sú hry o niečo menej náročné a niektoré dokonca bez problémov spustí aj starší Mac.

Life is Strange

Hneď na začiatku podotkneme, že hra získala od Applu ocenenie Mac Game of the Year. Niet sa ani čomu čudovať, táto adventúra má čím zaujať.

Hra rozpráva príbeh staršej žiačky strednej školy. I keď vyzerá úplne obyčajne, tak ako každý ďalší teenager, zdanie klame. Dokáže vrátiť čas a ovplyvniť tak minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Počas hry využije túto schopnosť, aby zachránila svojho priateľa a zistila, čo nekalé sa deje v jej domovskom meste.

Táto hra sa predovšetkým zameriava na rozprávanie príbehu. Pokiaľ sa teda tešíte na súboje a akčné sekvencie, sklameme vás. Nič také tu nie je. Objavíte tu ale skvelý príbeh, množstvo rozhodnutí a z nich následne vyplývajúcich následkov. Čo sa týka výkonnosti, hru je možné celkom slušne rozbehať aj na starších počítačoch Mac, ako je napríklad MacBook Air z roku 2013.

Systémové požiadavky: OS X 10.11, 1,8 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 25GB HDD, Intel HD 4000/AMD 4850/nVidia 130 (512 MB VRAM) alebo vyššie.

The Witness

Po vyše roku čakania sa hra The Witness dostala na Mac. Nepoznáte ju? Nevadí, v podstate sa jedná o open-world puzzle hru od Jonathana Blowa. Mnohí čakali a dúfali, že Blow nám prinesie ďalšiu skvelú indie hru. Zdá sa, že sa mu to podarilo. The Witness je veľmi zaujímavá puzzle hra s množstvom tajomstiev, ktoré treba odkryť. Hra zároveň obsahuje mnoho oblastí a viac ako 500 puzzle. To je viac ako dosť na niekoľko desiatok hodín zábavy. Nemusíte sa báť, že vám bude predkladať otrepané puzzle. Namiesto toho dostanete pri každom leveli čerstvú nádielku.

The Witness využíva Metal API od Apple, vďaka čomu je grafika naozaj veľmi pekná. No na druhej strane budete potrebovať zopár MB navyše, aby ste ju rozbehali.

Systémové požiadavky: OS X 10.11.6, 1,8 GHz procesor, 5GB HDD, integrovaná Intel HD 4000.

Firewatch 

Táto adventúra z prvej osoby nejedného hráča prekvapila svojou hrateľnosťou. Nikto neočakával, že bude tak dobrá.

Firewatch rozpráva príbeh požiarnej veže umiestenej v lese. Po niekoľkých zvláštnych udalostiach sa rozhodnete preskúmať les a získať odpovede. Vašim jediným komunikačným zariadením je vysielačka a spôsob, akým budete osobe na druhej strane odpovedať, ovplyvní váš vzťah s ňou. Táto hra z časti pripomína simuláciu dospelého človeka s rôznymi problémami. Okrem iného je les v hre plný dychberúcich lokácií.

Vývojár hry Campo Santo sa do Mac verzie ozaj pustil. Pracujú aj na podpore rozhrania Metal, aby hra vyzerala ešte lepšie. Ale ak si ju chcete zahrať už dnes, nemusíte sa báť, vyzerá dobre a taktiež sa aj veľmi dobre hrá.

Systémové požiadavky: OS X 10.8, Intel Core i5, 6GB RAM, 4GB HDD, nVidia/API grafická karta s 1GB video pamäťou.

Subnautica

Subnatuica je masívna open-world adventúra, ktorá sa odohráva pod hladinou oceánu, ktorý pokrýva takmer 98% planéty.

Hra sa začína pádom kolonizačnej lode, s vami na palube. Našťastie stihnete utiecť a katapultovať sa z lode v záchrannej kapsule. No katapultuje sa na mimozemskú planétu, kde musíte preskúmať vaše okolie a vytvoriť si náradie, aby ste prežili. Postupom času budete hľadaním a objavovaním vylepšovať svoje náradie, ktoré vám umožní ísť hlbšie a objavovať tak unikátne veci, nádherné oblasti a na druhej strane aj bojovať s čoraz nebezpečnejšími monštrami.

Open-world sú na počítačoch Mac relatívna rarita a to málo, čo existuje sa odohráva v už ohraných post apokalyptických svetoch. Niet preto divu, že Subnautica je jednou z najpredávanejších indie hier roku 2018.

Nádherný svet hry Subnautica ale vyžaduje silnejší hardvér.

Systémové požiadavky: OS X 10.9, 2,5 GHz Intel Haswell dvojjadro, 4GB RAM, 20 GH HDD, Intel HD 4600 alebo podobný.

Owlboy

Na svet sa v poslednej dobe dostáva mnoho indie hier a preto je ťažké, aby nás nejaká nová dostala. To ale neplatí o hre Owlboy, ktorej vývoj trval takmer desať rokov.

Owlboy je “pixel-art” adventúra, kde sa stretnete s prekážkami a nepriateľmi, ktorých pomocou svojich priateľov prekonáte. Počas príbehu odomknete pomocníkov s rôznymi špeciálnymi schopnosťami, ktoré vám budú nápomocné pri boji alebo riešení puzzle. Medzi hlavnou postavou a pomocníkmi môžete prepínať, čo mierne pozmení atmosféru a spôsob hrania tejto advenúry.

I keď sa možno zdá, že Owlboya by rozbehala aj vaša kalkulačka, ste na omyle. Owlboy obsahuje jednu z najkrajších “pixel-art” grafík široko ďaleko.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, Dvojjadrový procesor, 2GB RAM, 600MB HDD, podpora OpenGL 3.0+.

Minecraft

Táto hra asi ani nepotrebuje predstavovanie. V prípade, že ste si nevšimli asi najrozsiahlejšiu indie hru posledného obdobia, Minecraft vám umožní používať kocky a vďaka nim postaviť čokoľvek čo si predstavíte.

Stavby v Minecrafte nemajú žiadne obmedzenie. Pre začiatočníka je ťažké postaviť poriadny dom. No niektorým sa podarilo postaviť identickú repliku celého mesta. Ale Minecraft nie je len o tom. Je to aj hra zameraná na prežitie. V noci vyliezajú von monštrá. Takže úkryt nie je vôbec od veci. Takisto budete musieť hľadať jedlo, vytvárať zbrane a prehľadávať okolie kvôli zdrojom. I keď sa zdá “kocková” grafika dosť retro, nenechajte sa oklamať.

Výbornou správou je, že táto “retro” grafika je schopná bežať takmer na každom Macu.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.6, 1,4 GHz Intel Core 2 Duo, 512 MB RAM, 185 MB HDD, ATI Radeon 9600/nVidia GeForce FX 5900/Intel GMA 950 s 64 alebo viac video pamäťou.

Gone Home

Táto hra z prvého pohľadu je niečo, čo ste ešte asi nehrali.

Odohráva sa vo veľkej, opustenej haciende. Po tom, ako sa vrátite domov z dlhej cesty zistíte, že sa vaša rodina stratila. Jediná stopa, ktorú nájdete je poznámka od vašej sestry, v ktorej od vás chce, aby ste ich nehľadali. Hranie je limitované iba na oblasť domu a prezeranie objektov v ňom. Možno to neznie ako veľa, no Gone Home sa podarí prerozprávať skvelý príbeh a vytvoriť akési prepojenie medzi vami a stratenou rodinou.

O Mac verziu hry Gone Home je veľmi dobre postarané.

Systémové požiadavky: OS X 10.7, 1,8 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 2GB HDD, akákoľvek grafická karta s 512MB video pamäťou.

Tales from the Borderlands

Táto “namier a klikni” hra je veľmi dobrou adventúrou od štúdia Telltale.

Prečo práve Tales from the Borderlands, keď existuje mnoho známejších ekvivalentov? Jednoducho preto, že je tu trocha puzzle, veľa dialógov a ešte väčší počet rozhodnutí, ktoré musíte učiniť. Na vašom rozhodnutí záleží a následky vás budú hrou prenasledovať. Okrem iného, príbeh je prerozprávaný aj vcelku zábavnou formou. Niečo na čo nie sme pri Telltale hrách príliš zvyknutí. To ale neznamená, že vám hra nepredhodí veľmi ťažké rozhodnutia.

Mac verzia Tales from the Borderland bola veľmi pekne a opatrne portovaná na Mac. Vďaka svojej nie až tak náročnej grafike si hru môžete zahrať takmer na každom Macu.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.8, 2,3 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 3GB HDD, nVidia/ATI s 512 MB video pamäťou.

Her Story

Túto hru je veľmi ťažké kategorizovať, čo z nej robí ozajstný originál.

Či iba hra, ťažko povedať. Skôr sa jedná o film vložený do interaktívnej hry, kde vám budú poskytnuté video záznamy, ktoré vám majú pomôcť objasniť vraždu z roku 1994. Nahrávky sa točia okolo výpovede manželky, kde sú všetky jej slová prepisované. Interview sú rozdrobené do stovky kúskov. No potom, čo si pozriete viac a viac klipov vám začnú súvislosti dávať zmysel. Vašou prácou bude objavovať a preskúmavať obrovskú databázu až dokým poskladáte jej príbeh.

Táto hra v podstate nevyžaduje žiadne grafické nároky. Zahrať si ju teda môžete či už na staršom, novšom, slabšom alebo silnejšom Macu bez ohľadu na jeho výkon.

Systémové požiadavky: OS X 10.8, 2GB RAM, 2GB HDD, 512 MB video pamäte.

Terraria

Terraria je oddychová hra, ktorá vám umožní stavať, kopať a objavovať.

Svet hry je náhodne generovaný, čo znamená, že dve prostredia nikdy nie sú rovnaké. Zase to robí z tej hry zábavu nie? V hre sú zasadené aj monštrá, čo znamená, že stavanie úkrytu, vyrábanie zbraní a súboje sú na mieste. Systém výroby a jeho kombinácie sú až šialene komplikované, čo zanemená, že si môžete všetko prispôsobiť tak ako vám to vyhovuje. Pri pohľade na hru vás určite napadne, že sa jedná o Minecraft v 2D. No ako ju budete hrať, rozdiely vám ukážu, prečo je unikátna. V hre je toho ozaj veľa a nudiť sa určite nebudete.

Tak ako Minecraft, tak aj Terraria s jej “retro” grafikou nevyžaduje nejaké náročné hardvérové požiadavky. Hrať sa bude dať takmer na všetkom.

Systémové požiadavky: PS X 10.9.5, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2,5GB RAM, 200 MB HDD, 128 MB video pamäť s podporou OpenGL 3.0+.

Elite: Dangerous

Vesmírna adventúra, ktorá bola jednou z najžiadanejších hier pre Mac za rok 2015.

Odohráva sa v mierke 1:1 vo vesmíre, ktorý je rovnaký ako naša Mliečna dráha. Jednoducho povedané, svet tejto hry je obrovský. Na začiatku dostanete nejaký ten vra…ehm…loď a nejakú tu almužnu, aby ste mohli začať. Zarobiť sa dá legálne, ale aj nelegálne. Skrz misie, boj, obchod, lovenie odmien alebo pirátstvo. Možnosti sú nekonečné. Mapa hry je tak veľká, že je miestami až prázdna.

Ešte aj dnes nás hra dokáže zabaviť na niekoľko hodín a sprostredkovať skvelý herný zážitok. Pozor na vyššie systémové požiadavky.

Systémové požiadavky: OS X 10.10.3, 2,5 GHz Intel Core i5, 4GB RAM, 8GB HDD, nVidia GT 650M 1GB (alebo podobné).

Grim Fandago: Remastered

Mnohí túto hru označujú ako jednu z najlepších adventúr, aké boli kedy vydané. No pre nových hráčov sa zdala akási neaktuálna a vznikla jej Remastered verzia.

Hra rozpráva príbeh posmrtného cestovného agenta Manny Calavera a zameriava sa na komunikáciu s ostatnými postavami, zbieraní objektov a riešení puzzle. Jej pôvodná verzia pochádza z roku 1998. Remastered verzia prináša vylepšené textúry, 3D modely, moderné ovládanie, nové soundtracky a nové osvetľovacie efekty.

Tak ako môžeme očakávať od vylepšenej starej klasiky. Hra vyzerá dobre (určite lepšie ako v roku 1998) a zahráte si ju na takmer každom Macu.

Systémové požiadavky:  OS X 10.9, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 6GB HDD, ATI Radeon HD 4650/nVidia GeForce GT 220/Intel HD 400 Graphics alebo ekvivalent s 512 MB video pamäťou.

The Talos Principle

Je to jedna z tých mála hier z prvého pohľadu, zameraných na niečo iné, než na zbrane.

Hra je zameraná na chytré puzzle a pripomína Portal. Celkovo je v hre 120 puzzle a určite vám zaberie dosť času, kým ich vyriešite. Hra taktiež poskytuje mnoho nástrojov, ktoré vám riešenie puzzle uľahčia. Blokády, rušičky signálu, lasery, zariadenia na nahrávanie pohybu a strelecké veže. Hra má aj filozofickú stránku, ktorú môžete kompletne ignorovať ak chcete. To na čom záleží, sú puzzle.

Mac verzia hry The Talos Principle nie je zrovna z tých najnáročnejších.

Systémové požiadavky: OS X 10.5.8, 2,2 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 5GB HDD, ATI Radeon HD 4670/nVidia GeForce 9600M GT alebo grafická karta s 512 MB video pamäťou.

V našej sérií budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, získate subjektívny pocit autora a môžete si ich tiež odfiltrovať podľa vlastného želania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.