Redizajn alebo upgrade – aký bude iPhone SE 2?

Informácie o novom iPhone SE 2 sa stále kumulujú, avšak zatiaľ bez hmatateľného výsledku. Za posledné dni sa o telefóne objavili skutočne divoké dohady. Aký teda bude nový SE?

V prvom rade sa pozrime na fakty. iPhone SE bol predstavený pred vyše dvoma rokmi s už vtedy nie práve najnovším hardvérom. Kombináciou osvedčeného dizajnu a veľmi priaznivej cenovky sa stal u zákazníkov jednoznačným favoritom. Jeho pokračovateľ by tak mal byť zaručený, však? U Apple ale jeden nikdy nevie.

Napriek tomu sa už koncom minulého roka začali množiť informácie o druhej generácii kompaktného telefónu. Recept na úspech bol zdá priamočiary. Vymeniť komponenty, použiť rovnaké telo a nastaviť agresívnu cenovku. Dohady sa vyhrotili začiatkom tohto roka a jeho predstavenie sme reálne očakávali na jar, najneskôr na júnovej konferencii.


iphone se 2 original

Ide predsa o ideálny čas predstaviť nástupcu. Okrem toho, pôvodný iPhone SE za ostatné dni drasticky zlacnel a v obchodoch ho zoženiete už pod 300 eur. Zníženie cenovky je vždy nenápadným signálom, že niečo nové sa blíži. Ďalším presvedčivým dôkazom boli aj iPhony, ktoré si Apple nedávno registroval na úradoch.

Minulý týždeň ale karty zamiešala správa z Číny, podľa ktorej možno Apple plánuje niečo väčšie, než len malý upgrade. Čo je však najviac prekvapivé, chýry z rôznych zdrojov si priamo protirečia a momentálne vôbec nie jasné, čo máme čakať, ani kedy.

Naposledy sme takýto zmätok mohli vidieť pred vydaním iPhonu X, kedy sa leakeri nevedeli zhodnúť na tvare jeho displeja a biometrických senzoroch. Aj vtedy sa však mesiace pred jeho vydaním väčšina zhodovala na Face ID. Pozrime sa teda na dve varianty nového SE, ktoré reálne pripadajú do úvahy.

Podľa výrobcu obalov bude mať iPhone SE 2 obrovský displej s výrezom na kameru

Varianta 1 – redizajn po vzore iPhonu X

Myšlienku malého telefónu s veľkým displejom odštartoval výrobca obalov, ktorý minulý týždeň citoval dôverné informácie z Číny. Spoločnosť taktiež zverejnila rendery telefónu, podľa ktorých by mal ponúknuť displej s výrezom na celú prednú stranu, a to v tele podobnom súčasnému SE.

Neskôr sa pridal známy japonský blog Mac Otakara, podľa ktorého Apple údajne testuje viacero prototypov, jeden z nich je pritom podobný vyššie spomínanému popisu.

Fotky predného displeja s výrezom následne zverejnil aj spoľahlivý leaker Benjamin Geskin. Podľa slov jeho “hlavného zdroja” však máme očakávať SE 2 s rovnakým displejom a skleneným telom.

Mac Otakara dodáva, že Apple sa stále nerozhodol pre finálny dizajn telefónu a nezačal jeho produkciu, čo by bolo veľmi zvláštne. Potrebné komponenty sa totiž musia obvykle finalizovať mesiace pred začatím výroby. Predstavenie ešte tento rok by tak v tejto situácii nepripadalo do úvahy.

Pre a proti

Malý iPhone s takmer 5-palcovým displejom by bol mokrým snom pre mnohých fanúšikov a nezávisiac od ceny by sa predával veľmi dobre. Aj keď však opomenieme fakt, že Apple by sa náhle rozhodol pre zmenu dizajnu, je tu niekoľko závažných problémov.

Tým hlavným je Touch ID, ktoré by sa na prednú stranu jednoducho nevošlo. S Face ID ho zas kvôli vstupnej cenovke SE spoločnosť nahradiť nemôže – veď aj to je jedným z faktorov za vysokou cenou iPhonu X.

Umiestniť Touch ID na zadnú, či bočnú stranu po vzore ostatných výrobcov? Pre Apple riešenie zdanlivo mimo charakter a v rozpore s ich doterajšími dizajnovými zásadami. Jediným prijateľným východiskom by tak bola integrácia snímača pod displej.

Technológie na to už existujú, no opäť je ťažké predstaviť si, že by spoločnosť do tejto funkcie vložila peniaze a čas kvôli jednému low-costovému iPhonu. Obzvlášť keď budúcnosť vidí vo Face ID.

iphone se 2 koncept face id
Koncept od PhoneArena

Varianta 2 – vnútorný upgrade

Druhá a omnoho konzervatívnejšia varianta by predstavovala to, čo sme doteraz všetci predpokladali. Apple by znova použil šesť rokov starý dizajn a osadil by doň nový procesor, fotoaparát a pridal bezdrôtové nabíjanie.

Aj keď to znie ako tá nudnejšia z dvoch možností, je aj omnoho pravdepodobnejšia. Okrem mnohých správ za posledné mesiace takýto model potvrdil vyššie spomínaný Geskin a taktiež aj extrémne spoľahlivý Ming-Chi Kuo, ešte tesne predtým, ako skončil s Applom.

Novinkou by bola okrem skleneného zadného panelu aj možná absencia 3,5 mm audio jacku a hovorí sa aj o mierne natiahnutom 4,2-palcovom displeji.

Pre a proti

Vďaka použitiu starého dizajnu by Apple výrazne ušetril na komponentoch, čím by dosiahol veľmi konkurencieschopnú cenovku. Telefón by taktiež nekradol predaje vyšším modelom a svojich zákazníkov by si pravdepodobne našiel.

S ohľadom na nedávny lov na leakerov je dosť možné, že kuloármi koluje množstvo falošných informácií (či už zámerne od Applu, alebo nie). Taktiež je dosť pravdepodobné, že čínske zdroje si mýlia nový SE s ďalším dostupným modelom, ktorý by mal Apple predstaviť v septembri. Práve ten by mal byť lacnou variantou modelu X a ponúknuť 6-palcový LCD displej v podobnom štýle.

Na druhej strane, zaužívaný dizajn s Home buttonom a veľkými okrajmi pomaly starne. Obzvlášť očividné to bude tento rok, keď celý lineup prejde na nový dizajn s výrezmi na displej a Face ID. Je na trhu ešte stále dostatočný záujem o tento old-schoolový vzhľad?

Na čom sa väčšina zhoduje

Akokoľvek bude nový iPhone SE 2 vyzerať, očakávania pre jeho ostatný hardvér sa príliš nemenia. Srdcom by mal byť čip A10 z iPhonu 7, 2 GB pamäte RAM a 12-megapixelový fotoaparát s prednou 5-megapixelovou kamerou.

Hliníkové unibody telo zrejme nahradí sklenená zadná strana, rovnako ako na iPhone 8, čo umožní bezdrôtové Qi nabíjanie. Rozlúčiť sa bohužiaľ asi budeme musieť s 3,5 mm slúchadlovým jackom. Kapacity by pritom mali ostať nezmenené – 32 GB a 128 GB.

Kedy?

Spolu s dizajnom telefónu nie je istý ani dátum jeho odhalenia. Pôvodné jarné termíny sa nenaplnili, a tak pre tento rok ostávajú len dve možné príležitosti. Júnová WWDC konferencia, ktorá sa bude konať za pár týždňov, a ak Apple neplánuje aj októbrový/novembrový event, tak tradičné septembrové predstavenie iPhonov.

Nedávna registrácia na regulačných úradoch, ako aj zlacnenie aktuálneho modelu, naznačujú skôr na jún. Nič však momentálne nie je isté. Podľa Mac Otakara ešte ani nezačala finálna produkcia telefónu, čo by mohlo ohroziť aj prípadný septembrový dátum.

iphone se 2 koncept onleaks

Nezvyčajný chaos

Možno že Apple budeme musieť vziať za ich slovo, a skutočne sa im podarilo zatočiť s každoročnými únikmi informácií. Aj keď vzhľadom na dostupné informácie sa skôr prikláňame k variante číslo dva, z konfliktných správ je momentálne ťažké vyvodiť jednoznačné závery.

Aký názor máte vy? Aj keď väčšina z nás by asi brala iPhone SE 2 v novom šate, ktorá z dvoch možností vám príde vzhľadom na okolnosti a predošlé rozhodnutia Applu reálnejšia? Dajte nám vedieť do komentára nižšie!

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť