Objective-C je tretím najpopulárnejším jazykom

Podľa TIOBE rebríčku, ktorý monitoruje popularitu programovacích jazykov, je Objective-C už na treťom mieste. Oproti júlu minulého roka si polepšil o tri miesta a predbehol C++, C# a PHP. Od roku 2007 poskočil až o 43 miest. Vďačí za to najmä popularite iOS zariadení, na ktoré sú aplikácie vyvíjané v jazyku Objective-C.

TIOBE Programming Community Index z júla 2012. Zdroj: tiobe.com Programming Community Index je updatovaný raz do mesiaca na základe počtu aktívnych vývojárov v danom jazyku, na základe výukových kurzov, konaných k danému jazyku a na základe licencovanému používaniu tretích strán. TPCI hodnotí Turing-complete programovacie jazyky, ktoré majú vlastnú stránku na Wikipédii. Viac sa o ňom môžete dozvedieť na tiobe.com.

TIOBE Programming Community Index za posledných 10 rokov. Zdroj: tiobe.com.

Obejctive-C vznikol v osemdesiatych rokoch ako jeden z nástupcov populárneho C, ovplyvnený objektovým prístupom jazyka Smalltalk. Mimochodom, Smalltalk bol jedným z „tajomstiev“, ktoré Xerox PARC odhalili Stevovi Jobsovi a Apple na konci sedemdesiatych rokov. Tí boli však vtedy tak ohúrení grafickým rozhraním, bitmapovou obrazovkou a myškou, že objektovú čistotu Smalltalku úplne nevnímali. Ako vieme, vďaka tomuto bol v roku 1984 revolučne predstavený prvý Macintosh. Keď sa však o pár rokov Jobs ocitol na voľnej nohe a založil firmu NeXT, tak si na Smalltalk spomenul a začal podporovať a využívať jeho nástupcu Objective-C. Operačné systémy NeXTSTEP aj OpenStep mali licencované Objective-C a keď krachujúci Apple odkúpil NeXT, tak začal aj svoj OS budúcej generácie pripravovať pre Objective-C platformu.

Aj (a možno hlavne) vďaka Jobsovi sa Apple niekoľkými populárnymi produktmi postavil na nohy, až v roku 2007 predstavil prvý iPhone. Jeho operačný systém (vtedy iPhone OS) chcel byť považovaný za Mac OS X bez Finderu a zopár ďalších nadstavieb nad jadrom Darwin. Neskôr sa ukázalo, že to úplne nadupaný Mac OS X nie je, ale všetko podstatné, ako aj developerské prostredie založené na Obective-C, tam bolo prítomné. Každým dňom, od predstavenia možnosti vyvíjať na iPhone aplikácie a App Store (2008), sa popularita iPhonu a teda aj Objective-C zvyšovala. Prispel k tomu aj iPad v roku 2010. Príchodom iPhonu 4 sa iPhone OS premenoval na iOS a to jeho popularita už rástla exponencionálne. Nielen vďaka finančným výhodám, ktoré predstavujú úspešné iOS projekty, ale aj kvôli pohodlnosti vývojárskeho prostredia, ktoré Apple poskytuje. Za toto vďačí predovšetkým Objective-C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť