ZFS & Time machine

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    Príspevky
  • #54727
    edkis
    Účastník (Participant)

    Takze podla vyjadrenia Applu ZFS v Leoparde nebude a dalej zostava ako standardny file system HFS+ co ma dost zarazilo kedze takto dlho ohlasovany a propagovany ZFS napokon nebude nastupca HFS+. Trosku mi to pride ako spekulanstvo zo strany Applu kedze ako najvacsia novinka v Leoparde mal byt prave uvedeny ZFS. Snad je to len zavadzajuca sprava a pravda bude trosku ina ale pripada mi to ako dlhopripravovany a najma odkladany OS od MS zvany Vista kde sa tiez dlho omielal novy filesystem zvany WinFS ktory napokon kvoli kratkosti casu nebol vo Viste integrovany. Cize tak trochu ma napadla takato podobnost co sa tyka tohto problemu.

    Dlhsie premyslam taktiez nad Time machine na ktory som velmi zvedavy lenze ma to po vcerajsej WWDC 2007 dost neprijemne prekvapilo kedze Time machine by mal byt funkcny najma kvoli spominanemu ZFS ktory zvlada vytvaranie snapshotov ci tienovych kopii ako je to v pripade Win Vista. Lenze Time machine mi pripadal ako obycajna zaloha systemu alebo nebodaj /home zlozky do jedneho “image” suboru niekde na hdd alebo na inom macu/pc v sieti.

    Neviem no asi sa mylim tak ma opravte ale mam taketo obavy. /Vistu urcite nemusim len ma napadli urcite porovnania s nou/.

    #108378
    mrzo
    Účastník (Participant)

    no jak som pisal uz tu niekde v komentaroch podobny pocit som mal po zhliadnuti keynotu z TM aj ja – taky obycajny backup na externe medium ako v starych woknach :) – myslel som ze to bude priamo feature file systemu ale o tom ani zmienka – celkovo mi prisli informacie z keynotu take nemasne neslane ale ako sa vravi uvidime … :)

    #108380
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Do oktobra sa moze vselico zmenit :) Mozno pokroci vyvoj. Zalezi aj od Sun-u.

    #108383
    benko
    Účastník (Participant)

    time machine je sposob zalohy na externy disk. co je na nom vsak zaujimave je sposob ako to funguje – a v tom je apple zatial jedinecny.

    mozno viete ako funguje spotlight – system pri kazdom vytvoreni alebo zmene suboru informuje spotlight-importer, a ten si subor precita a zindexuje ho do svojej databazy. Cize ziadne pravidelne agresivne prehladavanie disku, ale vsetko ide postupne, v case zmien na disku.

    podobne funguje aj time machine. na externy disk uklada zmeny – jediny rozdiel je, ze ich neuklada non-stop, cize time machine nie je nieco ako nekonecne “undo”, ale zalohuje subory len v urcitych intervaloch. kazdopadne nie agresivne, ale len pri skutocnej zmene suboru.

    pre uzivatela je vsetko uplne transparentne.

    dalsou, asi hlavnou vyhodou, time machine je sposob ako pristupovat k zalohovanym datam. toto je mozne vidiet aj v videach na apple.com. napr. v iPhoto pozerate nejaky album fotiek, a kliknete na “time machine” – to vam umozni vidiet ako ten album vyzeral v ktore dni v historii. cize ak ste omylom zmazali fotky, kliknete na time machine, najdete den kedy tam este boli, oznacite ich, a date obnovit. to vsetko v ramci iPhoto.

    apple v leopardovi umoznuje programatorom vyuzivat time machine v ich vlastnych aplikaciach. cize napr. fotky nemusite hladat niekde v time-machine rozhrani Findera, ale priamo v iPhoto. Podobne by to malo fungovat s Pages ci Keynote, ale aj programami od inych firiem.

    time machine v leopard funguje naozaj skvele. pripojite externy disk, a spyta sa ci ho chcete pouzivat na backup – pre vacsinu uzivatelov to bude jediny dovod preco si kupovat externe disky. kliknete ano, a o viac sa nestarate. samozrejme mozete disk kedykolvek odpojit, leopard si medzitym informaciu o zmenenych suborov uklada na lokalny disk, a ked sa vratite domov a pripojite externy backup disk, leo vsetky zmeny zazalohuje.

    #108384
    benko
    Účastník (Participant)

    Mimochodom, ZFS v 10.5 je, len sa z neho neda bootovat.

    Okrem toho, snapshoty v ZFS sluzia na ine ucely, a nie na backup.

    Backup ako taky ma aj tak vyznam len ked sa robi na externe medium.

    Cele roky som zil v strachu pred stratou dat – ci uz fotky, zdrojove kody k mojim programom, ale aj sproste kontakty ci kalendar. Minuly rok som si kupil extrerny firewire disk, raz za 2 tyzdne ho pripojim k powerbooku, a hned spavam lepsie. Dokonca mi pred par mesiacmi odisiel disk, a vtedy som bol naozaj rad ze mam zalohu – aj ked v tomto pripade sa dali data z disku zachranit, istota je istota.

    zalohu robim cez unixovske prikazy (rsync), ale time machine je ovela lepsi :-) A hlavne, pre beznych uzivatelov bude time machine jedina schodna cesta k zalohe ich dat.

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.