Údržba SSD disku – macbook

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Údržba SSD disku – macbook

Zobrazuje sa 19 príspevkov - 1 až 19 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    Príspevky
  • #100636
    Ronnie
    Účastník (Participant)

    Kedže som tu podobnú tému nenašiel a veľmi by ma zaujímali rady skúsenejších applistov, tak sa pýtam…

    1. Existujú nejaké tipy ako predĺžiť životnosť SSD disku ? (macbook)
    2. Akými nesprávnymi úkonmi si človek môže nevedomky “odpáliť” za nejaký čas SSD disk ?? (blbé návyky, niekto sa napríklad snaží just defragmentovať aj keď to na macu nieje potrebné, existujú ešte iné zlozvyky)…?

    Ospravedlnujem sa ak som zle položil otázky :D. Zaujímajú ma tieto (pre niekoho) triviálne veci.

    Budem rád ak viacerí prispejú buď osobnou skúsenostou alebo sa niekde niečo dopočuli :)

    #385205
    murriik
    Účastník (Participant)

    1. Možno by som siahol po tejto utilitke http://www.cindori.org/software/trimenabler/
    2. http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/consumer-grade-ssds-actually-last-a-hell-of-a-long-time/

    Keď sme pri tom, cez týždeň chcem objednávať SSD, nie ste niekto z okolia Trenčína a nedisponujete šróbovákom Phillips #00? :-)

    #385229
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Netreba nic riesit, ani ziadny trim. Len nedefragmentovat, to je vsetko.

    #385230
    Ronnie
    Účastník (Participant)

    Jozef Remen… Preco nepouzit Trim Enabler ?… Ja sa pytam zo zaujimavosti, neviem ani na akom principe pracuje ta utilita

    #385233
    iTuxx
    Moderátor

    A este nezaplnat disk doplna. Cim menej zabraneho miesta, tym vyssia zivotnost.

    #385255
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Ronnie: SSD radice maju dnes vzasade v sebe Garbage collector, s ktorym si vystacia. Zapinat dodatocne trim a po kazdom update to robit znova, no neviem.

    Okrem toho tu s tym mali viaceri kadejake problemy, ktore potom riesili. Ja som ziadny trim neriesil, na fusion drive funguje SSD ako ma, vypol som jedine uspavanie disku

    #385256
    Ronnie
    Účastník (Participant)

    Ako sa dá nastaviť vypnutie uspavania disku ?

    #385259
    Guliver
    Účastník (Participant)

    K TRIM a Garbage collector som si prečítal toto:

    Garbage Collection (GC) is no replacement for TRIM; this is a huge error in reasoning most people are doing. GC and TRIM are two things built to work together, not two things that are thought to replace each other.

    A SSD with GC will optimize data distribution in such a way, that you can achieve optimal read and write performance at all times. Therefor the SSD needs to know which sectors are currently in use and which ones are not and that’s where TRIM enters the game.

    When you delete a file, the file data is not really deleted, only the directory entry is deleted; the SSD cannot know that the old file data is now obsolete, since an SSD cannot have understanding of every file system in existence (FAT16/32, NTFS, HFS+, EXT2/3/4, XFS, ZFS, etc.), the OS must tell the SSD that a certain sector is not in use any longer (and the SSD can discard all data within this sector, if it feel like it).

    Only when the SSD knows that certain sectors are unused, it can rearrange data in the GC process for optimal performance. Otherwise it must consider all sectors where any data has been written to as “in use”, even if those data belongs to files you have deleted months ago.

    #385260
    babo
    Účastník (Participant)

    pravda je niekde medzi Jozefom Remenom a Guliverom ;) V prvom rade kazdy SSD dodavany od vyroby uz ma TRIM a netreba nic riesit.
    ak vsak ide o sikovne kutilstvo alebo external ssd je to treba robit tym postupom co sa da najst na google alebo dat 10usd dobrakovi co spravil trim enabler. Podla mna momentalne su SSD kde TRIM fakt pomoze a su kde je dopad minimalny, hodne zalezi od GC algoritmu aky pouzivaju.
    Guliver co napisal je asi z reklamy na TRIM enabler ;) samozrejme ze je sposob ako disk zisti ze moze prepisat nejaku oblast (a teda ju pripravit nannovy prepis), ale urcite je to lahsie ked radic cez TRIM dostane info priamo realtime-ovo. Napriklad mam znameho co robi s NTB a vzdy niekam dojde, ked robi tak fakt fici a GC algoritmus je nastaveny na upratovanie az ked je system naozaj idle a teda sa k tomu ani nedostane. No a ked dorobi zaklapne a zas uteka, system je idle proste minimalne, tym padom aj disk nie…
    OCZ sa napriklad pysni pomerne ostrym GC algpritmom, co ho mozno stoji trochu performance, ale zas je atabilnejsi (napriklad samsung evo 840 ma neuveritelne write IOPS cisla, ale len 100s a potom ide skoro o rad dole pri sustaining write zatazi).
    cize kto chce menit v MBP disk za SSD asi by som si kupil to co ma Jozef a basta ;)
    kto sa chce hrat s TRIM moze ale naozaj to po kazdom upgrade (aj noveho patchu napriklad 10.9.4 ked pride) enablovat nanovo a mozu po upgrade byt teda problemy

    degragmentacia sa oplati niekedy po fakt dlhej dobe(4-5 rokov) na HDD, ale SSD to nema zmysel zbytocne si clovek akurat minie par prepisovaich cyklov na SSD ;)

    #385262
    Ronnie
    Účastník (Participant)

    babo: oplatí sa nastavit neuspanie ssd disku ako spominal Jozef ???

    #385263
    babo
    Účastník (Participant)

    nemam na uspavanie racionalny dovod (SSD) ale vypol by som ho ako Jozef

    /edit: teda aby som to upresnil, zaspavanie SSD by som vypol ako navrhoval Jozef Remen

    #385269
    Ronnie
    Účastník (Participant)

    Vypnutie uspávania disku sa dá v nastaveniach ?

    #385275
    babo
    Účastník (Participant)

    ano klasika system preferences -> energy saver

    #385283
    Drkovcim
    Účastník (Participant)

    babo: mas na vypnutie uspavanie disku pri SSD nejaky dovod? Viac sa “opotrebovava” alebo nieco take? Prednedavnom som si kupil SSD tak ma to zaujima.

    #385295
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Drkovcim: tu sa jedna o dodatocne montovane SSD, ktore nemaju firmware od Apple, tudiz pri prebudzani zo spanku moze dochadzat k zamrznutiu systemu (system proste neposle signal na prebudenie). V pripade SSD je v principe uspavanie nezmysel, kedze tato funkcia na setrenie energiou je potrebna skor u platnovych diskov, kde neustale tociace sa platne zeru energiu. SSD je solid-state (z nazvu) a tudiz jedna sa len o staticku pamat na doske, kde uspavanie absolutne nic neriesi. Bud sa data citaju/zapisuju alebo nie.

    S opotrebovavanim to nema nic docinenia, je to cisto preventivne opatrenie voci nemoznosti prebudit/zaktivnit masinu po “uspati” disku.

    #385297
    Drkovcim
    Účastník (Participant)

    Daujem za vysvetlenie.

    #385300
    babo
    Účastník (Participant)

    ja stale zabudam na “neoriginalne SSD” ktorych je ale vacsina (a predo nie ked sa to dalo vymenit v MBP, isiel by som do toho toez). problem maju ale zrejme len niektore radice
    SDD s apple firmware uspavanie disku zrejme celkom ignoruju, stacilo sa zamyslet a pozriet KB na apple ktore to potvrdzuje;)

    inak jozef pri prebudzani zo spanku celeho MBP nemoze nastat podobny problem? mam pocit ze niekto z kojich znamych s tym problem prave mal

    #385325
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Ono je to dost specificke radic od radica. Napr. aj externe disky, tie hotove zvacsa Uspatie podporuju a korektne sa odpoja/pripoja, vaccsina boxov bez disku zas nie.

    Osobne s prevodnikom pata-sata AKASA z alzy nemam problem na fusion drive. Tam je ale pevny disk, nie ssd

    #385327
    ????
    Účastník (Participant)

    ked mozem vlastnu skusenost, ja mam OCZ Vertex 4 vyse roka v macbooku pro 2011 a nezaznamenal som ziaden problem, vzdy sa to zobudi ako ma

Zobrazuje sa 19 príspevkov - 1 až 19 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.