Nastavenie AirPort Extreme (cez powerline)

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Nastavenie AirPort Extreme (cez powerline)

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 1 až 8 (z celkového počtu 8 )
  • Autor
    Príspevky
  • #523385
    madeitjust
    Účastník (Participant)

    Zdravím,

    Chcel som sa informovať, či má niekto skúsenosti s nastavením Airport Extreme prostredníctvom konektivity cez powerline (zásuvka 230V).

    Konektivitu mám vedenú z prvého poschodia do podkrovia cez zásuvku cez router TP link, kde z routera mám pichnutý Powerline TP link a jeho výstup mi končí v podkroví. Keď na výstupe som pripojil kábel z powerline do WAN portu, vôbec sa mi to nedalo automaticky rozchodiť.  Ak mám nastavené pripojenie iba cez DHCP, tak mi hodilo IP 69.254.149.247

    Neviem čo by tu pomohlo, alebo ako by som to mal nastaviť, no za každý nápad budem povďačný.

    #523415
    lopez453
    Účastník (Participant)

    Powerliny by mali byt idealne priamo v stene/zasuvke, ziadne predlzovacky ani nic podobne.

    Skusil by som pripojit do powerline priamo notebook a kuknut ci vidi siet/kabel zasunuty. Pripadne pozriet aj indikacne diody na powerline podla jeho navodu.

    Ak mas rodinny dom pravdepodobne mas 3 fazovy rozvod.
    A napriklad zqsuvka na prizemi moze byt napojena na uplne inu fazu ako zasuvka na poschodi. Niektore powerliny s tym maju problem.
    Pripadne to vyskusat v ramci jednej miestnosti medzi dvomi zasuvkami co su na ten isty istic.

    Ak je problem len s airportom, mozno by som skusil nastavit na WAN port pevnu rychlost portu napriklad, 10mbit half duplex a potom ak to pojde postupne rychlost zvysovat…

    #523416
    madeitjust
    Účastník (Participant)

    Jasné, to všetko tak mám a v pripojení či konektivite nie je problém, keďže som to mal pichnuté do satelitu a funguje to bez problémov.

    Teraz ale som dal to tak, že Airport ide priamo na powerline a satelit by už mal mať pridelenú IP z Airportu.

    Ide mi skôr o to, že mi to na Airporte nedáva primárnu adresu (192.168.0.1), keďže je tam buď konflikt s existujúcim routerom alebo to treba nejak nastaviť. S tým si ale pomôcť nejak neviem.

    #523419
    0xCF
    Účastník (Participant)

    mas to takto?

    WAN – router1 – powerline – powerline – router2 – klient

    ak ano, router2 nastav do bridge modu (alebo AP Only), je hlupost mat doma dva routery zapojene za sebou. Router v tomto pripade nemyslim ako krabicku s antenkami, ale funkcionalitu zariadenia. Router nech routuje a rozdava IP adresy, ostatne zariadenia nech su bud AP alebo klient, nic ine

    #523423
    madeitjust
    Účastník (Participant)

    Mam to takto:

    WAN – router1 – 1. powerline cez vstup LAN – 2. powerline – WAN na Airporte

    Takže mi to vyplýva, že Airport ako druhý router by som mal skúsiť dať do LAN portu namiesto WAN??

    #523425
    lopez453
    Účastník (Participant)

    privod internetu do domu pojde do WAN hlavneho routra, ktory je v rezime router (resp. NAT) schovava celu domacnost za jednu ip adresu a ma povoleny DHCP server.
    Cize ma napriklad ip 192.168.0.1 a DHCP prideluje 192.168.0.100-192.168.0.254

    Vsetko co sa pichne do neho do LAN by malo fungovat (notebook, satelit atd) a dostat ip adresu z rozsahu nastavenom na tomto TP-Link routeri.

    Tie powerline ber ako kus kabla.

    Airport sa nastavi do bridge modu a tym padom su vsetky jeho porty premostene ako keby to bol obycajny switch cize su vsetky LAN. Na nom treba aj zakazat DHCP server aby neprideloval nikomu ziadne IP adresy. Tie dostanes z routra TP-Linku.

    Kedze aj ten airport potrebuje nejaku adresu, na nom staci nastavit na automaticku, nech mu ju prideli TP-Link router, alebo nastavis staticku mimo tych ktore prideluje TP-Link router cize napriklad 192.168.0.10.

    #523426
    madeitjust
    Účastník (Participant)

    Ok, ďakujem. Toto som potreboval.

    Vyskúšam.

    #523434
    0xCF
    Účastník (Participant)

    router v AP/bridge mode nema zapnuty DHCP server a nepotrebuje mat IP adresu, ale pre moznost jeho nastavenia je dobre mat ju nastavenu, idealne na staticku

    existuje este ina moznost, ak by z nejakeho dovodu nebolo mozne dat router do bridge rezimu: vypnut na nom DHCP, vsetky kable (vratane toho z prveho routera) pozapajat do LAN portov a WAN port nechat prazdny. Da sa to urobit skoro s kazdym routerom

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 1 až 8 (z celkového počtu 8 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.