Zmiešaná realita od Apple zrejme umožní písať vo vzduchu, nebude vyžadovať iPhone

Čím viac rok 2023 napreduje, tým viac sa hromadia informácie o pripravovanom headsete z dielne Apple. Ten by mal podľa všetkého sprístupňovať zmiešanú realitu a využívať ARKit naplno.

Zmiešaná realita, o ktorej sa hovorí zatiaľ ako o Apple Reality Pro, by mohla ponúknuť “vzdušnú” klávesnicu. V prípade nutnosti písania by headset umožnil svojim užívateľom písať text. Ak ste si ale mysleli, že sa niekde vo vzduchu objaví holografická klávesnica a užívateľ bude po nej ťukať, ste na omyle. Podľa informácií, s ktorými prišiel Mark Gurman z Bloombergu, môžeme očakávať celkom iný prístup k písaniu textov.

Údajne by malo ísť o kombináciu pohybu očí a ručných gest. Terajšie prototypy tohto písania sú však s odvolaním na zdroje je však zážitok z tohto písania veľmi zmiešaný, trhavý, a aktuálne je viac než pravdepodobné, že sa pri potrebe písania rozhodnete vziať do ruky iPhone a naťukať text tam. Apple si je toho vedomý a preto sa snaží zaručiť, že do vydania produktu bude táto funkcia 100% vyladená.

A keď sme už spomenuli iPhone, je treba spomenúť aj druhú dôležitú informáciu. Kým Apple Watch spočiatku plne vyžadovali spárovanie s iPhonom, headset Apple Reality Pro už nie je na mobile závislý. Zariadenie je možné nastaviť nezávisle, podobne ako iPad, a to platí aj o sťahovaní obsahu a užívateľských dát z iCloudu a iných služieb. Headset sa bude spoliehať na svoje vlastné, pravdepodobne WiFi, pripojenie. Synchronizácia s iPhonom tak bude voliteľná.

Gurman takisto vraví, že Apple má v pláne uviesť prvú generáciu headsetu na tohtoročnej WWDC. Headset pomenuje Apple Reality Pro, a vydá ho najskôr na konci roka. Headset má vo svojej prvej generácii využívať čip M2. Jeho grafický výkon však stačí iba na holografický FaceTime hovor pre dve osoby. To chce Apple povýšiť na konferenčné hovory, a preto už teraz pracuje na druhej generácii produktu, kde využije čip M3 alebo M4. Od toho sa odvíja aj dátum vydania, ktorý sa očakáva najskôr na konci roka 2024. Spolu s druhou generáciou má Apple pracovať aj na lacnejšej verzii pre bežných užívateľov, s označením Apple Reality One. Možno predpokladať nižší výkon a nižšie rozlíšenie.

Zdroj: Bloomberg

komentár
  1. Hurá, hurá… Písať vo vzduchu… Veď je to ešte lepšie ako dotykový display na notebookoch… Čo na tom, že nás budú bolieť ruky. Jednou rukou cestou od barbera vo flanelovej košielke budem riadiť elektrickú kolobežku, druhou rukou budem písať vo vzduchu na Facebook kamarátom ako sa už teším na avokádové latte a novinky z Denníka N.

    1
    1
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.