Apple vykúpil všetky 3nm čipy od TSMC, použije ich v iPhone 15 Pro a Macoch

Apple má o prestup na pokročilú technológiu výroby procesorov mimoriadne veľký záujem. Až taký, že vykúpil všetku výrobnú kapacitu spoločnosti TSMC, ktorá ich plánuje vyrábať.

N3, ako ho TSMC označuje, je prvou generáciou 3nm výrobného procesu. Spoločnosť s jeho pomocou plánovala vyrábať čipy pre viaceré spoločnosti, Apple sa však rozhodol objednať si 100% všetkej výroby. Stalo sa tak hneď pre niekoľko dôvodov. V prvom rade, Apple plánuje technológiu použiť pri viacerých zariadeniach na čele s iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Dvojica telefónov má disponovať čipmi A17 Bionic. Tie oproti terajšej generácii ponúkajú až 35% zníženie spotreby pri zachovaní výkonu.

Za zmienku pritom stojí, že ak sa Apple naozaj rozhodne použiť 3nm procesory pre iPhone, spoločnosť si tým už druhý rok po sebe zachová vedúcu pozíciu z hľadiska pokročilosti použitých technológií na mobiloch. Už iPhone 14 Pro a Pro Max totiž disponovali 4nm čipmi (A16 Bionic), ako vôbec prvé mobily na svete. Samotná technológia poputuje aj do budúcich počítačov s čipmi M3. Prvý bude MacBook Air, poprvýkrát dostupný aj v 15″ veľkosti, už tento rok. Nasledovať by ho mal MacBook Pro začiatkom roka 2024. Ten opäť ponúkne čipy M3 Pro a M3 Max.

O technológii N3 z dielne TSMC je takisto známe, že má vysokú mieru úspešnosti pri výrobe. Pre Apple je táto informácia kľúčová, preto sa rozhodol vykúpiť výrobu aj napriek vyššej cene. TSMC pritom pracuje na rozbehnutí masovej výroby a očakáva, že v marci zvládne kapacitu navýšiť na 45 000 platní mesačne. Koncom roka sa očakáva, že TSMC prejde na druhú generáciu procesu, označovanú N3E. Aj tu sa očakáva, že Apple bude prvým odberateľom čipov.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.