Nový H.266/VVC ponúkne vyššiu kvalitu videa v iOS

Nástupca kódeku H.265/HEVC prichádza po niekoľkých rokov ladenia a štandardizácie.

Polovičný objem

Nový štandard vydal Fraunhofer Heinrich Hertz Institute. Čo prinesie kódek s prívlastkom verzatilného kódovania videa (VVC) pre zariadenia Apple? Ak by sme to mali zhrnúť do jednej vety, bude to najmä výrazné šetrenie objemu dát. 

H.265/HEVC, ktorý je v súčasnosti prirodzenou voľbou napríklad Kamery vo vašom iPhone, spotrebuje približne 10 gigabytov na prenos 1,5 hodiny dlhého videa s parametrami 4K UHD. Pre porovnanie, nový H.266/VVC “zhltne” iba 5 gigabytov. Kódek teda bude v praxi vyžadovať o polovicu menej dát pre video v rovnakej kvalite.

Pri navrhovaní H.266 sa počítalo s 4K a 8K videom. Práve vďaka výraznému skoku v šetrení dát umožní nový kódek zachytávať vysokokvalitný obraz bez zahltenia úložiska veľkými súbormi. A nielen to. Aj samotný stream audiovizuálneho obsahu v UHD rozlíšení bude menej náročný na spotrebu mobilných dát.

Beh na dlhú trať

Kedy sa implementácie H.266/VVC dočkáme? Treba myslieť aj na to, že je vo veľkej miere stále využívaný aj starší kódek H264/AVC, ktorý tu bol ešte pred súčasným H265/HEVC – pritom prvá verzia H.265 sa objavila už začiatkom roku 2013. Do iOS si tento kódek našiel cestu o 4 roky neskôr.

Nebude to teda hneď, no výrazné benefity nového kódeku určite v budúcich iOS zariadeniach oceníme.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.