Ubytovanie, doprava, zážitky: Tieto aplikácie by cestovateľom nemali chýbať

Niekto cestovaniu podriadi svoj životný štýl, pre niekoho je to vzácny moment úniku od každodenných povinností. Nech už ste akýkoľvek typ cestovateľa, ubytovanie, letenky a program rieši každý, kto sa chystá navštíviť nové miesto.

Vybrali sme niekoľko šikovných aplikácií, s ktorými si rezervujete a naplánujete cestu pár klikmi.

Ubytovanie

Booking.com

Platforma má v ponuke viac než milión hotelov, hostelov, chát či apartmánov. Rezerváciu urobíte pár klikmi, zaplatíte pohodlne kartou alebo až na mieste, ak to vaše ubytovanie umožňuje. Svoje rezervácie si ľahko cez mobil skontrolujete a overíte. Takto si jednoducho vyberiete ubytovanie aj na poslednú chvíľu, alebo podľa lokality, v ktorej sa práve nachádzate.

 

Airbnb

Nápad 3 obyčajných chlapcov, ktorí hľadali cestu, ako si privyrobiť, úplne zmeniť cestovateľský priemysel a vyrástol do spoločnosti s hodnotou vyše 35 miliárd dolárov. Stredoveké zámky, luxusné vily, rustikálne rezidencie, malé chatky na samote – to všetko nájdete v ponuke Airbnb.

Okrem toho si v aplikácii viete zarezervovať aj rôzne lokálne zážitky. Ak nemáte program, alebo sa zrušil pôvodný plán, môžete sa ocitnúť na hodine varenia v Barcelone, alebo jazdiť na koňoch v gréckych horách.

 

Doprava

Kiwi

Český startup urobil vo svete vyhľadávania leteniek revolúciu. Ako prvý totiž umožňuje rezervovať si letenky kombináciou klasických aj nízkonákladových leteckých spoločností. Kiwi však vďaka svojmu pokročilému algoritmu vie nakombinovať aj autobus alebo vlak, ak je spojenie výhodnejšie. Vy si už len vyberiete, ktorá z možností sa vám páči najviac a letenku rezervujete.

Novinkou je funkcia Kiwi NOMAD, ktorá vyhľadá spojenia, ak sa chystáte cestovať do viacerých destinácií.

 

Flixbus

Na presúvanie po Európe sa vám bude hodiť aplikácia nemeckej spoločnosti Flixbus, ktorá každý deň vypraví spoje do viac než 2000 destinácií. Jednoducho si vyhľadáte spojenie, vyberiete čas, miesto v autobuse, zaplatíte a môžete cestovať. Vodičovi sa stačí preukázať QR kódom, ktorý aplikácia vygeneruje. Lístky na autobus môžete kupovať aj na poslednú chvíľu. Ak zmeníte plán a už máte zakúpené lístky, zrušiť alebo zmeniť sa dajú 15 minút pred odchodom autobusu.

 

Miestna preprava

Najjednoduchší spôsob prepravy ponúkajú aplikácie ako Uber, Boltalebo Lyft. Odvoz si objednáte kedykoľvek cez deň aj v noci, vidíte sumu, ktorú zaplatíte aj orientačný čas cesty.

 

Na kratšie vzdialenosti a spoznávanie mesta môžete využiť bicykle alebo elektrické kolobežky. Uber prišiel s vlastnou sekciou kolobežiek a elektrických bicyklov Jump, s ktorými je bicyklovanie ešte jednoduchšie aj v kopcovitejších terénoch. Nevýhodou je zatiaľ pomerne málo miest, kde sú tieto bicykle dostupné. Na elektrických kolobežkách môžete jazdiť napríklad cez aplikáciu Lime alebo Spin. Odporúčame skontrolovať si dostupnosť v lokalite, kde sa práve nachádzate.

Plánovanie

Collect

Užitočná aplikácia, kde si môžete ukladať svoje fotky, články či cestovateľské tipy. V aplikácii si vytvoríte novú nástenku a môžete tak plánovať aj viacero výletov naraz. Hodiť sa vám bude, ak cestujete ako skupina. Ak si aplikáciu nainštalujú aj ďalší účastníci cesty, viete ich pozvať na úpravu nástenky a môžete zbierať tipy spolu.

 

Packpoint

Balenie považuje veľa cestovateľov za tú najhoršiu časť, preto si ho treba uľahčiť. Do Packpoint stačí zadať destináciu, dátumy cesty, typ výletu (pracovný alebo oddychový), aktivity, ktoré sa chystáte robiť a aplikácia vám pripraví kompletný zoznam toho, čo by ste si určite mali zbaliť. Samozrejme, nemusíte si zbaliť všetko z ponúknutého zoznamu. Odškrtávaním už pripravených položiek máte väčšiu istotu, že na nič dôležité nezabudnete.

 

Ľahšie cestovanie

Mapy.cz

Výhodou v porovnaní s inými navigačnými aplikáciami je najmä možnosť plánovania výletov na horách. Mapy.cz majú totiž znázornené aj turistické a cyklistické trasy, najnovšie vám dokonca pri plánovaní ukážu aj počasie na zvolenej trase.

 

Currency

Veľkou výhodou cestovania po Európe je rovnaká mena v eurozóne, ktorú aktuálne tvorí 19 štátov, takže od prepočítavania na iné meny sme si už sčasti odvykli. Ak však cestujete do krajín, kde je mena odlišná, jednoducho si ich pridáte v aplikácii Currency do zoznamu a tá prepočíta zadanú sumu vo všetkých menách z vášho zoznamu.

 

Revolut

Zdroj: Revolut.com

Praktický bankový účet nielen pre cestovateľov má v porovnaní s klasickými bankami niekoľko výhod. Revolut je spárovaný s vašou bankou, odkiaľ si môžete presúvať prostriedky, ak sa chystáte v zahraničí platiť alebo vyberať z bankomatu. Platobná karta sa dá zablokovať a zabrániť tak jej prípadnému zneužitiu. Výbery iných mien stoja menej, pretože Revolut používa výmenný kurz, ktorý používajú na prevod peňazí banky medzi sebou.

Revolut je zadarmo, no ak si zaplatíte za Premium alebo Metal členstvo, získate aj cestovné poistenie, lacnejšie letiskové salóniky, rýchlejšie doručenie karty do celého sveta, prístup ku kryptomenám a ďalšie benefity. Platobnou kartou Revolut môžete platiť aj cez Apple Pay.

 

Google Translate

Aplikáciu, ktorú už pravedpodobne v telefóne máte nainštalovanú, no prečo sme ju zaradili do tohto zoznamu? Google Translate má zaujímavú funkciu Conversation. Zvolíte si jazyk, z ktorého chcete prekladať, osoba, ktorá sa s vami rozpráva povie vetu do mikrofónu a Google text preloží. Preloží aj rôzne nápisy, ak na ne nasmerujete fotoaparát.

 

Foursquare

Chutné raňajky, romantická večera alebo najlepší trh? Foursquare je sprievodca miestami po celom svete a pomôže vám nájsť najlepšie reštaurácie, obchody, trhy a dokonca aj miesta, kam zájsť na kultúrne podujatia.

Okrem klasických informácií o adrese miesta získate lepší prehľad vďaka reálnym fotkám a hodnoteniam. Môžete tiež použiť cenový filter, druh stravy, obchodu, hľadať iba miesta, ktoré sú práve otvorené a ukladať si ich do vlastných zoznamov.

 

Článok bol vytvorený v spolupráci s dovolenka.sme.sk.

komentáre
  1. Ešte skvelá app pre ľudí, čo lietajú (nemusia až tak často), je pomerne nova Flighty. Obsahuje sice dost drahe In-app purchases, ale da sa pouzivat aj free verzia a pre bezneho uzivatela to bohate staci. Zaujimave su tiez statistiky – mozete si napr. nahodit aj davnejsie roky a potom pozerat, kolkokrat ste akoby preleteli zemegulu atd.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.