Kuo: Apple Car bude ďalším revolučným produktom, uvidíme ho najskôr v 2023

Známy analytik Ming-Chi Kuo sa po krátkej prestávke vrátil na scénu a prináša jednu informáciu za druhou. Najnovšie hovorí o revolučných produktoch v podobe Apple Car a AR okuliarov.

Kuo na svojej novej pozícii v spoločnosti TF International Securities priblížil plány spoločnosti na najbližších päť rokov. Apple len nedávno prekročil magickú hranicu biliónovej spoločnosti a cesta k dvojbiliónovej trhovej hodnote bude podľa Kua vydláždená troma kľúčovými produktami: službami, AR a vlastným elektromobilom.

Bob Mansfield verzus Tesla

Project Titan, ako sa automobilový projekt interne nazýva, má za sebou zaujímavých pár rokov. To, čo sa začalo ako vývoj samostatného Apple elektromobilu, sa za posledných pár rokov zredukovalo na akýsi autonómny riadiaci modul, ktorý by sa integroval do áut iných výrobcov. 

Projekt bol presunutý pod vedenie veterána z Mac divízie, Boba Mansfielda a zdá sa, že pomaly opäť naberá na obrátkach. Len pred necelým týždňom na verejnosť vyplávala informácia, že inžinier z Tesly, Doug Field, ktorý do roku 2013 s Mansfieldom pracoval ako viceprezident pre Mac hardvér, sa vracia do Applu. 

Mansfield chcel pred pár rokmi v Appli skončiť. Zostal však ako poradca a teraz má na starosti Project Titan.

Asi neprekvapí, že pracovať bude práve na Project Titan. Ako špekuluje John Gruber, táto zmena môže naznačovať, že Apple výrobu kompletného automobilu predsalen myslí vážne.

Presuňme sa v čase pár dní dopredu a máme tu Kua, ktorý tvrdí to isté. Apple chce údajne predstaviť vlastné auto a dostať ho na trh v rokoch 2023 až 2025. Podľa analytika bude „Apple Car“ ďalším hviezdnym produktom v histórii spoločnosti a podobne ako iPhone pred desiatimi rokmi, spustí revolúciu v automobilovom priemysle. 

Aj z úst najspoľahlivejšieho Apple experta však ide o veľmi odvážne tvrdenie. Trh je momentálne presýtený výrobcami, ktorí sa predbiehajú v predstavovaní elektromobilov a úprimne, zabúdať nesmieme ani na Teslu. Kuo si je však istý, že Apple je so svojou kombináciou hardvéru, softvéru a služieb v unikátnej pozícii.

Služby a rozšírená realita

S autom by mali súvisieť aj (podľa Kua) dva zostávajúce piliere budúceho Applu. Služby ako iCloud, App Store a Music si už dnes ukrojujú značnú časť ziskov a s príchodom Apple Car by ešte masívne porástli. Stál by za tým práve vstup do lukratívnej sféry automobilového lízingu. 

Do tretice by sa mohol Apple od konkurencie odlíšiť využitím AR technológií. Na rozšírenej realite ostatne pracuje už dlhšie a dokonca s ňou plánuje predstaviť samostatný produkt. Podľa Kua by sa tak malo stať už v roku 2020. 

Tieto AR okuliare by mali ponúknuť celkom nový spôsob, ako ovládať doterajšie Apple produkty, analytik pritom dodáva, že ide o používateľské rozhranie novej generácie. Doteraz vieme, že kalifornská spoločnosť už nejaký čas experimentuje s viacerými AR a VR riešeniami.

Jedným z nich je domáci VR headset, ktorý by operoval pomocou výkonnej bezdrôtovej stanice, no aj klasickejšie AR okuliare. Tie údajne disponujú vstavaným displejom, procesorom a vlastným operačným systémom rOS, ktorý beží na báze iOS.

Apple pracuje na AR okuliaroch s vlastným operačným systémom, na trh by sa mohli dostať do roku 2020

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.