iMac oslavuje 20 rokov

20 rokov dozadu sa na trh dostal jeden z najlepších počítačov súčasnosti – iMac. A za tak dlhú dobu sa poriadne zmenil.

Verejnosť uvidela iMac krátko po návrate Steva Jobsa do Applu. Vtedy bola spoločnosť nad priepasťou a nevyzeralo to s ňou nádejne. Svoj podiel na tom malo aj neprehľadné portfólio, ktoré by sa dalo ľahko porovnať s neprehľadným bordelom z dielne výrobcov počítačov s Windows. Známa je totiž historka, že Jobs krátko po návrate zarezal existenciu obrovského množstva produktov a zúžil produktovú líniu len na štyri počítače. Profesionáli sa mohli spoľahnúť na PowerMac, na cestách ich pre zmenu mohol sprevádzať PowerBook. Pre bežných užívateľov bol pre zmenu k dispozícii iBook a iMac.

Už od samého začiatku šlo o návrat k absolútnej jednoduchosti, akú o 14 rokov skôr predstavoval Macintosh. All-in-one zariadenie, do ktorého stačilo zapojiť klávesnicu, myš a internet. Tento princíp sa zachoval dodnes, s rozdielom, že ani klávesnicu, ani myš, ani internet nemusíme zapájať. Dnes sú všetky tri bezdrôtové. V roku 1998 to ale bola iná doba. Ešte ponúkal CRT monitor a tak prvý iMac G3 vďaka priesvitným plastom a pekným farbám pripomínal obrí gumený cukrík. Dokonca mal CD-ROM mechaniku! Pôvodne sa začal predávať 15. augusta/srpna za cenu 1299 dolárov. Vlastne ide o rovnakú cenu, za akú sa začína iMac predávať aj v súčasnosti. Vtedajšia konfigurácia však ponúkala PowerPC G3-750 procesor s taktom od 233 do 700 MHz, 15-palcové CRT a grafickú kartu od ATI. Aby toho nebolo málo, ponúkal nadštandardne veľké 128GB úložisko. Je celkom iróniou, že toto úložisko nájdeme v základných konfiguráciách Macov aj o 20 rokov neskôr.

Neskôr sa počítač dočkal menšieho refreshu s kolekciou nových farieb. Okrem nezabudnuteľnej Bondi Blue tak boli v predaji aj farebné prevedenia Blueberry, Grape, Graphite, Indigo, Lime, Sage, Strawberry, Ruby, Snow a Tangerine. Doplnili to ešte dve špeciálne verzie s motívmi Blue Dalmatian a Flower Power.

Prvú veľkú dizajnovú revíziu dostal počítač v roku 2002. Vtedy vyšiel iMac G4. Ten je dnes známy aj ako “lampička” alebo “slnečnica”, práve vďaka svojmu vzhľadu, kde sa všetok hardvér nachádzal v plastovej pologuli, z ktorej vytŕčala hrubá kovová tyč, na ktorej konci už visel tenký LCD monitor. Užívateľ si ho mohol plne prispôsobiť, pretože si nemusel prispôsobiť len jeho naklonenie na výšku, ale dokonca ho mohol otáčať do strán v 180°. Takto mohli užívatelia ukázať materiály kolegom alebo klientom maximálne pohodlne. Na dnešnú dobu už nejde o zrovna výkonné železo. Poteší však, že sa dočkalo dlhej softvérovej podpory až do vydania posledného updatu Mac OS X Leopard.

Vydržalo to však len do iMacu G5, ktorý už začal mať črty dnešného iMacu. Jeho dizajn sa v podstate už len zveľaďoval dodnes. Momentálne je iMac dostupný v 21.5″ a 27″ verzii, ktoré sa od seba líšia nielen displejom, ale aj výkonom. Oba aktuálne modely majú procesory zo série Intel Kaby Lake, podľa konfigurácie buď Core i5 alebo Core i7 v konfigurácii s 2 alebo 4 jadrami. Verzie s 27-palcovým 5K displejom majú ďalej k dispozícii grafické čipy Radeon Pro 570, 575 alebo 580, ktoré sa od seba výraznejšie odlišujú po stránke dostupného výkonu. Nechýba ani DDR4 RAM, ktorá je navyše pri 27″ modeli upgradovateľná až do 64GB. Nakoniec sú dostupné disky Fusion Drive alebo konfigurácie s Flash úložiskom.

Poslednou veľkou inováciou v ponuke je iMac Pro. Vyšiel len minulý rok a ide o najvýkonnejšie zariadenie v histórii Applu. Vo svojej najvyššej konfigurácii totiž ponúka až 18-jadrový Intel Xeon procesor, grafiku Radeon Pro Vega 64 s half-precision výkonom do 22 teraflopov, podporou 128GB DDR4 RAM a až 4TB SSD. Pravda, takáto konfigurácia niečo stojí. Cenovo presahuje 13 500 dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť