iMac Pro obsahuje T2 koprocesor s pokročilým šifrovaním, RAMku vám vymenia len v servise

O novom iMacu sme sa po spustení predaja dozvedeli hneď niekoľko zaujímavostí. Obsahuje druhú generáciu TX procesora, ktorý poznáme z MacBooku Pro. Taktiež je opäť o niečo ťažšie dostať sa k RAMke.

Minulý rok dostali nové MacBooky Pro spolu s Touch Barom aj vstavaný ARM čip T1, ktorý je variáciou na systémový čip z Apple Watch. Ten má na starosti predovšetkým beh spomínaného Touch Baru, ale aj zabezpečenie FaceTime kamery, či Touch ID senzoru (uchovávanie odtlačkov v bezpečnostnej enkláve). iMac Pro má v sebe druhú generáciu čipu a okrem týchto funkcií má na starosti aj zabezpečenie a samotné bootovanie systému.

T2 čip má teraz pod kontrolou viaceré systémové súčasti, vrátane obrazového a zvukového ovládača a SSD úložiska. Apple napríklad vraví, že čip ovláda a vylepšuje mapovanie pixelov, vyváženie bielej, expozíciu, či rozpoznávanie tvárí prostredníctvom vstavanej FaceTime kamery – podobne ako na iOS zariadeniach. T2 taktiež zabezpečuje bootovanie systému a šifrovanie.

Spomínaná bezpečnostná enkláva uchováva šifrovací kľúč, ktorý nikdy neopustí koprocesor a neukladá sa tak na disk. Podľa Applu taktiež umožňuje pokročilé AES šifrovanie, ktoré neovplyvňuje rýchlosť SSD prenosov. Nadšenci na Twitteri taktiež už objavili nové možnosti zabezpečeného bootovania, ktoré takýto hardvér umožňuje.

Používatelia si pomocou Startup Security Utility budú môcť nastaviť firmvérové heslo, ktoré zabráni preinštalovaniu systému treťou stranou, alebo dokonca bootovanie z externého úložiska. Taktiež si budete môcť nastaviť, aby sa dal nainštalovať len najaktuálnejší a Applom overený softvér, bude to však logicky vyžadovať pripojenie na internet.

(Ne)rozšíriteľnosť

Ďalšou novinkou je dodatočné inštalovanie pamäte RAM. iMacy všeobecne nie sú ľahko rozšíriteľné a u modelu Pro tomu nie je inak. Avšak pokým klasický 27″ iMac má na zadnej strane dvierka s prístupom k RAMke, iMac Pro paradoxne na výmenu bude potrebovať servisný zásah. Potvrdil to Rene Ritchie z iMore, ktorý sa na to opýtal priamo Apple.

https://twitter.com/reneritchie/status/941324098583511040?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.macrumors.com%2F2017%2F12%2F14%2Fimac-pro-ram-upgrade-apple%2F

Ak teda budete chcieť po kúpe rozšíriť veľkosť pamäte, iMac Pro budete musieť zaniesť do autorizovaného servisu. Takéto riešenie však môže vyjsť vo finále lacnejšie ako navolenie vyššej konfigurácie. iMac Pro sa dá objednať až s 128 GB ECC RAM, no Apple si za ňu účtuje povestnú prirážku a za takúto konfiguráciu si priplatíte 2 400 dolárov. 64 GB vás vyjde na 800 dolárov.

Servisný poskytovatelia by však teoreticky mohli ponúkať iné značky pamätí, či dokonca umožniť zákazníkom priniesť si vlastné, čo by vo výsledku vyšlo omnoho lacnejšie. S výmenou SSD, procesoru alebo grafickej karty, sa však môžete rozlúčiť. Na to by mal byť určený pripravovaný modulárny Mac Pro.

iMac Pro si už môžete objednať cez oficiálny Apple Store, viac info o dostupnosti a cene na Slovensku nájdete v našom článku.

iMac Pro sa začne predávať 14. decembra

komentár
  1. indie neznamena autorizovany servis, cize RAM si bude vediet vymenit kazdy s prislusnym naradim a znalostami.. kazpadne je to zbytocne komplikovane..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.