Touch Bar v nových MacBookoch poháňa čip z Apple Watch

MacBook Pro s Touch Barom sa ešte ani nedostal na trh, fanúšikovia však už špekulujú, ako takýto systém funguje v pozadí.

Vývojár Steven Troughton-Smith na svojom Twitteri pred pár dňami priblížil, čo presne poháňa novinku v podobe dotykového panelu. Podľa oficiálnych informácií od Applu ide o tzv. “T1” čip, ktorý by mal zabezpečovať ako chod Touch Baru, tak aj Touch ID senzor a jeho bezpečnosť.

Podľa Troughton-Smitha je T1 variáciou na systémový čip použitý v Apple Watch a podľa všetkého beží na modifikovanej verzii systému watchOS. Simultánne spustenie watchOS a macOS umožňuje Applu využiť bezpečnostné technológie, na ktorých pracoval s iOS zariadeniami, aj na Macu. T1 bezpečne uchováva odtlačky prstov a údajne by mal zabezpečovať aj prístup k FaceTime kamere.

To, že na Touch Bare beží systém watchOS, však hneď neznamená, že na ňom čoskoro uvidíme samostatné aplikácie. Súčasťou čipu je maličký 25 MB ramdisk, ktorý neobsahuje ani plný systém, ani jeho plné rozhranie. Apple už poskytuje API na tvorbu ovládacích prvkov pre aplikácie tretích strán, to je však pomerne obmedzené.

Neznamená to ale, že zlúčenie iOS funkcionality s Macom nie je veľkým krokom do budúcna. Za pár rokov by sme sa mohli napríklad dočkať ďalšieho rozšírenia tohto konceptu, ako naznačoval sj Jony Ive v nedávnom rozhovore. Neskoršie verzie T, prípadne aj A série čipov by mohli poháňať základné funkcie ako notifikácie, rozšírenia, či iMessage aplikácie bez toho, aby sa vôbec spustil hlavný x86 Intel procesor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.