Nový MacBook vs MacBook Pro 13”

Domov Diskusné Fóra Ostatné Nový MacBook vs MacBook Pro 13”

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 114 )
  • Autor
    Príspevky
  • #65517
    Macik
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň,

    uvažujem nad kúpou nového MacBooku a keďže som bol posledných 10 rokov stálym užívateľom klasických PCčiek potreboval by som pomôcť v rozhodovaní.

    Rád by som si kúpil niečo malé a ľahko prenosné. Air by som zatiaľ vypustil. Čo by ste mi vedeli poradiť, nový MacBook alebo siahnuť radšej po MacBooku Pro? Hovorím teraz o 13” verzii.

    Keď porovnám MacBook a Pročko (2,26 GHz) skutočne nevidím rozdiel! Teda nehovoriac o tom, že je MacBook lacnejší… V čom je teda výhoda MacBooku Pro? Kde je ukrytých tých asi 300 Eur rozdielu ceny? Čo som to prehliadol? :D

    Ale druhá vec je, či nie je podobný Mac pomalý… Predsa len 2,26 GHz, len 2GB ramky… Nie je lepšie pridať nejakých tých 500 eur a kúpiť ten lepší MacBook Pro 13″ 2.53 GHz? Je v tom nejaký markantný rozdiel? Je rozdiel rýchlosti cítiť pri bežnom používaní?

    Budem Vám skutočne vďačný za akúkoľvek pomoc.

    Ivan

    #180580
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Macbook je plastovy, to je hlavny rozdiel, a to aj novy unibody…
    Macbook pro je hlinik – kvalita, pevnost, dobre odvadzanie tepla, image…

    Rozdiel vo vykone medzi C2D nespoznas, resp velmi malo, jedine ak by si mal 2.0ghz ku 2.8,potom mozno.
    Rozhodne viacej spravy rychlejsi disk a viacej ramky. Takze ohladom procaku, je v podstate jedno aky vyberies, hlavne je potrebny rychly diskna surfovanie a bezne aplikacie a tie 4GB pamate sa tiez hodia, ak chces riesit dake to CS4.

    Co sa tyka mna, macbook pro by som kupil len ak by tam bola 9600 nvidia, inak by som neriesil. Ani 13 ku ani 15ku PRO s len 9400kou. No a dalsia vec ktoru si uvedomis len ak uvidis 13kovy MB a MBP je ze macbook vyzera subjektivne lepsie. Proste aka je pekna MBP 15ka, taky skaredy je MBP 13kovy. No a rozhodnutie ?

    Ak je jedno cena a naozaj sa ti paci 13kovy (ale len ak ho uvidis v reale, lebo fotky vyzeraju inak) a neexistuje aby si si kupil 15kovy, tak kup macbook, je to to iste za velmi dobru cenu pri rovnakom vykone.

    Dufam som pomohol.

    #180581
    ygy
    Účastník (Participant)

    http://www.mujmac.cz/art/hw/novy-macbook-testy-30-10-09.html tu je to ja osobne mám novy macbok white tiez bol som v rovnakej situacii ako ty a zhodnotil som ze zoberem macbook lebo firewire port mi chybat nebude :D je to skvela volba a ja som s nim nad mieru spokojny a len tak mimochodom je to tiez moj prvy mac a som s nim tak spokojny ze si idem spravit jeziska a kupim si este 27″ imac :D

    Edit: a macbook narozdiel od macbook pro ma 250 gb hdd a mbp len 160

    #180583
    potkan666
    Účastník (Participant)

    Takze zacnem ja.

    https://www.macblog.sk/zaciname/aky-apple-macbook-si-vybrat-1802.html

    mam apple macbook white ale ten starsi model.je tam 2,4 procka Intel core 2 duo. 2GB ram. Pomaly? neblazni :) rychly jak cert.Probem je len grafia.Mam tu integrovanu GMA X3100 .

    Takze novy urcite pomaly nebude.je to nadupana masinka.Nevyhody oproti PRO su:

    neni hlinikove telo.Nie som si isty ale nema Pro lepsiu grafiku? to teraz fakt neviem.ramk su prakticky rovnake tusim ze do noveho white uz tiez dali DDR3 /stray ma iba DDR2 cize pomalsie/
    Neviem,ja osobne by som tie veci co ponuka PRO navyse asi nevyuzil.Chcem ti len povedat ze ak si zil na klas PCckach tak ked budes mat MAC tak si budes dva di este buchat hlavu o stol,ze preco uz 10 rokov niesi applak za to ti rucim :) Inak napis sem aj to ze naco checs ten pocitac pouzivat.Lebo na beznu pracu je podla mna fajny aj Air .predsa len imidzovka jak besna svina.

    takze zaver aby som sa tu nerozpisoval prilis.

    Porovnam stary Macbook white,novy macbook white a PRO

    Stary:
    Slabsia grafika,blbe plasty ktore praskaju,pomalsie Ramky,menej silna baterka,skvela cena FireWire,Infraport

    Novy: dobre plasty ,nepraskaju,rychlejsie Ramky,Nema FireWire ,nema Infraport,Skvela baterka s obrovskou vydrzov,lepsia graficka ako pri starom

    Pro:
    Hlinikove telo,The power-saving NVIDIA GeForce 9400M,tusim rovnake Ram ako na new bielom, PODSVIETENA KLAVESNICA ,a myslim ze ma infraport a aj FireWire.A nie som si isty ci new ma LED podsietenie ale na 90 percent ano.

    Moja rada.Ak nepotrebujes nejau super dravu selmu kup Novy biely.Ak potrebujes nieco na grafiku,webdsign alebo na hrabie hier ber PRO.

    Ak potrebujes bezny super rychly a stabilny prenosny pocitac kup Air alebo stary white kedze sa da zohnat za 500-600 eur a ked ti prasskne plast tak ti ho zadarmo na pockanie vymenia v Apple.Dufam ze som aspon trosicka pomohol.

    Prepacte mi prosim vsetky pripadne nepresnosti,az tak to zase nesledujem :) chcel som len pomoct :)

    ESTE k tej rychlosti tak pre predstavu: Mal som zapnuty Adobe Photoshop CS4 ,stahoval som cez frerapid dva filmy,konvertoval video a hralo mi iTunes ,samozrejme Safari zapnute a Macbook sa ani nesekol.proste isiel rovnako ak ked ho zapnem,len s tym rozdielom ze ventilator fucal jak blazen.Takze myslim si ze rychlost sa ti bude urcite pacit :)

    #180584
    macblogger
    Účastník (Participant)

    kompi:
    viac imidzu v sebe ma biely polykrabonovy.

    kupil by som jednoznacne white !

    #180585
    SupraKonduktor
    Účastník (Participant)

    ygy: Píšeš, že je to tvoj prvý Mac, pričom to ešte neni tak dávno ako si tu písal že ako si do celej firmy pokúpil MacBooky. Btw, keď si s ním tak spokojný prečo ho teda chceš vymeniť za iný?? Viacero tvojich príspevkov sa mi zdalo už predtým neserióznych.

    #180588
    ygy
    Účastník (Participant)

    kupoval so ich do firmy ale pre mna to bol prvy :D mne dost chybal ir port ale vyriesil som to prostrednictvom iphonu a vlastnej wifi siete :D a ja som ho nepredaval mimochodom si to lepsie precitaj :D

    #180590
    SupraKonduktor
    Účastník (Participant)

    OK

    #180600
    Macik
    Účastník (Participant)

    Hrozne moc Vám ďakujem za názory. Ani som neveril, že sa takto pozhodujete zrovna na tom lacnejšom modeli. Skutočne ďakujem.

    Inak k tomu čo potrebujem robiť – som študent, takže by Book mal byť prenosný (preto 13tka) aby som ho mohol denne nosiť do školy a späť a nemusel sa zaoberať veľkosťou, kam ho dať a pod. Mimo tohto ho potrebujem aj na prácu. Avšak keďže robím s reklamou, moja náplň práce je mať prístup na Gmail a možnosť mat otvorený Yahoo! Messenger, Skype a pod. Samozrejme mať tam nejaký ten film na dlhú cestu autom alebo nudnú hodinu v škole neublíži… :) Čo sa týka hier, ako skutočne tam hry nepotrebujem… Ak si do toho narvem nejaký online poker budem spokojný :D (ak má niekto tento nový macbook vedel by mi povedať ako je to s hrami na ňom? v pohode? idú na tom aj klasické hry? či na to sú práve tie lepšie modeli? čisto informačne)

    Padol tu ale návrh na Air. Ak sa mám priznať pôvodne som rozmýšľal práve o ňom. Cena je kapec vyššia (2,13 GHz – 1 820,00 €) ale to je skutočne prenosný počítač :) Dôvod prečo som z neho akosi “vycúval” je, že keď sa dnes bol informovať o všetkých Macíkoch v Apple Store (Traco Computers, Avion v Bratislave) a povedal som tej babe, že uvažujem o Airi rovno mi povedala, že je to hlúposť a nech si radšej kúpim 13″ Pro. Že ten má aj ona a je super, Air by si kúpila najskôr tak za 2 roky keď budu “stabilné a výkonom aspoň dobehnú ostatné Booky”… Vedeli by ste mi povedať čo (a či) je na Airoch zlé? Sú nejaké iné? Majú niečo horšie? Resp. dá sa podať že je to “to isté” ako klasický nový MacBook len skoro o 1000€ drahší? :)

    Štve ma, že som bol akurát dneska v tej autorizovanej predajni a prezeral som si len to Próčko a na klasicky MacBook som ani nepozrel :/ To treba očividne napraviť :D

    #180601
    R
    Účastník (Participant)

    Ahoj Ivan,

    Pokiaľ potrebuješ niečo ľahé a prenosné, ideálnejší by bol asi Air, ale samozrejme záleží od finančných možností. Myslím si že by si nespravil chybu ani keby si zobral White alebo Pro. Ako už bolo spomenuté, výhody oproti White pri Pro je hliníkové telo, FireWire, SD slot, podsvietenie klávesnice, rozšíriteľnosť až do 8 GB RAM – kvôli momentálnej cene asi úplne nepodstatné.

    Záleží od teba, na čo to budeš využívať a či ti stoja veci ako hliníkové telo, SD slot a podsvietená klávesnica. Osobne pri každonennej práci ocenujem podsvietenú klávesnicu a hliníkové telo – už aj z toho dôvodu že plastov mám dosť.

    Upresni čo sú tvoje najväčšie priority a ako by si ho chcel využívať, potom ti budeme môcť asi lepšie poradiť.

    #180603
    peto01
    Účastník (Participant)

    a pro verzia je aj nepatrne tenšia a aj ľahšia.

    #180605
    macblogger
    Účastník (Participant)

    za 300 eur citacka sd kariet ,podsvietena klavesniva a hilinikove telo urcite nestoji…….
    air je imidzovka….netbook za velmi vela. nemyslim ze ten 1 cm navyse v porovnani white zapricini ,ze sa mi do tasky nevojde :D

    #180607
    R
    Účastník (Participant)

    Tu máš presné porovnanie MacBookov: http://www.apple.com/getamac/whichmac/whichmacbook.html.

    Air má výhody že je čo najviac upravený na prenos, teda má menšiu hrúbku, nižšý výkon CPU a HD. Nevýhodou je tiež ale zároveň ten CPU, HD, a takisto veľká nevýhoda môže byť len 1 USB port a to že neobsahuje SuperDrive (niekedy môže priniesť len zbytočné komplikácie).

    Ja osobne keby som sa mal rozhodnúť, šiel by som do Pro 13, podsvietená klávesnica je veľká výhoda, krásne hliníkové telo a samozrejme slot pre SD karty.

    #180608
    potkan666
    Účastník (Participant)

    Air proste fakt image tam neni co riesit,super prenasanie,ale pocul som ze je poriadne horuci pri praci nejakej narocnejsej a dlhsej,takze na kolenach to moze celkom pekne skvarit.A tiez som sa radsej rozhodol pre biely,lebo podla mojo nazoru ta biela farba je uzasna ,paci sa mi viac ako Airko.Ale to co tu pises tak na to ti staci fakt skoro kazdy mcbook.Ked uz sa rozhodnes pre akykolvek budes urcite spokojny.Inak jak som brazdil internet tak som si vsimol jedn inerat a hned som si spomenul na teba :) kde chalanisko z Blavy predava Macbook Pro trinastku za 950 euro co je podla mna fajn cena a pise ze je cisto novy nerozbaleny. Ale sak tu je link tak kukni sam:
    http://www.macplanet.sk/forum/viewtopic.php?t=1868

    Potom napis aky macbook si kupil.Inak ta baba v Traco computers sa nevolala nahodou Zdenka?

    #180609
    Macik
    Účastník (Participant)

    Len jeden výsek z testu, ktorý sem niekto postol:

    “Za povšimnutí stojí též výsledky MacBooku Air. Ten sice měl procesor taktovaný na stejných 2,13 GHz jako starší bílý MacBook, ale ve většině testů skončil beznadějně poslední, některé mu oproti novému plastovému MacBooku trvaly téměř dvakrát déle.”

    Image je Image ale dať o 1000 eur za niečo čo je ešte pomalšie sa mi skutočne nechce :D

    Ok takže zostávam pri otázke – Nový MacBook alebo MacBook Pro 13” 2,26 GHz

    Hovoríte, že rozdiel v GHz cítiť ani nebudem, čítačku kariet taktiež prežijem, v hmotnosti ani rozmeroch až taký problém nevidím… Podsvietená kláveska… Tohto sa trošku bojím, zdalo sa mi to ako super nápad, niekto kto má Macbook bez podsvietenej klávesky – vedeli by ste mi povedať či je to až taký problém? Alebo ju displej osvieti dostatočne aj za tmy?

    Musím sa na ne určite pozrieť. Hlavne dizajnovo, hliník vs. plast… 300 eur síce v “Apple svete” nič neznamená ale stále je to taký jeden priemerný plat Slováka :D

    #180610
    mmhardky
    Účastník (Participant)

    Tak tu dam svoj strucny pohlad na vec.

    Ja mam Macbook Pro 2.54GHz 13″ a pouzivam ho prevazne pre Logic Studio (audio).

    Design: Pred par dnami so vo viedni porovnaval MB White Unibody a MBP 13″. Jednoznacne hodnotim MBP ako krajsi a solidnejsi produkt, odhliadnuc od toho ze ho vlastnim. MB White vyzeral velmi opotrebovane, hlavne spodna gumena strana vyzerala strasne, napriek tomu ze na tej predajni mohol byt len par dni. Dalej na dotyk posobi hlinik omnoho kvalitnejsie, cela konstrukcia v rukach posobi omnoho pevnejsie. Co sa tyka odvadzania tepla, je alu nenahraditelne.

    Firewire: Pre mna absolutna nutnost. Firewire je standard pre profi audio interface, rovnako videokamery co mam davaju data cez firewire, bez firewire si trosku narocnejsi pouzivatel naozaj potrebujuci mac ani nepipne. Kazdy mac by mal mat firewire, inac uz je to skoro cisto len o image.

    2.54GHz: Na 2.26 by som uz nerozbehal ani len demo projekty k Logic Studio 9, no zaroven sa da povedat ze na 2.54GHz sa uz da celkom pekne pracovat.

    Podsvietena klavesnica: Bez toho si to viem uz len tazko predstavit :) Zrovna vcera som pozeral Lampu z archivu tv joj full screen, vypol som podsvietenie klavesnice, a potom som si uvedomil ze ani len neviem pridat hlasitost:P

    Priznam sa ze vyuzivam aj indikator stavu baterie, ktory klasicky MB uz nema. Casto ked narychlo odchdzam, kuknem kolko mam este baterky a ci je nutne balit aj adapter.

    13″ som zvolil koli prenosnosti, potrebu nvidie 9600 nepocitujem, na tu pracu s videom co robim mi postacuje aj 9400. S 3D nepracujem.

    Pre mna je 13″ 2.54 MBP momentalne najvhodnejsi Macbook.

    #180611
    Macik
    Účastník (Participant)

    To: potkan666

    Ďakujem Ti za ten inzerát, ale ja som taký ten hlupák, čo si to radšej kúpi v obchode kde s potom môže ísť vyplakať keby sa mu niečo stalo :D

    Čo sa týka ten baby… Nechcel by som klamať, to meno fakt neviem (ja hlupák som sa jej pozeral do očí a nie na menovku :D) ale inak pekná baba :)

    #180612
    R
    Účastník (Participant)

    K tej podsvietenej klávesnici, pre mňa osobne je to veľká výhoda. Za tmy ti síce displej tak trocha osvieti aj klávesnicu, ale mysli aj na oči, keď je všade okolo tma a displej je nastavený na maximum, tak to nie je veľmi zdravé.

    mmhardky: myslím si že medzi 2.26 a 2.53, nie je až taký priepastný rozdiel aby sa tiež nedalo pracovať v Logicu :), samozrejme keď si odmyslíme žiadne iné úpravy – doplnenie RAM.

    #180615
    mmhardky
    Účastník (Participant)

    R: nazor si opravis pri prvom

    Core Audio
    System Overload
    the audio engine was not able to process all required data in time
    (-10011)

    :)

    Co sa tyka osvietenia klavesnice displayom, aspon ja som to mal vzdy tak, ze display sice klavesnicu osvieti, ale tak ze sa leskne cela plocha klavesov a nevidis na nich znaky. Musis trochu hladat spravny uhol aby si ich videl. S podsvietenim samozrejme ziaden taky problem nie je.

    #180617
    R
    Účastník (Participant)

    mmhardky: No to je známy text :). Mal si možnosť detaile ich porovnávať? Pokiaľ by si to mal určite percentuálne, asi o koľko percent bol 2.53 celkovo lepší?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 114 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.