Kúpa MacBooku white 2.2GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 120GB/ SD/ BT/ AP

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Kúpa MacBooku white 2.2GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 120GB/ SD/ BT/ AP

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55847
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    Chcel by som poradit od niekoho kdo vlastni hore uvedeny model MacBooky ci je s nim spokojny. Momentalne mam notebook ASUS ale moje presvedcenie prejst k Macu je coraz silnejsie uz hladiska nestability Windowsu, jeho narocnosti na hardware ( ako povedal jeden moj znamy, ide o najvacsi makrovirus na svete :-) ). MacBook budem vyuzivat na domace a kancelarske ucely tak si myslim ze mi bude jeho vykon postacovat. Nakolko u nas na Slovensku su ceny dost vysoke, viem si ho zohnat v USA za 1000 USD ( 1250 USD – 250 USD podpora americkej vlady pre studentov ). Tym padom by ma vysiel pri slabom kurze USD okolo 24 000 SKK co je celkom vyhodne oproti Slovenku. Dakujem za kazdu radu, resp. svoj podnet.

    #113903
    jurosik
    Účastník (Participant)

    trochu ti nerozumiem, potrebujes nieco vediet, alebo len tak vseobecne?

    urcite budes spokojny, to je samozrejmost :D

    #113919
    Mac
    Účastník (Participant)

    Nerozumiem, čo riešiš, ja MB používam na grafiku bezproblémov (ale mám 2GB RAM), kancelárske práce ti pojdu ako po masle (neriešim výkon ale pohodlnosť). Za tú cenu, to je akby rozdávali zadarmo. MB je asi tak 10x kvalitnejšie vrobený ako hociktorý asus čo som kedy videl. Nerozpadáva sa, funguje skvelo, používa sa príjemne a ten systém na rozdiel od Win beží a netreba sa o neho starať.

    #113954
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    Dakujem za odpovede. Chcel som len vediet ake to je prejst z Windowsu na novy operacny system…… Cital som si viacero recenzii, ale citat od niekoho nestraneho svoje nazory je najlepsie. Ked si nieco kupujem, tak radsej pockam dlhsie, necham si poradit a kupim si nieco poriadne, preto zvazujem kupu MacBooku ( myslim si ze jeho vykon mi postaci na 3-4 roky dopredu ). Aj ked Leopard vyzera skvelo, trochu sa obavam ci si na neho zvyknem. Je uplne iny ako Windows. Ak by ste mi este vedeli poradit, ake je to pri praci s viacerymi aplikaciami naraz ( je to citit na praci? – vo Windowse je bezne ze pri spusteni viacerych programov vytazenost procesora je skoro 100%, vsetko trva neuveritelne dlho ), je tomu tak aj v Leopardovi, alebo to take dramaticke nie je? dakujem

    #113956
    mayoxy
    Účastník (Participant)

    macbooky maju velmi kvalitne procesory ,cize praca s viacerymi aplikaciami nebude problem. Dokupis este 1 GB ram na 2 GB (odporucam hned pri kupe booku) a nebudes mat problem so ziadnymi aplikaciami.

    Leopard (vseobecne mac) sa ovladaca 73234x krat lahsie a lepsie ako akykolvek windows. Zvyknes si za par dni a nebudes sa chciet vratit do windowsu. A to ti potvrdi z vlasnej skusenosti 99,9% ludi co maju Mac. (Ak hras hry, tak windows ti bude treba :-/ )

    #113977
    renad
    Účastník (Participant)

    Potvrdzujem všetko čo bolo povedané, Macbook mám síce len pár dní, ale to nie je podstatné, najpodstatnejší je ten systém!!! Ono v podstate teraz medzi ponúkanými macmi nie sú až také diametrálne rozdiely. Aspoň teda pre mňa ako grafika nie. Mám už ôsmy mac, takže skúsenosti hovoria.

    Ja totiž uvažujem tak, že v profi triede je stroj len jeden – MacPro. Ostatné macy od miniho cez imacy až po macbook pro, sú len obmeny Intel Core 2 Duo v takom alebo onakom šate.

    Hovorím, čo sa mňa týka hlavne o print designe, web designe, fotografii. Na to mi stále bohato stačí PowerMac G4, ktorý je ešte stále výkonný pre moje porteby. Je pravda, že som doňho narval počas pár rokov čo sa dalo (Sonnet 1,2 GHz, 2GB RAM, DVD RW, 4xUSB 2.0, SATA radič pre disky do raidu, flashnutú ATI 8500/64MB, SCSI radič). Robím som na ňom aj rôzne video (strih, exporty, importy, video na DVD, video na web, proste čo príde).
    To je výhoda stolového počítača – kus nábytku so štyrmi diskami, kvalitným chladením, vymeníte, dokúpite čo potrebujete.

    Chcel som ho predať, ale DNES NIE JE OD APPLU ŽIADNA ALTERNATÍVA – len spomínaný a na dnešnú dobu predražený mac pro.

    Zašiel som si teda do Bratislavy, že si osobne všetky ponúkané macy vyskúšam. Tak sa aj stalo. V Macsysteme som strávil pol dňa – skúšal som ich všetky – zapínal, vypínal, štartoval a testoval som: MacMini 1,83 GHz, iMac 20″, iMac 24″, Macbook 1.83 GHz, Macbook 2,16 GHz, Macbook Pro 15″ a MacPro. Nakoniec som odišiel s Macbookm 2,2 Ghz + za dva dni mi príde 4GB RAM – Kingston Kit. Prečo Macbook ??? – čítaj ďalej.

    Doporučujem takýto postup každému, kto stále váha a nie je rozhodnutý.

    Moja pôvodná myšlienka bol výpredajový biely iMac 17″ + k nemu moje Eizo S2000. Kým som sa rozhodol, boli dávno fuč. MacMini ma príjemne oslovil – osobne som čakal, že to je nejaké hračkárske, ale rozhodne nie je. Svižné, slušná odozva systému, celkom fajn – asi vezmem deťom namiesto eMaca. Nové iMacy sú pre mňa totálnym sklamaním až katastrofou. Betre to len ako môj subjektívny názor a rozmaznanosť z Eizo monitoru. Ten monitor sa dá používať aj ako zrkadlo na holenie. Pre mňa totálne nepoužiteľné. Ako keby Apple súťažil, kto vyrobí lesklejší monitor a žiarivými farbami zakryje podradné panely. Katastrofa.

    Ale kamarát čo bol so mnou, ho chce do obývačky. Som si myslel, že si robí srandu. Vidíte, sto ľudí sto chutí.

    Zostali mi teda Macbook a Macbook Pro.
    Tým som sa venoval najdlhšie. Čím dlhšie som ich skúmal, tým viac som sa zamotával. Hľadal som medzi nimi ten niekoľkotisícový rozdiel, ale keďže sa mi ho nepodarilo nájsť, vzal som ten najrýchlejší Macbook. Som spokojný a som hlavne rád, že to mám za sebou (to rozhodovanie). Rýchlostne boli totálne rovnaké (rozdiely v pár sekundách nepovažujem za smerodatné). To či mám 13,3 ” alebo 15″ alebo 17″ monitor v notebooku je mi úplne jedno, pretože ani jeden z tých panelov nie je vhodný na serióznu grafickú prácu. Pre istotu ešte raz spomeniem, že to všetko hodnotím z mojej pozície, to čo potrebujem ja.

    Takže rýchlosť rovnaká, monitor nie je pre mňa smerodatný, možnosti uprade RAM, disku – rovnaké (je tam síce rozdiel v diskoch – otáčky – ale to riešim externými diskami) – TAK PRETO VYHRAL MACBOOK.
    A hlavne ten rozdiel – takmer 25.000,- Sk medzi Macbookom 2,2 a Macbook Pro 15″ 2,2 je neadekvátny.

    Za tie peniaze poriešite mnoho iných vecí.

    Šťastnú voľbu pri rozhodovaní !

    #114060
    Daggy
    Účastník (Participant)

    Presne tak renad. Uvazujem podobne. Vykon – neni o com diskutovat. Nepoznam dobre Tigra, tak nemozem porovnavat, cize ak si zvyknem na Leoparda, tym lepsie pre mna. Tiez sa necham zlakat Macbookom 2,2GHz, ale bielym, pretoze ak postavite x notebookov do radu, tak 99 zo 100 bude ciernych alebo sivych a jeden bude biely: MACBOOK!
    K tomu kompatibilita s Windowsom… (aj ked windows na Macu je ako Trabant s motorom Ferrari) Windows planujem len z nutnosti, kedze mam zakupene licencie pre win aplikacie.
    Btw, ma napadla taka otazka:
    Ak si nainstalujem windows cez Parallels desktop, tak je mozne bootovat aj cez Boot camp (pri startupe drzim control a zobrazi sa mi moznost bootu systemu) alebo nie? Mozem teda vyuzivat systemy side-by-side, ale ak potrebujem plny vykon pre windows (grafika a i.) tak restart cez Boot camp???

    #114084
    johnnnie
    Účastník (Participant)

    no ja by som skor povedal ze windows na Macu je ako mat Ferrari a v nom motor z Trabanta :)

    #114087
    Daggy
    Účastník (Participant)

    myslel som to takto, ze spomalujeme ferrari (MacBook) trabantom (Win)…
    Ale spat k otazke. Tak da sa kombinovat parallels a boot camp?

    #114098
    renad
    Účastník (Participant)

    To je jedno či ferrari, trabant, …
    Povedzme si pravdu – tie Windowsy vôbec nepotrebujeme – na 99% máme na macu všetko.
    Inštalujeme ich len preto, že máme tú možnosť. Ale sú aj ľudia, ktorí to fakt potrebujú – napríklad účtovníctvo a ďalšie komerčné záležitosti a programy.

    Skúste sem napísať programy, ktoré nemajú alternatívu pod OSX.

    #114099
    pedro
    Účastník (Participant)

    napr. slusny browser samba shares na sieti (netscan, landoctor atd), ms visio (alebo nieco dobre na UML diagramy), internet explorer (este stale su stranky ktore nefunguju inak ako pod IE- internet bankingy,skolske systemy atd)

    ak sa mylim, tak ma opravte, budem iba rad!

    #114118
    depi
    Účastník (Participant)

    Vlastnim tento model, ale kedze som si ho zakupil len pred tyzdnom je tazke ho nejako objektivne zhodnotit. Co sa tyka systemu tak nan si urcite zvyknes, pretoze je maximalne jednoduchy a orientovany na pouzivatela.
    Hardver je myslim si, ze tiez velmi spickovy, jedine co bude treba naozaj dokupit je ta pamat, kedze sme ludia pohodlny a otvarame niekolko aplikacii naraz :), ale nie 2Gb je myslim si, ze dnes uz standard a preto ma trocha mrzi, ze Apple ho uz nepribalil k zakladnej vybave.

    pedro: IE sa sa emulovat aj pod OSX, pozri najnovsi clanok o tipoch a trikoch tu na MacBlogu.

    #114119
    pedro
    Účastník (Participant)

    depi: ano,ale ked konkretny system vyzaduje min. IE 5.5… a emuluje sa IE4.

    #114302
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    ms visio > napr. omni graffle, omni ma vobec par zaujimavych aplikacii na “pracu s myslienkami” (schemy, project management, notetaking).

    a vobec, http://www.versiontracker.com/macosx alebo http://www.macupdate.com

    #114312
    tomco
    Účastník (Participant)

    Kupil som este ten “stary” macbook strednu verziu. Z 80 GB Disku som obetoval 20 GB na windows a neskor som zistil, ze windows pouzivam len kvoli Garmin MapSource. Garmin pracuje na verzii pre Mac (Garmin training center uz spravili) ale kym nie je, musim ten windows mat. Nic ine mi na Macu nechyba. Z windowsu som presiel doslova zo dna na den.

    Chvilu mi sice trvalo kym som si zvykol na trosku ine fungovanie klaves Home, End, Pg down/up. Absencia klavesy INSERT – niekedy by sa mi velmi zisla ked pracujem cez terminal na servri a pouzivam MC alebo vim. Absencia klavesy DEL je nahradena skratkou Fn + backspace ale treba na to dve ruky :-) Tak isto by sa mi zisiel ctrl na pravej strane miesto klavesy “return”.

    Velmi dobra vyhoda, aspon pre mna je, ze ked pracujem v posteli tak nemusim uz davat macbook na dosku aby sa mal kade chladit (vsetky ostatne notebooky sa chladia z dola). Macbook sa chladi cez klavesnicu z hora, takze nikdy mu nezavriem privod cerstveho vzduchu.

    Na zaver teda pridavam software, ktory na Macu zatial nema nahradu: Garmin MapSource.

    #114316
    Hector55
    Účastník (Participant)

    zdravim…
    tak aby som zacal, som stredoskolsky student a planujem kupu noveho booku. pred par dnami som uz bol viac-menej rozhodnuty pre kupu macbooku – zakladnej verzie + rozsirenie RAM na 2 alebo 4 GB. rozhodol som sa tak preto, lebo 80 GB HDD mi uplne postacuje, vsetky velke objemi dat riesim externymi HDD a combo mechanika mi postacuje taktiez – napalovacku DVD som na notebooku pouzil zatial iba raz. no ale potom som si uvedomil jednu vec – a to, ze notebook si nosim do skoly z 80% kvoli jednej veci -programovaniu v DELPHI, ktore sa prave ucim. a tu je ten problem, BORLAND nema spravenu verziu pre MAC, ma iba pre WINDOOZE, s ktorou momentalne pracujeme. Takze otazka znie, ako to mam riesit? cez Parallers destops? alebo poznate nejaky iny soft na programovanie v delphi? lebo ja som uz bol rozhodnuty ist do macbooku, no ked sa mi nepodari vyriesit toto, budem musiet svoje rozhodnutie zmenit.
    diki, peto

    #114317
    jurosik
    Účastník (Participant)

    tiez mame na skole Deplhi, riesim to virtualizaciou Windowsu cez program VMware Fusion…

    rozhodne chod do MB, neolutujes…

    #114325
    agi
    Účastník (Participant)

    ja by som chcela vediet ci sa na to daju normalne pouzivat programi ako skype, icq, a msn . ine ma velmi nezaujima chcem ho len kvoli farbe

    #114330
    tomco
    Účastník (Participant)

    ICQ, MSN a plno dalsich protokolov cez Adium v pohode. Skype ide tiez v pohode dokonca pekne spolupracuje so vstavanou iSight kamerou :-)

    #114404
    mylanko
    Účastník (Participant)

    Ja som na MacOSX presiel pred troma dnami. Tiez si na to pomalicky zvykam. Ale velmi sa z toho tesim. Moj MBP ma hned uchvatil aj detajlami, ktore by som asi na inom notebooku hladal marne. Sice sa mi obcas nieco nepodari, ale treba mat trosku trpezlivosti. Ale to vychadza len z toho, ze som dlhe roky pouzival windows. Som s nim spokojny na 100%.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.