Únik naznačil, aké novinky a obmedzenia ponúkne iPadOS 17, watchOS 10 a iPhone 15

Hoci sa väčšina únikov zameriava na operačný systém iOS 17 pre iPhone, neznamená to, žeby Apple nepracoval na nových systémoch pre ostatné zariadenia. iPadOS 17 patrí medzi ne.

Prakticky len pred pár dňami na internet unikla prvá informácia o pripravovanej verzii systému iPadOS a tá hovorila o zozname podporovaných zariadení. Dnes tu však máme o niečo obsiahlejší únik z Twitteru. Informácie zverejnil užívateľ @analyst941, ktorý už skôr odhalil informácie o Dynamic Island na iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Najnovšie vraví, že upraviteľná zamknutá obrazovka, ktorá dorazila na iPhone minulý rok v rámci iOS 16, príde aj na iPad. Znamená to teda, že by sme mali získať možnosti nielen nastaviť si ľubovoľný obrázok zo svojej knižnice alebo z ponuky Applu, ale tiež by mali pribudnúť rozsiahle možnosti ich úpravy. Či už to sú farebné filtre na fotky alebo efekt hĺbky. Zrejme spolu s tým príde aj možnosť zvoliť si font hodín, widgety a možnosť priradiť jednotlivé pozadia k jednotlivým režimom Sústredenia.

Užívateľ ďalej na Twitteri vraví, že Apple vyvíja špeciálnu verziu iPadOS 17 pre 14.1″ iPad. Jeho meno zatiaľ nekonkretizoval, myslí si však, že môže niesť označenie Pro, Ultra alebo Studio. Vraví, že špeciálny variant systému podporuje až dva externé 6K monitory pri 60Hz. O konektivitu sa postará Thunderbolt / USB 4 pripojenie. Zároveň tým signalizuje využitie čipu M3 Pro v novom tablete. Tiež dodáva, že tablet vyjde v roku 2014 a ponúkne aspoň dva Thunderbolt porty. To by bola v prípade iPadu absolútna novinka.

Analyst941 dopĺňa, že iPad Pro ako taký využíva port Thunderbolt 3. V budúcnosti však Apple chystá exkluzívne funkcie pre zariadenia s Thunderbolt 4 konektorom. Jedným z nich bude aj chystaný iPhone 15 Pro. A jednou z funkcií bude funkcia Cinematography, ktorá umožní prenášať 4K obraz z iPhonu na pripojený externý monitor počas nahrávania. Takto na obrazovke iPhonu zostane len ovládanie kamery, ale celý obraz sa presunie na pripojenú obrazovku.

Režim “Kino” nahrávania debutoval v iPhone 13 Pro, dočká sa krásneho posunu vpred.

Užívateľ vraví, že o štandardnom iPhone 15 nemá žiadne informácie a tým pádom to vyzerá, že kým na Pro modeloch nájdeme najpokročilejšie pripojenie, aké je k dispozícii, bežné modely sa budú spoliehať na port USB-C pripájkovaný k pravekému USB 2.0 modulu. Inak povedané, užívatelia môžu očakávať prenosové rýchlosti a ďalšie náležitosti zpred 20 rokov, kedy Apple uviedol tretiu generáciu iPodu classic – štyri roky pred uvedením iPhonu.

Dodáva však, že Apple nepripravoval a nepripravuje MFi obmedzenia pre konektor na iPhone 15 Pro. Užívatelia tak budú môcť bez ohľadu na pôvod kábla nabíjať telefón s príkonom 20/27 W.

Analytik tiež vraví, že Apple má záujem presadiť FaceTime Audio ako štandard telefonovania medzi iPhonmi. Teda po vzore iMessage, kde dnes podľa modrej/zelenej bubliny viete, komu píšete, Apple môže podobným štýlom vyzdvihnúť svoju vlastnú technológiu hovorov cez internetové pripojenie namiesto operátorov.

Kvôli tomu nás čaká viacero zmien vo FaceTime ako takom, nie nutne v oblasti videohovorov. Zmenou si má prejsť aj aplikácia Peňaženka. Presnejšie má byť zmenené jej rozhranie, kde by po novom mali byť od seba lepšie oddelené vstupenky, služby a karty rôzneho druhu. Pritom naznačil, že v iOS 18 môže do aplikácie pribudnúť správa bankového účtu. Teda potenciálne by užívatelia mohli priamo cez Peňaženku riešiť prevody na účet, vyberať peniaze z bankomatov či vykonávať iné nekartové úkony.

Ďalšou novinkou má byť možnosť spárovať Apple Watch s viacerými zariadeniami. Nevie však, ako to bude implementované, vie sa však, že Apple Watch už nebudú viazané len na jeden iPhone. Toto bude len jednou z mnoha noviniek, ktoré má priniesť watchOS 10. Po novom však bude možné Watch používať aj bez iPhonu, s iPadom alebo Macom. Hovorí aj o zmene užívateľského rozhrania, kde miesto redesignu domovskej obrazovky očakáva Knižnicu aplikácií aká je na iPhone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.