Aplikácia Health obdrží novinky pre psychické zdravie, AI a dorazí na iPad

Apple HealthKit 2023 Key Art
Apple sa v ostatných rokoch zameriaval na rozvoj aplikácie Zdravie najmä v súvislosti s fyzickým zdravím. S pandémiou sa však zvýšila pozornosť voči mentálnemu zdraviu a to je aspekt, na ktorý sa chce Apple v nasledujúcich mesiacoch a rokoch zamerať.

Podľa portálu Bloomberg totiž Apple pripravuje novinky pre aplikáciu Zdravie. Aplikácia by mala odteraz podporovať novinky v oblasti mentálneho zdravia. Novinkou by mali byť nástroje na trackovanie nálady a emócií. Spočiatku to má fungovať podobne ako v známej aplikácii VOS. Teda užívateľ si sám zadá, akú má náladu a ako sa cíti, môže odpovedať na otázky o svojom dni. Aktívne používanie mu časom umožní tieto dáta porovnať – ako sa vyvíja jeho psychické zdravie.

Apple však do budúcna dúfa, že iPhone dokáže využiť AI na to, aby vedel identifikovať náladu a psychické rozpoloženie užívateľa podľa hlasu či slov, ktoré píše. Okrem toho má Apple v pláne pridať podporu pre sledovanie kvality zraku užívateľa. Do budúcna, možno v kombinácii s okuliarmi Apple Glass, by mohli tieto zariadenia upozorniť užívateľa na zhoršujúci sa zrak.

V minulosti sme sa dočkali trackovania spánku

Ďalšou novinkou je, že Apple pripravuje aplikáciu s pracovným názvom Jurassic. Tá má fungovať podobne ako VOS či Day One. Užívateľ si teda bude môcť nájsť chvíľu času vo svojom dni na to, aby si zapísal, ako sa mu počas dňa darilo, čo dosiahol, aké mal plány, a skrátka zapísať si zážitky. Journaling je prakticky jednou zo základných metód, ako udržovať svoje mentálne zdravie v poriadku. Niektoré aplikácie, ako VOS, napríklad najnovšie využívajú model GPT na to, aby pokladali užívateľovi relevantné otázky podľa toho, čo píše, a motivovali ho tak v rozpísaní sa o svojich pocitoch, o premýšľaní nad správnosťou svojich rozhodnutí, či nájsť odpoveď na to, či niektoré rozhodnutia nemajú pôvod v minulosti užívateľa. Táto aplikácia má byť súčasťou iOS 17 a zrejme aj iPadOS 17.

Day One App Key Artwork
Aplikácia Day One je dostupná zadarmo na stiahnutie pre iPhone aj Mac, získala niekoľko ocenení.

Poslednou veľkou novinkou je, že Apple pracuje na digitálnom osobnom koučovi, motivátorovi, ktorý má niesť pracovné označenie Quartz. Na vytvorenie užívateľského zážitku priamo na mieru má využívať AI a dáta z Apple Watch. Quartz má užívateľov motivovať v cvičení, pomôcť im zlepšiť stravovacie návyky a zlepšiť spánok. Je však v ranej fáze vývoja a určite nebude súčasťou iOS 17 / iPadOS 17. Vyjde najskôr budúci rok, hoci je stále možnosť, že ju Apple zruší či odloží na ešte neskoršie.

Okrem toho môžeme očakávať debut aplikácie Zdravie pre iPad. Apple očakáva, že preportovanie apky na iPad zvýši popularitu platformy v zdravotníctve, kde sa dnes už najmä v zahraničí aktívne využívajú tablety. Do aplikácie sa konieckoncov prenášajú dáta z Apple Watch, ako aj tracking pohybu z iPhonu a aplikácie tretích strán takisto spolupracujú s aplikáciou cez HealthKit. Dochádza tak ku vzájomnej synchronizácii údajov medzi aplikáciami, aby si užívatelia nemuseli nastavovať svoje údaje individuálne do každej aplikácie.

iOS 16 priniesol sledovanie liekov

Zdroj: Bloomberg; 9to5mac

komentár
  1. “Novinkou by mali byť nástroje na trackovanie nálady a emócií.” – tak to je už teda iný level slniečkáriny.

    1
    1
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.