Mac Pro s čipom M2 neuvidíme ani na tohtoročnej WWDC

Napriek tomu, že sa konferencia WWDC sústredí predovšetkým na vývojárov a profesionálov, ten najprofesionálnejší produkt z ponuky Applu tam neuvidíme.

Novinár Mark Gurman s portálu Bloomberg je presvedčený o tom, že dlho očakávanú novinku – Mac Pro na báze Apple Silicon – na tohtoročnej WWDC neuvidíme. Bude to teda už druhý ročník vývojárskej konferencie, kde budeme len márne čakať na tento počítač. Na to najlepšie a najvýkonnejšie, čo kedy vyšlo z Cupertina. Pritom od poslednej oficiálnej zmienky prešlo viac ako 400 dní. Bolo to totiž na začiatku marca 2022, kedy senior viceprezident pre hardvér John Ternus povedal, že “Zostáva nám už len jeden počítač: Mac Pro, ale ten je na inokedy.”

Tieto slová vyhlásil Ternus po predstavení počítača Mac Studio. Vzhľadom na podobný výkon a cieľovú skupinu totiž počas predstavenia vznikal dojem, že Mac Studio je náhradou za Mac Pro, jediný takmer plne upgradovateľný počítač z dielne Applu. Keďže spoločnosť s vervou uzatvára svoje produkty pred zásahom zvonka, takýto krok by nikoho neprekvapil. Apple však špekulácie zostrelil, a vyzeralo to, že Mac Pro s čipom M1 Extreme či dokonca M2 Extreme uvidíme ešte minulý rok. Nestalo sa tak.

Gurman pritom očakáva, že Apple sa rozhodne vydávať Mac Pro a Mac Studio na striedačku. Ak by tomu tak bolo, Mac Pro uvidíme s čipom M2 ešte tento rok, spoločnosť však už budúci rok uvedie na trh ešte výkonnejší Mac Studio s čipom M3. Gurman pritom v minulosti vravel, že očakáva Mac Pro s čipom M2 Extreme, ktorý by disponoval 48 CPU jadrami a 152 GPU jadrami. Tento model bol však údajne zrušený, pretože by bol príliš drahý aj na pomery Applu a cieľová skupina by bola príliš malá. Namiesto toho tak zrejme máme očakávať model s čipom M2 Ultra. Počítač má tiež ponúkať možnosti upgradu a výmeny úložiska a RAM.

Pritom je možné, že problémom môže byť aj skutočnosť, že dnešný model Mac Pro s čipom Intel Xeon je až príliš dobre upgradovateľný na to, čo dokáže momentálne ponúknuť Apple Silicon. Mimo iného je to totiž podpora pre grafické karty od výrobcov ako AMD či Nvidia alebo podpora pre až 1,5TB RAM. Ani jedno z toho by nový model zrejme nemal mať.

Zdroj: 9to5mac; MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.