iOS 17 ponúkne vylepšené aplikácie Peňaženka a Nájsť

iOS 17 Logo
iOS 17 by mal podľa posledných únikov obdržať viacero noviniek, mimo iného by mal ponúknuť novinky pre Dynamic Island či Vyhľadávanie. Ďalším aspektom, kde sa má iOS 17 oproti svojmu predchodcovi posunúť k lepšiemu, budú aplikácie Nájsť a Peňaženka.

Aplikácia Peňaženka dnes slúži na ukladanie nielen platobných kariet, ale aj na uchovávanie podporovaných darčekových či členských kariet, leteniek alebo digitálnych kľúčov od auta. Posledná menovaná funkcia by sa mala podľa skoršieho úniku dočkať vylepšenia, čo nepriamo to naznačil aj renomovaný novinár Mark Gurman. V podcaste The MacRumors Show sa nechal počuť, že Peňaženka bude jednou z aplikácií, ktoré sa dočkajú zásadných vylepšení. Spolu s tým sa má Apple viac sústrediť aj na lokalizačné služby a aplikáciu Nájsť, ktoré dnes takisto slúžia nielen na hľadanie svojich iZariadení, ale aj na lokalizovanie vecí, ktoré majú k sebe pripnutý lokalizačný prívesok AirTag.

Gurman takisto vraví, že jednou z noviniek v systéme bude možnosť inštalovať aplikácie z iných zdrojov, než je App Store. Táto funkcia má fungovať exkluzívne na území EÚ, keďže tu platí nový zákon o Digitálnych trhoch. Je však možné, že to Apple vezme po svojom. Gurman očakáva, že Apple nebude o tejto novinke hovoriť na WWDC vôbec, prípadne ju spomenie námatkovo na jednom z tradičných slidov, kde zhŕňa všetky novinky – aj tie, o ktorých sa na prezentácii nerozprávalo. Navyše je možné, že vývojári, ktorí chcú ponúkať svoje aplikácie aj cez iné obchody ako je App Store, budú platiť Applu vyššiu “daň” z predaja.

V minulosti sa užívatelia mohli spoľahnúť napríklad na obchod Cydia. Dostupná však bola iba pre jailbreaknuté zariadenia.

Novinár dodáva, že o systéme odhalí viac v nasledujúcich dňoch a týždňoch a dopĺňa, že iOS 17 bude veľmi podobný aktualizácii iOS 15. Teda nepôjde o systém, ktorý by mal priniesť zásadné premeny ako to mali iOS 14 (widgety) a iOS 16 (zamknutá obrazovka), ale zameria sa na vylepšenia existujúcich funkcií. Naznačil tiež, že macOS 14 nebude vôbec veľkým updatom. Očakáva, že systém prinesie len to, čo je nutné pre zachovanie cross-platformovej kompatibility aplikácií a služieb s iOS, iPadOS a watchOS.

Analytik okrem toho vraví, že watchOS 10 bude najväčším updatom systému pre smart hodinky. Systém má ponúknuť mnoho noviniek, čo sa týka používania alebo ovládania hodiniek. V súvislosti s tým sa objavila v uplynulých dňoch špekulácia, že systém ponúkne priečinky s aplikáciami tak, ako to kedysi priniesol systém iOS 4.

Svojho času šlo o najväčší systémový update, ktorý na iPhone priniesol tiež možnosť nastaviť si pozadie na domovskú obrazovku – a to ako na novom iPhone 4, tak na iPhone 3GS. Tiež šlo o pomerne kontroverzný systém, nakoľko ukončil podporu starších zariadení predčasne. Poslednou verziou pre staršie zariadenia, ako bol napríklad 8GB iPod touch 2./3. generácie či iPhone 3G, bol totiž systém iOS 4.2.1, kým novšie zariadenia sa dočkali updatov 4.3 a novších. Dôvodom boli pretrvávajúce problémy s optimalizáciou systému na tieto zariadenia.

Gurman však na margo priečinkov na obrazovke Apple Watch dodáva, že od svojich zdrojov takúto novinku nepočul. Nemôže ju teda ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Takisto sa však môžeme dozvedieť viac v nasledujúcich týždňoch.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.