Apple Reality Pro headset sa bude sústrediť na šport, knihy a hry

Z výberu aplikácií sa zdá, že ani samotný Apple nevie, na čo sa vlastne majú jeho holografické okuliare zameriavať.

Headset Apple Reality Pro, ktorý má posunúť možnosti ARKitu na vyššiu úroveň, bude predstavený už o niekoľko týždňov na WWDC. Aspoň to naznačujú hromadiace sa špekulácie. Lenže spolu so špekuláciami o tom, kedy budú okuliare predstavené, sa hromadia otázniky nad tým, aký má byť vlastne účel tohto zariadenia. A niet sa čomu čudovať.

Portál Bloomberg s odvolaním na svoje zdroje vnútri spoločnosti naznačil, že spoločnosť pripravuje niekoľko aplikácií a možností využitia. Viaceré z nich však nedávajú celkom zmysel. V ponuke nájdeme množstvo vecí, ktoré už dnes máme dostupné na ostatných zariadeniach ako sú iPhone, iPad či Apple Watch. Ba čo viac, aplikácie pre headset majú vychádzať z aplikácií určených pre iPad, čo vzhľadom na zobrazovaciu plochu, byť holografickú, dáva zmysel.

Medzi prvými aplikáciami môžeme očakávať:

  • Safari
  • Kalendár
  • Kontakty
  • Domov
  • Súbory
  • Správy
  • Poznámky
  • Fotky
  • Hudba
  • Pripomienky
  • a viaceré ďalšie…

Znamená to teda, že Apple sa rozhodol do holografického sveta priniesť rovnaké aplikácie, ktoré nájdeme na všetkých jeho zariadeniach. Pritom Apple plánuje umožniť multitasking s prvkom geolokácie. Znamená to, že užívateľ môže ako “plochu” použiť kľudne aj celý dom/byt s tým, že si jednotlivé aplikácie rozmiestni rôzne po dome tak, ako uzná za vhodné. Teda rovnaká funkcia, ktorú mal headset Microsoft HoloLens už v roku 2015. Z mojej osobnej skúsenosti šlo o zaujímavý a inovatívny spôsob personalizácie.

Okuliare sa majú dočkať prerobeného App Storu, ktorý bude 3D a teda prechádzanie aplikáciami môže byť tentoraz skutočne “prechádzkou” po virtuálnom obchode. To môže byť celkom zaujímavý prvok. A pokiaľ ide o pohyb, práve ten má byť jedným z top focusov, na ktoré sa chce Apple pri okuliaroch za 3000€ zamerať. Headset má disponovať Fitness+ aplikáciou, ktorá vám postaví trenéra do miestnosti, v ktorej cvičíte, a budete tak mať kvázi 1-1 cvičenie vďaka hologramu. Otázne však je, vzhľadom na špekulovanú veľkú váhu zariadenia, či bude takéto cvičenie s “ťažkou hlavou” populárne.

Ďalej majú okuliare ponúknuť vlastnú aplikáciu Zdravie ponúkajúcu meditácie, zvuky a voice-over s názornými ukážkami. Tým však športový a fitnes aspekt okuliarov nekončí, Apple chce ponúknuť špeciálny MLB a MLS zážitok prostredníctvom dedikovanej TV aplikácie pre ľudí, ktorí sa rozhodnú sledovať virtuálny televízor z bezprostrednej blízkosti dvoch OLED displejov. Headset podľa očakávaní ponúkne vlastnú FaceTime aplikáciu, kde si môžete organizovať stretnutia vo virtuálnych miestnostiach a to vrátane možnosti vidieť Memoji avatary namiesto reálnych ľudí.

Headset takisto ponúkne vysoko kontroverznú aplikáciu Fotoaparát, pre ktorú už dávno čelili užívatelia AR okuliarov (Google Glass) fyzickým útokom či zákazom vstupu do podnikov pre obavy o súkromie. Zaujímavo však vyznie aplikácia Freeform, ktorá prišla v iOS 16 a ponúka užívateľom virtuálnu tabuľu. Tá bude vo svojej holografickej podobe omnoho väčšia, vrátane rozšírenej podpory kolaborácie v 3D priestore. Pomerne komicky však vyznie, že Apple vyvíja novú verziu aplikácie Knihy na čítanie kníh, zrejme “hmatateľných” vo virtuálnom priestore.

V neposlednom rade Apple spolupracuje s niektorými hernými vývojármi na prenesení ich hier na okuliare a rovnako tak má Apple v pláne uvoľniť rozhrania a nástroje pre vývoj aplikácií, aby mal headset k dispozícii čo najviac aplikácií pri vydaní.

Zdroj: Bloomberg

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.