Haptické tlačidlá sa dočkajú odkladu, uvidíme ho až na iPhone 16 Pro

Jednou z noviniek, ktoré mal ponúknuť iPhone 15 Pro, mali byť haptické bočné tlačidlá, ktoré by vystriedali tie terajšie, mechanické. No dá sa, že pre problémy s výrobou bude táto novinka odložená až na budúci model.

Tlačidlá s haptickou odozvou mali fungovať na podobnom princípe ako Force Touch trackpad na MacBooku či Touch ID tlačidlo na iPhone 7, 8 a SE. Teda funkcionalita zostáva, avšak tlačidlo zostáva aj po “kliknutí” celý čas na svojom mieste. Namiesto toho dôjde k vibračnej odozve, ktorá má vyvolať dojem stlačenia tlačidla. Práve túto novinku sme mali po rokoch uvidieť aj na iPhone.

Analytik Ming-Chi Kuo však prišiel so správou že iPhone 15 Pro už túto novinku nedostane. Dôvodom je, že Apple sa trápi s nevyriešenými problémami, ktoré by bolo treba vyriešiť pred masovou výrobou. Za najbezpečnejšie riešenie je preto ešte v súčasnej dobe zostať pri starom dizajne. Náhrada mala pozostávať z jedného dlhého pásu na boku zariadenia, ktorý by podľa miesta dotyku aktivoval jeden z dvoch drobných Taptic Engine motorčekov, ktoré by sa ukrývali pod plochou. Teoreticky, na základe patentov z dôb minulých, by sa vďaka takejto úprave mohla hlasitosť meniť posúvaním prstu nahor alebo nadol, čo by mohlo byť za určitých podmienok ešte rýchlejšie ako držanie niektorého hlasitostného “tlačidla”.

iPhone 15 Pro Solid State Volume Button CAD Render

Pravda, tento návrat k starému dizajnu má negatívny vplyv na dodávateľov. O zárobok totiž prišli firmy Cirrus Logic, ktorá bola výhradným výrobcom Controller IC čipov, a firma AAC Technologies, ktorá mala dodávať vibračné moduly Taptic Engine. Nepriaznivý vplyv to má aj na firmu Luxshare ICT, ktorá dnes vyrába slúchadlá AirPods a o ktorej sa hovorí, že bude exkluzívne vyrábať a následne aj montovať pripravovaný VR headset. Luxshare mal vyrábať “tlačidlá” pre iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

O odklade dizajnu hovorí aj analytik Jeff Pu z firmy Haitong International Securities. Tvrdí, že dizajn je veľmi komplexný, vyžaduje si celkom tri Taptic Engine motorčeky vnútri iPhonu, a pre pretrvávajúce problémy je pre Apple istejšie odložiť celú vec na rok 2024. Za zmienku takisto stojí, že Apple mal po 16 rokoch nahradiť prepínač tichého režimu za tlačidlo. Nie je jasné, či sa návrat k starému dizajnu dotkne aj tohto prvku. Okrem toho je možné, že užívatelia by mali možnosť priradiť tlačidlu ľubovoľnú funkciu.

Zdroj: Medium; 9to5mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.