Apple pripravuje 32″ a 42″ OLED monitory na rok 2027

Apple Pro Display XDR
Apple na svojich zariadeniach postupne prechádza na nové technológie displejov a kým po dlhé roky sme na každom jeho produkte našli LCD displej, dnes tomu tak nie je. Všetky Apple Watch a prakticky každý nový iPhone má OLED displej, zatiaľ čo 12,9-palcový iPad Pro disponuje mini-LED displejom. Aj ten by však mal čoskoro prejsť na OLED.

A nielen iPad. Technológiu OLED plánuje Apple využívať aj v ďalších svojich produktoch, a výskumná firma Omdia vyhlásila, že do roku 2027 bude prakticky každý iPad, MacBook či externý monitor od Applu ponúkať OLED panel. Firma predvída, že Apple začne budúci rok využívať OLED v novej generácii iPadu Pro, podobne ako to hovoria už dlhšie viacerí analytici.

K tomu dodáva, že v roku 2026 vyjde aktualizovaný MacBook Pro. Medzitým môžeme očakávať, že sa technológia dostane aj do produktov ako sú iPad Air, či možno iPad mini. Do roku 2026 by totiž mal Apple takmer úplne vyradiť LCD a mini-LED zo svojich mobilných zariadení. V roku 2027 sa k nim potom pridajú aj prvé externé monitory. Firma vraví, že Apple plánuje uviesť na trh nové externé monitory v 32″ a 42″ veľkostiach. Využívať budú QD-OLED alebo WOLED panely.

QD-OLED panely využívajú Quantum Dot technológiu, kde modré svetlo prechádza vrstvou kvantových bodov. Tá mení farebné spektrum tak, aby sa zobrazilo napokon červené či zelené svetlo bez straty jasu. WOLED je technológiou prvej generácie a vyžaruje len biele svetlo, ktoré následne prechádza farebnou vrstvou a tak vytvára obraz.

Súčasne s rastom využitia OLED panelov na Apple produktoch sa očakáva aj nárast výroby týchto panelov. Kým v roku 2022 sa ich vyrobilo približne 9,7 milióna, v roku 2028 by ich dodávky mali presiahnuť 70 miliónov. Hlavným ťahúňom majú byť notebooky na čele práve s MacBookmi.

Zdroj: OLED-Info

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.