Apple predstaví nový Mac, s ním však zrejme aj veľkú japonskú spoluprácu

Apple tento potvrdil, že nás čaká druhá konferencia s názvom Scary Fast (Strašidelne rýchly). Tá sa bude konať 31. októbra o 1:00 nášho času a z loga je viac než jasné, že sa bude sústrediť na novinky okolo série počítačov Mac.

A že o aké zariadenia pôjde? Apple to už tradične síce nepovie, ale môžeme sa spoliehať na špekulácie a úniky, ktoré sa v súvislosti s počítačmi Mac objavujú na internete v týchto dňoch. Jednou z najväčších noviniek by mal byť nový iMac. Ten totiž ešte stále beží na čipe M1, hoci spoločnosť už takmer s istotou predstaví zariadenia s čipom M3.

Novinár Bloombergu Mark Gurman tvrdí, že nový iMac pobeží na čipe M3. To bude pre užívateľov jediná zásadná zmena. Ďalej môžeme podľa neho očakávať zmeny vnútorného dizajnu stojana, ktorý by sa mohol prejaviť napríklad na zvýšenej dlhoročnej životnosti stojanu, možno na jeho rozmeroch vnútri počítača alebo by mohlo dôjsť k odlišným možnostiam rotácie obrazovky. Počítač by však mal byť dostupný v terajšej farebnej palete. Nie je však vylúčené, že počítače budú dostupné v iných odtieňoch. Na výber sú dnes pritom modrá, strieborná, ružová, oranžová, zelená a žltá.

Podľa informácií by sme ďalej na evente mohli vidieť nový MacBook Pro s čipom M3. Tvrdí to analytik Ming-Chi Kuo, a ak by zariadenia boli predstavené a rovno vydané tento rok, šlo by už o druhý refresh hardvéru za ostatných 10 mesiacov. Totiž modely s čipmi M2 Pro a M2 Max boli predstavené v polovici januára.

Analytik pritom len pred pár dňami vravel, že Apple zrejme nepredstaví tento rok nové modely a to kvôli nízkym dodávkam v 4. kvartáli 2023. Myslí si, že keby Apple vydal počítače v nasledujúcich dňoch či týždňoch, vzhľadom na nízke skladové zásoby by sa ich dostupnosť mohla stabilizovať až po novom roku. S predstavením novej línie MacBook Pro s čipmi M3 Pro a M3 Max sa však stotožňuje teraz aj novinár Mark Gurman.

Čo je však zaujímavé, event by sa mohol zameriavať predovšetkým na hranie hier na Macu. Apple sa totiž začína čoraz aktívnejšie angažovať v hernom priemysle. Isto, spoločnosť to už raz skúšala v 90. rokoch v spolupráci s Bandai Namco, keď vydala mimoriadne neúspešnú konzolu Bandai Pippin.

Až s postupným zlepšovaním iPhonu a spolu s tým aj Apple TV začal Apple v poslednom desaťročí robiť viac, čo sa týka herného priemyslu. Napokon, tento rok sme sa dozvedeli viacero zaujímavostí, a to, že Apple sa pohrával s myšlienkou odkúpenia veľkého vydavateľského domu Electronic Arts (EA), ktoré má pod sebou série ako Battlefield, Need for Speed EA Sports FC (predtým FIFA) a v neposlednom rade plejádu oficiálne licencovaných športových hier vrátane NHL, UFC, Madden NFL, F1 či WRC.

iPhone 15 Pro navyše podporuje hardvérové sledovanie lúčov (ray tracing), čiže technológiu, ktorá pred pár rokmi nastúpila na PC so sériou grafických kariet Nvidia RTX, dostala sa do súčasných konzol PlayStation 5 a Xbox Series X|S a dovtedy bola využívaná aktívne najmä v hernom priemysle. Popri tom má iPhone 15 Pro dostatok výkonu na to, aby rozbehal plnohodnotné konzolové hry v kvalite, akú sme od mobilného výkonu nemuseli čakať. A síce Resident Evil Village, Resident Evil 4 Remake, Death Stranding a Assassin’s Creed Mirage (vyšlo na PC a konzoly v októbri 2023).

Sledovanie lúčov by malo byť dostupné eventuálne aj na Macu, najmä s čipom M3. Ten má byť totiž takisto vyrábaný s pomocou 3nm procesu, s ktorým výrobca TSMC vyrába aj čipy pre iPhone 15 Pro a Pro Max. Za zmienku pritom stojí, že Resident Evil Village vyjde na iPhone 15 Pro a na iPad s M1 čipom 30. októbra, teda v rovnaký deň ako sa koná Mac Event.

Spolupráca s japonskými vývojármi môže byť tiež dôvodom, prečo sa Apple rozhodol organizovať event o netradičnom čase 1:00 miestneho času. A v neposlednom rade nemožno vylúčiť ani, že by sa Apple mohol pokúsiť odkúpiť niektoré japonské štúdio – napríklad už spomínaný Capcom, ktorý stojí za sériou Resident Evil a niekoľkými ďalšími.

Sony navyše takisto plánuje spustiť streamovanie PS5 hier cez cloud 30. októbra, zatiaľ len v USA. Je preto možné, že Apple oznámi nejaký druh spolupráce aj so Sony.

Zdroj: MacRumors (#2)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.