Apple chystá drastický upgrade Siri, za všetko môže nečakaný úspech ChatGPT

Apple GPT
Najväčšiu vlnu ošiaľu už má GPT za sebou, neznamená to však, že sa na technológiu zabudlo. Hoci drvivá väčšina ľudí si technológiu len vyskúšala, pokročilí boti typu ChatGPT sú dnes využívaní profesionálmi, napríklad programátormi na vyhľadávanie chýb v kóde alebo analytikmi na pomoc pri vyhľadávaní informácií v mori internetu.

Záujem o GPT napokon prejavil aj Apple, ktorý podľa staršej správy využíva vlastnú obdobu ChatGPT na firemné účely. Jeho vlastná umelá inteligencia funguje najmä pretože má vrchné vedenie firmy obavy o možný únik utajovaných informácií, pokiaľ by tieto komunikovali zamestnanci s botmi ako sú ChatGPT od OpenAI alebo Google Bard. Spoločnosť Apple si však zjavne nechce nechať umelú inteligenciu len pre svojich zamestnancov. Čoraz častejšie sa totiž spomína, že Apple zvažuje vydanie vylepšenej umelej inteligencie, ktorá by posunula Siri na ďaleko vyššiu úroveň. Zrejme totiž netreba dodávať, že Siri napriek tomu že začínala ako prvá ambiciózna AI svojho druhu, dnes výrazne zaostáva za konkurenčnými riešeniami.

Plány pritom siahajú do dávnejšej minulosti. CEO Tim Cook tvrdí, že Apple už niekoľko rokov pracuje na AI schopnej generovať vlastný kontextový text. Novinár Mark Gurman s odvolaním sa na svoje zdroje však vraví, že najvyššie vedenie kalifornskej spoločnosti bolo veľmi prekvapené, keď v priebehu týchto dvoch rokov nastal globálny ošiaľ okolo technológie. Tento náhly šok vo vedení Applu spôsobil, že už od konca minulého roka Apple robí všetko preto, aby čím skôr dobehol zvyšok trhu.

Projekt má na starosti senior viceprezident pre strojové učenie a stratégiu AI John Giannandrea, ako aj senior viceprezident pre softvérové inžinierstvo Craig Federighi a senior viceprezident pre služby, Eddy Cue. Tím okolo Johna Giannandreu momentálne pracuje na podhubí pre novú generáciu umelej inteligencie naprieč Applom, čo sa týka aj novej, oveľa inteligentnejšej Siri hlboko prepojenej s AI. Táto by mala byť ohlásená a možno aj spustená už budúci rok.

Federighi pre zmenu dohliada na to, aby sa umelá inteligencia a funkcie s ňou spojené vrátane modelu Apple Large Language Model (LLM) boli integrované do ďalšej verzie operačného systému pre mobily, iOS 18. Zahŕňať to má hlbšie prepojenie Siri a Správ, kde by užívatelia mohli mať možnosť pokladať komplexné otázky a príkazy alebo lepšie a rýchlejšie dokončovať rozpísané vety. Tím okolo Craiga Federighiho dokonca pracuje na integrácii umelej inteligencie priamo do nástrojovej sady Xcode, kde by slúžila na vyhľadávanie chýb alebo by urýchlila tvorbu aplikácií. Je to odpoveď na riešenia ako je GitHub Copilot od Microsoftu.

Eddy Cue pre zmenu dozerá na to, aby bola umelá inteligencia hlbšie prepojená s čím väčším množstvom služieb, ktoré Apple ponúka. Napríklad môže pomáhať tvoriť automaticky generované playlisty v Apple Music, pomáhať s tvorbou v kancelárskej sade iWork (Pages, Numbers, Keynote) alebo dokonca by pomáhala zamestnancom obchodov ohľadom AppleCare.

Apple je pripravený do vývoja umelej inteligencie pumpovať 1 miliardu dolárov ročne.

Siri

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť