Nový, lacný MacBook môže stáť len 700€

Nezávisle od toho, že sa už v nasledujúcich hodinách koná event, na ktorom Apple predstaví svoje nové počítače, objavujú sa informácie o novom, veľmi lacnom MacBooku.

Samotný počítač by mal by predovšetkým konkurenciou pre Chromebooky, teda počítače veľmi obľúbené v školstve vzhľadom na ich účelovosť, vysokú výdrž batérie a nízku cenu. Niečo na ten spôsob chystá aj Apple, treba však rátať s tým že nižšia cena neznamená hneď, že by sa chystaný MacBook dostal do cenovej kategórie do 400€.

Podľa informácií, ktoré zverejnil na kórejskej sieti Naver užívateľ s prezývkou yeux1122, zdroje v dodávateľskom reťazci sú pravidelne svedkami toho, ako si Apple necháva vyrábať v nižších množstvách menšie MacBooky s 12“ a 13“ veľkosťami. Pritom existuje domnienka, že cenovka by mohla začínať niekde na úrovni 700 dolárov, ak nie aj menej.

Apple by pritom mohol mať záujem o uvedenie takéhoto zariadenia na trh aj z dôvodu, že vníma prudký pokles predajov ako v prípade MacBookov, tak iPadu. Konieckoncov, obe zariadenia majú k sebe relatívne blízko aj vďaka použitiu takmer rovnakých procesorov. Spoločnosť ich však odlišuje operačným systémom, kde iPadOS jednoducho stále nedokáže niektoré desktopové úlohy a v neposlednom rade nepodporuje ani množstvo desktopových aplikácií.

Apple je tak v situácii, kde mu chamtivosť zabraňuje spraviť z iPadu plnohodnotnú náhradu MacBooku, zatiaľ čo MacBook na rozdiel od mnohých notebookov s Windows nemá dotykový displej.

Pritom tablety sú samostatná kategória, ktorá si zaslúži kritiku pre niekoľko dôvodov. V prvom rade je to chaos v ponuke, kde dnes máte na výber zdanlivo totožný iPad Air a 11“ iPad Pro s rôznymi cenami a úložiskom, ktoré je výhodnejšie a lacnejšie v prípade Airu. Že pôvodne vstupný model do sveta iPadov – iPad mini – dnes stojí závratných 649€ a je tak skoro dvojnásobne drahší oproti iPadu 9. generácie s podstatne väčším displejom, je kapitola sama o sebe. A netreba zabúdať ani, ako Apple vydal vlani iPad 10. generácie s USB-C portom a obmedzil ho len na použitie Apple Pencil s Lightning konektorom, ktorá tak vyžaduje samostatne predávaný adaptér.

Spoločnosť Apple však plánuje aspoň podľa špekulácií ďalej trieštiť ponuku – kde dnes ponúka dve generácie základného iPadu, dve veľkosti iPadu Pro, predražený iPad mini, má na trh vstúpiť ešte aj iPad Air v dvoch veľkostiach. Zrejme pritom netreba dodávať, že obe veľkosti budú náležite atakovať cenovú hladinu ich „Pro“ bratrancov.

Čo sa týka MacBookov, tam dnes Apple ponúka MacBook Air vo dvoch veľkostiach, MacBook Pro vo dvoch veľkostiach a napokon „tradičné“ modely Air a  Pro v jednej 13“ veľkosti. V ponuke však chýba počítač, ktorý by stál menej ako 999€. A práve tam by sa mal objaviť nový model, možno vo dvoch veľkostiach. Od toho by si Apple – podľa analytika Ming-Chi Kua – mal sľubovať predaje vo výške 8 až 10 miliónov kusov ročne.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť