Recenzia: VOCOlinc Smart LED LightStrip LS3 ColorFlux

Po kratšej prestávke sa nám do rúk opäť dostáva produkt od firmy VOCOlinc, ktorá sa zaoberá výrobou produktov pre inteligentnú domácnosť. Jedným z jej najpredávanejších produktov je aj, už ako názov recenzie napovedá, VOCOlinc Smart LED LightStrip. LS3 ColorFlux.

Na webových stránkach spoločnosti nájdete tento produkt hneď medzi prvými a v dvoch variantoch. Jeden variant má dĺžku 5 metrov a druhý 10 metrov.

Balenie a inštalácia

Samozrejmosťou je návod, ako zariadenie používať, sieťový adaptér s manuálnym vypínačom a samotný LightStrip LS3 zmotaný na plastovom kotúči. Na krabici ako aj v návode je pre používateľov iOS aj QR kód pre pridanie do aplikácie Domácnosť (Apple HomeKit). Návod odporúča, aby sme si pre plný prístup ku všetkým funkciám nainštalovali samostatnú aplikáciu od výrobcu, VOCOlinc. Svetelný pás nás milo prekvapil už predprípravou na lepenie na rôzne povrchy a to tak, že na druhej strane, kde nie sú LEDky, je nalepená obojstranná lepiaca páska 3M. Stačí teda odstrániť fóliu a nalepiť svetelný pás, kam chceme. Sieťový adaptér pripojíme do elektrickej siete a druhou stranou, pomocou pinov pripojíme k svetelnému pásu. Pásiky je možné skrátiť po 25 cm segmentoch, prípade rozšíriť podľa požiadaviek (5m pásom a 10m pásom).

Nastavenie

Ako sme už vyššie spomínali, toto zariadenie je možné pridať do aplikácie Domácnosť (HomeKit) naskenovaním QR kódu na krabici zariadenia alebo v návode. Zistili sme však, že apka Domácnosť zvládne iba základné operácie ako je zapnutie/vypnutie, jas, výber farby, nejaká automatizácia zariadenia (ako napríklad vypnutie zariadenia, keď posledný člen domácnosti odíde). Na prístup ku všetkým funkciám slúži aplikácia VOCOlinc, ktorú je možné si jednoducho stiahnuť na AppStore. Pokiaľ je pás pridaný do apky Domácnosť, aplikácia VOCOlinc ho automaticky pridá. Na úvodnej obrazovke zobrazí základnú funkciu, ktorou je vypnúť/zapnúť. Po kliknutí na toto zariadenie v apke VOCOlinc získavame prístup ku množstvu funkcií. Príkladom je aj možnosť nastaviť vypnutie/zapnutie pásu pri príchode/odchode poslednej alebo určenej osoby z domu/bytu. Zvyšku funkcií LightStrip LS3 sa povenujeme v samostatnej časti recenzie.

Funkcie

Pri tejto časti recenzie nevieme, kde začať. Nie preto, že by nám došli slová, ale nevieme, ktorú z množstva funkcií, ktoré LightStrip LS3 ponúka, vybrať prvú . Začneme asi s tou najvýznamnejšou: Ovládanie pomocou hlasu. Inteligentné zariadenie sa LightStrip LS3 nenazýva len tak pre nič za nič. Tento svetelný pás dokáže používateľ ovládať pomocou Siri, Amazon Alexy a Google asistenta. Pri zariadeniach Apple stačí povedať frázu napríklad: „Hey Siri, turn on the light“ a Siri automaticky zapne svetelný pás. Pás sa rozsvieti v naposledy uloženej konfigurácií. Samozrejmosťou sú aj pokyny na zmenu farby, zníženie/zvýšenie jasu a podobne.

Pokiaľ má človek náladu na menšiu párty, postará sa o svetelný zážitok. LED pásik sa synchronizuje s hudbou a zvukom (v prípade Apple zariadení napríklad HomePod alebo iPhone by mal byť v blízkosti zdroja zvuku). Svetlo mení farbu a rýchlosť blikania v rytme a podľa melódie. Ideálne na spestrenie domáceho večierku. Pre tých náročnejších je možné vybrať si aj 6 farieb, ktoré sa budú pri svetelnom efekte kombinovať.

VOCOlinc nezabudol ani na perfekcionistov. Svetelný pás LightStrip LS3 je možné rozdeliť až do 10 segmentov, pričom každému segmentu je možné nastaviť samostatnú, ľubovoľnú farbu. Svetelný pás, to sme mali spomenúť asi na začiatku, ponúka 16 miliónov studených a teplých farieb. Tieto svetelné kombinácie je možné uložiť a použiť ich na akúkoľvek príležitosť. Jas svetelného pásu je možné nastaviť na stupnici svietivosti od 1% do 100%.

Apka VOCOlinc

Ako sme vyššie spomenuli, LightStrip LS3 je možné ovládať aj pomocou aplikácie Domácnosť. Teraz k aplikácii priamo od výrobcu VOCOlinc. Po kliknutí na svetelný pás na domácej obrazovke zariadenia sa nám zobrazia všetky prvky ovládania svetelného pásu. Ako prvé sa zobrazí celkové (základné) ovládanie a informácie o svetelnom páse. Tu si používateľ nastaví časovač, jas, farbu (z obľúbených alebo si pomocou farebnej palety vyberie). Do 2 sekúnd pás zareaguje. Musíme uznať, že farby sú veľmi dôveryhodné a presné. Netreba sa preto obávať, že by vybraná konfigurácia bola nepresná, resp. lacná. V časti efekty sa dostaneme k rozšíreným efektom ako je napríklad blikanie, napodobňovanie dýchania, tok farieb, efekt sviečky a podobne. V každej tejto záložke efektu potom používateľ nájde aj podrobnejšie nastavenia špecifického efektu, ako je interval, či jas svetelného efektu. LightStrip LS3 sa rád hrá aj s farbami. To je možné vidieť v sekcii „farebných“ efektov. Napríklad možnosť, dúhy, vianočný motív, náhodný výber a podobne. V tejto sekcii sa nachádza aj vyššie spomínaný efekt, ktorý sa mení podľa hudby. Z nášho pohľadu je veľmi presný a citlivý. Netreba sa báť, že by vynechával tóny, prípadne ich „nepočul“ a podobne. Na to využíva zariadenie, ku ktorému je pripojený. Veľmi zaujímavým efektom je „Denné svetlo“. LightStrip prispôsobí farbu a jas osvetlenia aktuálnej dennej dobe. Z nášho pohľadu veľmi príjemný efekt, ktorý je esteticky zaujímavý. V nastavení tohto efektu je potom možné si presnejšie nastaviť, ako sa bude efekt správať.

Záver

VOCOlinc LightStrip LS3 ColorFlux je veľmi užitočným a estetickým doplnkom modernej domácnosti. Vďaka svojmu jednoduchému prevedeniu si takmer nikto, ani možno sám majiteľ, ktorý presne vie, kde je pás nainštalovaný a nebude sa na neho pozerať priamo, ani nevšimne, že tam je. Tých chceme povedať, že pás veľmi rýchlo splynie so svojim okolím. Okrem toho, že funguje ako zdroj svetla, ktorý je možné si upraviť, ponúka aj rôzne efekty, ktoré zaujmú každého, kto sa nachádza v miestnosti, kde je tento svetelný pás umiestnený. Zapnutie zariadenia je veľmi jednoduché a to aj vďaka predpripravenej „lepivej“ časti na zadnej strane pásu. Lepidlo je skutočne silné, takže netreba mať obavy, že by sa časom odlepil od povrchu. Vďaka integrácii s Apple HomeKit, je možné ovládať aj pomocou hlasu, takže netreba neustále vyťahovať napríklad smartfón na vypnutie či zapnutie svetelného pásu. Farieb ale aj funkcií má svetelný pás skutočne veľa. Určite sa z neho nestane len ďalší fádny doplnok miestnosti. Dokáže navodiť presne takú atmosféru, ktorú si používateľ želá. Je na mieste povedať, že VOCOlinc Light Strip LS3 ColorFlux by mal byť súčasťou každej miestnosti, kde chce človek niečím výnimočným zaujať. Jediné negatívum a to skutočne jediné je, že pásik je zo začiatku neohybný, čo ma za následok o niečo ťažšiu prvotnú inštaláciu. Stačí ho „trocha“ rozhýbať a umiestniť presne podľa potreby. Poškodenia pri inštalácií sa netreba báť, nakoľko je to LED pás a je z kvalitného materiálu.

Cena

Základný, teda 5 metrový model je k dispozícií na eshope výrobcu za 51,99€. Model s dĺžkou 10 metrov vyjde na 79,99€.

Technické parametre

  • 16 miliónov farieb so škálou teplých a studených odtieňov
  • Ovládanie hlasom
  • Diaľkový prístup
  • Svetelný tok je 100 lm/m
  • Dlhá životnosť – 15 000 hodín
  • WiFi 2,4 GHz
  • Ovládacie pomocou aplikácie VOCOlinc alebo Siri

VOCOlinc LightStrip LS3 ColorFlux si môžete kúpiť napríklad tu: https://www.vocolinc.sk/p/687/vocolinc-smart-lightstrip-ls3-colorflux

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *