Je tu macOS Ventura

Apple práve vydal veľký update operačného systému pre svoje počítače. Čo prináša?

Nový spôsob práce s aplikáciami

Nový macOS avizovaný v lete počas konferencie WWDC prichádza s novinkami zameranými na komunikáciu a produktivitu ako FaceTime Handoff, Contitunity Camera, Stage Manager. K tomu prináša aj nové apky a mnoho iného.

Stage Manager predstavuje celkom novú funkciu, ktorá umožní používateľovi sústrediť sa na konkrétnu úlohu a mať ostatné nástroje k dispozícii na dosah. Hlavná apka sa v tomto režime dostane do popredia a tie zvyšné sa presunú nabok, ale ostávajú poruke. Aplikácie a okná je možné zoskupiť podľa potreby, takže si viete vašu plochu nastaviť tak, aby to vyhovovalo vášmu postupu práce.

Videohovory? Na pomoc prichádza iPhone

Continuity Camera umožňuje prepojiť iPhone s Macom a využiť tak váš smartfón ako webkameru. Pre využitie tejto možnosti je potrebný stojan, do ktorého iPhone upevníte a ten sa následne automaticky pripojí. K dispozícii sú funkcie ako Desk View, ktorý pomocou ultraširokého záberu prezentuje váš stôl, ak je to potrebné. Vďaka Center Stage a Studio Light zase môžete nasvietiť vašu tvár a stlmiť pozadie.

Komunikačné funkcie, ktoré (už) poznáme

Handoff prichádza aj na FaceTime, vďaka čomu môžete prijímať hovory na Macu a následne bez prerušenia prejsť na iPhone a naopak. Správy dostali tlačidlo pre úpravu chýb či zrušenie odoslania nedávnej iMessage. Správy je možné označiť aj ako neprečítané alebo obnoviť tie, ktoré ste omylom vymazali. V Messages funguje aj SharePlay, takže je možné spolu sledovať multimediálny obsah a zároveň komunikovať.

Premenou prešla aplikácia Mail – vyhľadávanie je presnejšie a ponúka pri písaní od vyhľadávača návrhy mailov, kontaktov, dokumentov či súborov. Emaily je možné naplánovať či zrušiť počas 30 sekúnd od odoslania.

Nové apky sú takisto súčasťou updatu – prichádza samostatné Počasie či Hodiny. Systémové nastavenia majú dizajn bližší Nastaveniam z iPhonu či iPadu.

Bezpečnosť a inteligentné vyhľadávanie

Safari má byť podľa Apple ešte bezpečnejšie – vďaka kľúčom, ktoré nahradia heslá. Passkeys ostávajú priamo na zariadení a neprenášajú sa na server, takže sú bezpečnejšie ako tradičné heslá. Funkciu je možné využívať pomocou Face ID či Touch ID a samozrejmosťou je synchronizácia cez iCloud kľúčenku.

Zmeny sa dočkal aj Spotlight vyhľadávač, ktorý poskytne jednoduchšiu navigáciu a podporu rýchleho náhľadu. Integrácia s knižniciou fotiek umožňuje hľadať zábery z apky Fotky podľa lokácie, ľudí, scén či objektov. Vyhľadávač si dokonca poradí s Live Textom v obrázku.

Súčasťou updatu je aj iCloud Shared Photo Library, ktorá umožní zdieľať obsah až šiestim členom albumu separátne od ich súkromných knižníc.

V aspekte zabezpečenia prichádza Ventura s funkciu Rapid Security Response. Tá inštaluje bezpečnostné updaty samostatne, bez systémových, a to aj bez reštartu.

zdroj: Apple

komentáre
  1. Systémové nastavenia v macOS Ventura nemajú chybu… Len klikať a klikať… Ešte horší a neprehľadnejší design ako nastavenia vo Windows 11.

    3
    0
  2. Nové nastavenia :-) Niečo strašné. Okrem toho nikde nie sú nastavenia kde by sa dalo nastaviť desatinná čiarka alebo bodka. Konkrétne neviem zmeniť čiarku za bodku. Používam Macbook Air M1 Poprípade poprosím o radu.

    2
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.