Čo nové prináša nový iOS a iPadOS 14.5

Čo nové prináša najaktuálnejší mobilný operačný systém od Apple? Určite množstvo funkcií…

Ako sme už avizovali, Apple vydal iOS 14.5 a iPadOS 14.5 pre verejnosť, s ktorými prichádza aj niekoľko nových funkcií a zmien. Jedná sa zatiaľ o najväčšiu aktualizáciu od vydania samotného iOS a iPadOS 14 s najväčším počtom nových funkcií.

 

Odomykanie iPhonu pomocou Apple Watch pri nasadenom rúšku

S iOS 14.5 a watchOS 7.5 je odteraz možné odomykať iPhone s pomocou Apple Watch, pokiaľ používateľ nosí rúško. Hodinky je treba mať odomknuté (aj chránené heslom) a nasadené na zápästí. Viac o tejto funkcii sa dočítate v tomto článku.

Podpora AirTagov

iOS 14.5 prináša aj podporu pre práve vydané AirTagy, ktoré pomocou apky Nájsť slúžia na lokalizáciu predmetu alebo predmetov, pri ktorých sa nachádzajú. Na iPhonoch 11 a 12 sa dočkáme ešte funkcie navyše, ktorá prostredníctvom U1 čipu dokáže AirTagy precíznejšie lokalizovať vďaka vizuálnym, zvukovým a haptickým odozvám. AirTagy disponujú aj “módom straty” a dajú sa nájsť pomocou zvuku a vďaka okolitým Macom, iPhonom a iPadom, ktoré sú v blízkosti strateného AirTagu.

Apple Maps crowdsourcing (informácie od užívateľov) pre nahlasovanie nehôd, nebezpečenstiev, radarov

iOS 14.5 okrem iného dostala aj v apke Apple Maps funkciu, ktorú už dlhé roky poznáme z apky Waze. Teda “crowdsourcingové nahlasovanie nehôd, nebezpečenstiev a radarov na cestách počas navigovania. V tejto apke nájdeme nové tlačidlo “Nahlásiť”, ktoré umožní pridať hlásenie na aktuálnu polohu. Táto funkcia sa pridáva ako do apky na iPhone tak aj do CarPlay funkcie v aute. Ako sme vyššie spomenuli, jedná sa o takmer rovnaký princíp ako pri apke Waze. Užívateľ nahlási problém na ceste a vodiči, ktorí touto cestou pôjdu získajú vizuálne a zvukové upozornenie na problém na ceste.

ETA pre bicykel a chôdzu

Pokiaľ sa v apke Mapy budeme navigovať s bicyklom alebo peši, bude po novom možné odoslať predpokladaný čas príchodu niekomu cez apku Správy. Stačí v apke povytiahnuť lištu a stlačiť tlačidlo, prípadne požiadať Siri.

AirPlay 2 pre Fitness +

iOS 14.5, iPadOS 14.5 a watchOS 7.4 spúšťajú podporu AirPlay 2 pre predplatiteľov Apple Fitness+, vďaka čomu si môžu svoje tréningy prehrávať na AirPlay 2 kompatibilných televízoroch a zariadeniach.

Podpora Dual-SIM 5G

iOS 14.5 prináša dlho očakávanú funkciu pre tých, ktorí radi využívajú telefóny s dvoma SIM kartami. Zároveň je spustená aj globálna podpora pre 5G v Dual-SIM móde iPhonu 12.

Výber predvoleného prehrávača hudby

V iOS 14.5 a iPadOS 14.5 sa objavila možnosť, ktorá ponúka nastavenie si predvolenej apky, respektíve služby na prehrávanie hudby. Pri prvom opýtaní sa Siri na prehranie skladby sa hlasová asistent informuje, v akej apke chcete skladbu prehrať. Týka sa to aj podcastov alebo audiokníh. Teda pri prvom dotázaní Siri ponúkne na výber z predinštalovaných Apple apiek ako je Hudba alebo Podcasty alebo apiek tretích strán ako je Spotify. Po výbere si Siri zapamätá voľbu používateľa a pri ďalších požiadavkách na prehranie skladby spustí zvolenú apku a v nej skladbu prehrá. Napríklad, pokiaľ si užívateľ po prvom dotázaní zvolil apku Spotify a následne sa opýta Siri na prehranie skladby, nemusí špecifikovať, že ju chce prehrať cez Spotify. Siri si prvotnú voľbu pamätá a skladbu automaticky prehrá cez Spotify. Musíme ale upozorniť, že v apke Nastavenia nenájdete žiadnu časť zaoberajúcu sa predvoleným hudobným prehrávačom. Jedná sa iba o funkciu, pri ktorej sa Siri učí návyky užívateľa. Z času na čas sa Siri opýta, či váš výber hudobného prehrávača stále platí.

Nový hlas Siri

Siri odteraz obsahuje dva nové, anglické hlasy a nemá výrobne nastavený ženský hlas. Užívatelia si svoj preferovaný hlas môžu vybrať pri nastavovaní hlasového asistenta Apple.

 

Podpora pre konzolové ovládače

iOS a iPadOS 14.5 prinášajú podporu pre herné ovládače od PlayStationu a Xboxu. Presnejšie Dual Sense ovládač pre Playstation 5 a Xbox Series X ovládač od Xboxu. Okrem iPhonu a iPadu sa tieto ovládača dokážu pripojiť aj na Apple TV (tvOS 14.5).

 

Rekalibrácia batérie iPhonu 11

Pre iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max so sebou iOS 14.5 prináša aj novú funkciu rekalibrácie zdravia batérie. Táto funkcia rekalibruje maximálnu kapacitu batérie a maximálny výkon modelov iPhonu 11, aby tak spresnila svoje výpočty zdravia batérie, nakoľko sa niektorí používatelia sťažovali na to, že iPhone im ukazuje veľmi skreslené informácie

(Dôležitá správa týkajúcu sa batérie – Systém hlásenia zdravia batérie vykonáva prekalibrovanie maximálnej kapacity a maximálneho výkonu zariadenia. Tento proces môže trvať niekoľko týždňov.)

Informácie ohľadom zberania dát apkami

Ruku v ruke s iOS 14.5 prichádza na scénu aj nová funkcia od Apple, kde sú developeri apiek povinní žiadať si od používateľov povolenie na sledovanie správania v apkách a na webe, aby tak mohli používať cielenú reklamu.

 

Novinky v Apple Music

Aj v Apple Music apke nájdeme zopár menších noviniek. Príkladom je nové pohybové gesto, ktorým sa dá pridať skladba do zoznamu “Práve hrá”. Pri podržaní prstu na určitej skladbe sa v kontextovom okne zobrazí aj možnosť “Prehrať posledné” a “Zobraziť album”. V knižnici sa ikonka sťahovania zmenila na tri bodky, v ktorých sa po ťuknutí zobrazí celá škála možností pre skladbu. Novinkou je aj možnosť “Zdieľať text piesne”, ktorý v apke Správy odošle recipientovi hudobný klip spolu s textom. Stačí iba počas real-time sledovania textu dlhšie podržať prst na vybranej pasáži a odoslať ju niekomu. Pre niektoré albumy sa aj upravuje titulná fotografia.

Do apky sa pridáva aj “City Charts”, ktorá ponúka zoznam najhranejších skladieb vo viac ako 100 mestách na celom svete.

 

Ďalšie zaujímavé funkcie novej verzie iOS a iPadOS 14.5 sa dočítate v ďalších článkoch.

 

zdroj: MacRumors

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.