8 tipov a trikov pre Mac s procesorom Silicon M1

V dnešnom článku si ukážeme zopár tipov a trikov, ktoré by mal poznať každý užívateľ nových MacBookov Air či Pro s čipom M1. Či už sa bude jednať o Spotlight, Diktovanie, Launchpad alebo nové Ovládacie centrum či percentá batérie, určite sa nájde tip, ktorý sa bude hodiť.

Ako všetci vieme, Apple nám konečne predstavil svoj najnovší úspech vo forme počítačov, ktoré disponujú vlastným Apple Silicon čipom. Aj keď môžu byť tieto počítače ľahko zameniteľné so svojimi predchodcami, sú vybavené novým hardvérom a tým pádom aj novými funkciami. Na internete sa objavuje mnoho pozitívnych ohlasov v aspekte výkonu aj efektívnej spotreby energie. Vďaka tomu dokáže nový MacBook Air rozbehať aj aplikácie na úpravu videí alebo hudby, čo bola v minulosti výsadu MacBooku Pro či iMacu alebo Macu Pro. V dnešnom článku si ukážeme zopár trikov, ktoré dokážu.

Nainštalujte si aplikácie pre iPhone a iPad do vášho nového Macu s čipom M1

Keďže Apple Silicon používa tú istú architektúru ako A-séria čipov v iPhone a iPade (A14 Bionic a pod.) môžu nové M1 MacBooky Air a MacBooky Pro rozbehnúť aplikácie vytvorené pre iOS a iPadOS. Postup je veľmi jednoduchý:

  • Otvoríme Mac App Store
  • Prejdeme do ľavého horného rohu v poli pre vyhľadávanie
  • Vyhľadáme požadovanú aplikáciu
  • Aplikácia prednostne vyhľadá aplikácie pre Mac (teda s tagom)
  • Zmeníme možnosť na prehľadávanie výsledkov pre iPhone a iPad
  • Stiahneme si aplikáciu tak ako v prípade, kedy si ju sťahujeme pre iPhone či iPad
  • Aplikáciu spustíme napríklad pomocou Spotlight vyhľadávania alebo Launchpadu

Musíme ale upozorniť, že nie všetky aplikácie pre iOS a iPadOS už podporujú Apple M1, na ich podporu si budeme musieť počkať. Na druhej strane sa ale nemusia ani objaviť. Medzi tieto aplikácie patrí napríklad: Facebook, Instagram, MyFitnessPal, Reddit, Messenger, Netflix, TikTok, atď.

Nastavte si alternatívne tlačidlá pre “dotyk”

Aplikácie pre iPhone a iPad, ktoré sme si na Mac M1 nainštalovali, sú prednostne optimalizované pre dotykové displeje. Z toho vyplýva, že nemôžeme na Macu v týchto aplikáciách využívať funkcie, ktoré sú priamo viazané na dotyk. Apple preto poskytol aj novú funkciu s názvom Touch Alternatives aby vyriešil tento problém. Táto funkcia využíva kombináciu gestúr trackpadu a rôznych klávesov, aby bolo možné naplno pracovať s aplikáciami pre iPhone a iPad na Macu.

  • Pre otvorenie nastavení je potrebné kliknúť na “Touch Alternatives” v menu ponuky dotykovej aplikácie.

Rýchle spravovanie upozornení

Spolu s mnohými novými aktualizáciami v macOS Big Sur, získalo aj Centrum hlásení úplne nový vzhľad. V skratke sú oznámenia kategorizované podľa aplikácií. Vďaka tejto funkcii je centrum hlásení čistejšie a prehľadnejšie. Zároveň to umožňuje priamo spravovať jednotlivé oznámenia:

  • Pravým tlačidlom klikneme na vybrané oznámenie alebo skupinu oznámení
  • Klikneme na možnosť “Doručovať potichu”, aby sa oznámenia, prípadne skupina oznámení doručovala v tichosti do centra hlásení bez bubliny na ploche
  • Taktiež je možné zvoliť možnosť “Vypnúť”, ktorá zamedzí vybraným oznámeniami zobrazovať sa v Centre hlásení

Úprava podsvietenia klávesnice

Tým, že Apple zmenil niektoré “funkčné tlačidlá” na svojich nových modeloch MacBooku M1, musíme hľadať ovládanie intenzity podsvietenia klávesnice v novom MacBooku Air niekde inde. Na druhej strane prišiel macOS Big Sur aj s veľkou novinkou – tou je Ovládacie centrum. Funkcia známa z iOS a iPadOS umožňuje niekoľko dôležitých nastavení na Macoch s čipom M1, vrátane úpravy intenzity podsvietenia. A to nasledovne:

  • Klikneme na Ovládacie centrum v pravom hornom rohu lišty
  • Zvolíme si “Podsvietenie klávesnice”
  • Posúvaním ukazatela si meníme intenzitu podsvietenia

Pridávanie ikon do stavového riadku

Ako si mnohí iste všimli, všetky ikonky aplikácií, ktoré boli na stavovom riadku sa presunuli práve do Ovládacieho centra. Apple verí, že vďaka tomu budú veci omnoho lepšie organizované a prístupnejšie. To však ukáže až čas. Na druhej strane je vďaka tejto funkcii o niečo ťažšie pristupovať k Wi-Fi alebo Bluetooth nastaveniam, nakoľko sa k ním vždy musíte dostať prostredníctvom Ovládacieho centra. Našťastie aj na toto vývojári z Apple mysleli a umožnili užívateľom si tieto základné ikonky preniesť naspäť do stavového riadku pre rýchlejší prístup.

  • Stačí iba kliknúť na ikonu a potiahnuť ju z Ovládacieho centra späť na stavový riadok.
  • Táto možnosť funguje aj pre ďalšie ikony ako je napríklad Podsvietenie klávesnice či Nastavenia displejov

Diktovanie, Spotlight a Nerušiť

Okrem iného, ako sme vyššie spomenuli, sa “redizajnu” v nových M1 Macoch dočkali aj akčné tlačidlá pre niektoré funkcie.

  • Stlačením tlačidla F5 spustíme funkciu Diktovanie
  • Stlačením tlačidla F6 zapneme funkciu Nerušiť
  • K Spotlight vyhľadávaniu sa po novom dostaneme stlačením klávesnice F4 (ktoré predtým spustilo Launchpad)

Režim spánku

Nové MacBooky s čipom M1 vydržia 18-20 hodín prehrávania videa (viac ako konkurencia od Intelu), čo znamená, že M1 Mac môžete používať po celý deň, aj v prípade, že bude celú dobu zapnutý. Na druhej strane, nie je nič zlé na tom uviesť Mac do spánku, pokiaľ na ňom nič neplánujete robiť a chcete predĺžiť výdrž batérie.

  • Stačí iba jednoducho zaklopiť monitor, aby bol Mac uvedený do režimu spánku (vďaka operačnej rýchlosti čipu M1, sa Mac naštartuje takmer okamžite, po tom čo zdvihnete obrazovku)

Alternatívne, pokiaľ nechcete sklopiť obrazovku:

  • Klikneme na logo Apple v ľavom hornom rohu obrazovky a z menu vyberieme možnosť Uspať

Zobrazenie percent batérie

Nové M1 MacBooky Pro a MacBooky Air majú z výroby predvolené nezobrazovať percentá batérie v stavovom riadku. Po novom je nutné otvoriť menu Stav batérie, aby sme zistili, koľko percent ešte batéria má. To na druhej strane ale neznamená, že nemôžeme mať percentá batérie opäť v stavovom riadku:

  • Klikneme na ikonu Apple v pravom hornom rohu stavového riadku
  • Otvoríme “Systémové nastavenia”
  • Klikneme na  ikonu “Dock & Stavový riadok”
  • Prejdeme do časti “Batéria”
  • Zaškrtneme políčko “Zobraziť percentá”

zdroj: MacExpertGuide.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.