WWDC20: Mac prechádza na procesory od Applu

A12Z Bionic
Míľnik v histórii Macu.

22. jún 2020 sa zapíše do histórie Macu ako ďalší významný míľnik. Spoločnosť Apple totiž oznámila, že je čas posunúť sa ďalej a budúce počítače Mac už neponúknu procesory od Intelu.

Spoločnosť Apple sa na túto zmenu pripravovala už niekoľko rokov. Už vyše 10 rokov má dedikovaný tím, ktorý navrhuje SoC procesory pre iPhone a iPad. Od debutu v podobe procesoru A4 (iPad, iPhone 4) sa Applu podarilo zvýšiť logický výkon 100-násobne, a od vydania A5X, prvého čipu vytvoreného špeciálne pre iPad, sa podarilo zvýšiť grafický výkon až 1000-násobne.

Tieto dlhoročné skúsenosti chce Apple využiť na výrobu vlastných procesorov pre Mac. Chce priniesť ten najlepší hardvér previazaný s tým najlepším softvérom. Chce priniesť kombináciu vysokého výkonu a dlhej výdrže batérie. Niečo, čo mu dnes využívané procesory neumožňujú do takej miery, ako by si on prial. A napokon, jednotná architektúra naprieč Macom, iPhonom a iPadom znamená jednoduchší a rýchlejší vývoj softvéru na všetky tri.

Apple Silicon Xcode 12

Preto môžeme už na konci roka 2020 očakávať prvý Mac s Apple procesorom. Apple sľubuje, že jeho procesory ponúknu ten najlepší pomer spotreby a grafického výkonu, takže hry a grafický softvér na nich pobeží lepšie, než kdekoľvek inde. Neural Engine pre zmenu spraví z Macu úžasnú machine learning platformu pre vývojárov.

Čaká nás dvojročný proces prechodu, pri ktorom všetky počítače od MacBooku Air po Mac Pro prejdú na vlastné procesory od Applu. Medzitým ešte vyjde niekoľko počítačov Mac s procesormi Intel a Apple sa zaviazal, že bude ešte niekoľko rokov aktívne podporovať Macy s Intel procesorom.

Vývojári môžu byť súčasťou tejto zmeny už teraz. Môžu sa registrovať do Quick Start Programu a získať tak prístup k potrebnej dokumentácii, fóram, beta verziám macOS Big Sur, do testovacích laboratórií Applu a prístup k Developer Transition Kit (DTK). Reč je o špeciálnom devkite, ktorý vychádza z Macu mini a obsahuje 512GB SSD, 16GB RAM a čip A12Z Bionic. Sada stojí 500 dolárov.

Nový operačný systém macOS Big Sur je na túto zmenu pripravený a plne podporuje nové procesory od Applu. Znamená to navyše, že iOS a iPadOS aplikácie bežia na počítačoch s ARM okamžite, bez nutnosti upraviť ich kód. Aplikácie pôvodne vyvinuté pre Mac s Intel procesorom však musia byť prerobené a to s použitím novej sady Xcode.

Nakoniec, ak by aj nejaká aplikácia nebola hneď prerobená, o kompatibilitu sa postará Apple Rosetta 2. Vylepšená verzia nástroja, ktorý bol naposledy podporovaný v Mac OS X 10.6.8 Snow Leopard, ponúka možnosť “prekladu” aplikácie už pri jej inštalácii a rovnako podporuje Javascript. Nehovoriac o tom, že nová Rosetta je rýchlejšia.

Apple Silicon Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.