WWDC20: Leaker naznačil kľúčové novinky v macOS 10.16 a ďalších systémoch

macOS Big Sur
Názov macOS 10.16 môže symbolizovať začiatok prechodu z Intelu na ARM.

Apple už dnes večer predstaví novú verziu operačného systému pre svoje počítače, macOS 10.16. To je ale zatiaľ všetko, čo sme o tomto zariadení mohli vedieť. Čo by sme sa dozvedeli večer, však už teraz zavesil na internet leaker l0vetodream.

Leaker, ku ktorému by najlepšie pristalo príslovie “tichá voda brehy myje”, patrí medzi najpresnejších v komunite a jeho úniky netreba brať na ľahkú váhu. Najčerstvejšie tvrdí, že nový operačný systém ponesie názov macOS 10.16 Big Sur a po rokoch prinesie ďalší redesign užívateľského rozhrania.

Názov by sa dal poňať ako také “premostenie” Macu s ARM procesormi, o čom sa v poslednej dobe hovorí čoraz viac. Big Sur je predsa len lokalitou, ktorá je známa najmä vďaka legendárnemu mostu Bixby Creek Bridge, ktorý sa radí medzi najikonickejšie kalifornské stavby.

Apple by tiež mal priniesť obrovskú aktualizáciu Safari. Jej obsah zatiaľ známy nie je, nebolo by však odveci, keby začal po rokoch podporovať VP9 plugin a tým pádom aj plnú kompatibilitu s formátmi WEBM a WEBP, ktoré dnes uprednostňuje viacero webov vrátane 9GAG alebo YouTube (4K, HDR). Faktom však je, že sa pripravuje nový kodek AV1, ktorý možno pokladať za náhradu kodekov VP9 aj HEVC.

“Snílek” tiež odhalil podrobnosti o ďalších chystaných systémoch od Applu. tvOS údajne obdrží plnú podporu HomeKit vrátane možnosti monitorovania správnej funkčnosti. Apple TV by sa tak stala ešte lepším hubom inteligentnej domácnosti, než akým je dnes. To isté platí v podstate aj o reproduktore HomePod, ktorý v posledných mesiacoch prešiel z vlastného derivátu iOS na tvOS.

iPadOS by mal obdržať redesignovanú funkciu Sidecar, ktorá už teraz umožňuje tabletu správať sa ako doplnková obrazovka k Macu. Tvrdí tiež, že iPad obdrží vylepšenú a rozšírenú podporu ručného písania, nie je však jasné, či sa to týka priamo funkcie Sidecar alebo celého systému. Napokon tvrdí, že watchOS prinesie vylepšený systém ciferníkov s možnosťou ich zdieľania cez odkaz. Takisto má pribudnúť detekcia spánku a umývania rúk.

Žiaľ, leaker vraví aj to, že Apple napokon na WWDC20 nepredstaví nový hardvér, hoci sme čakali že oznámi nový redesignovaný iMac a prvý MacBook s ARM procesorom. Spoločnosť má oznámiť plány na prechod z Intelu na vlastné procesory a vydanie prvého, provizórneho počítača s ARM procesorom by bolo prospešné pre vývojárov, ktorí by sa chceli v predstihu pripraviť na budúcnosť.

Dodáva tiež, že aj napriek leakom z minulého týždňa Apple nepremenuje iOS na iPhoneOS. Systém má dostať výrazný redesign domovskej obrazovky, ktorá by mala podporovať widgety. Zmeniť sa má tiež rozloženie aplikácií, kde sa hovorí aj o možnosti zobrazenia zoznamu, ako to podporuje watchOS. Takáto možnosť by bola možno prijateľná aj pre niekdajších užívateľov Windows Phone. V podstate, keď sa na to pozrieme, iOS by mal začať viac pripomínať Android, ak sa rozhodnete používať widgety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.