WWDC20: Apple napokon podľa špekulácií nepredstaví nový hardvér

MacBook Pro ARM
Napriek očakávaniam dnes neuvidíme žiadne hardvérové novinky.

Napriek očakávaniam, že Apple dnes predstaví niekoľko hardvérových noviniek, by sme nemali vidieť nič. Vraj preto, že Apple tieto plány na poslednú chvíľu zmietol zo stola.

Na skutočnosti, že Apple dnes nepredstaví žiadne hardvérové novinky a bude sa sústrediť výhradne na softvér, sa zhodlo hneď niekoľko leakerov. Tvrdenia o absencii hmotných noviniek priniesli leakeri ako Jon Prosser, zakladateľ kanálu FrontPageTech, Max Weinbach, moderátor XDA TV a redaktor XDA Developers, leaker l0vetodream, a napokon aj novinár Mark GurmanBloombergu.

Gurman vravel, že Apple má v pláne oznámiť prechod z procesorov Intel na vlastné čipy, neznamená to ale, že by sme sa dočkali oznámenia hardvérových noviniek. Prvé Macy na čele s 13″ MacBookom Pro a redesignovaným 24″ iMacom majú doraziť na trh buď už koncom roka 2020 alebo začiatkom 2021.

Napriek špekuláciám o možnom zväčšení má Apple zachovať 13.3-palcový MacBook Pro s rovnakým dizajnom, veľkosťou displeja aj rozmermi ako majú dnešné modely s Intel procesorom. Otázne je, ako sa zmení systém chladenia, keďže ARM procesory dokážu ponúknuť vysoký výkon aj s pasívnym chladením. To konieckoncov dokáže už aj AMD, ktorého najnovšie procesory dokážu rozbehnúť hardvérovo náročnú hru Crysis aj bez aktívneho chladenia. Každopádne, po uvedení ARM MacBooku Pro má Apple ukončiť predaj Intel verzií.

Apple Pro Display XDR

Ďalším zariadením má byť nový iMac s úplne novým dizajnom a 24″ displejom. Ešte pred ním nás čaká derniéra v podobe posledného iMacu s Intel procesorom. Ten sa začne predávať v treťom štvrťroku 2020. Za zmienku stojí, že podľa doterajších špekulácií sa hovorilo o 23″ iMacu a nie o 24″. Nuž, ak to neovplyvní cenu, väčšia uhlopriečka poteší.

Podľa špekulácií by malo byť toto zariadenie inšpirované iPadom Pro a ponúkne tenší rám na spôsob Apple Pro Display XDR. Pokiaľ ide o procesory, tam Apple pracuje s čipmi A14 a A15, ktoré majú byť oproti mobilným verziám tak-povediac na steroidoch. Len v MacBooku by sa totiž mala nachádzať 12-jadrová verzia procesoru.

Osem jadier “Firestorm” by malo byť výkonných, kým zvyšné štyri “Icestorm” majú byť úsporné. Čo sa výkonu týka, procesor by mohol dorovnať alebo prekonať dnes využívané procesory od Intelu, avšak s výrazne nižšou spotrebou, tichším chladením a nižšou výrobnou cenou.

Špekulácie hovorili aj o tom, že Apple má úplne prejsť na SSD a zbaví sa Fusion Drive diskov, ktoré kombinujú bežný 5400-otáčkový HDD so SSD diskom. Hybridné úložisko funguje na princípe, že najaktívnejšie využívaný obsah sa presunie na SSD, aby ste k nemu mohli pristupovať rýchlejšie. Nespornou výhodou systému je najmä veľkosť úložiska 1TB, kým pri čisto SSD riešení Apple zvykne začínať len na 256GB.

Napokon sa hovorilo aj o predstavení novej Apple TV 6. generácie, ktorú by zrejme poháňal procesor A12X Bionic s aktívnym chladením. Malo by ísť hlavne o hardvérovú aktualizáciu, neočakával sa pri nej redesign zariadenia.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.