Vyšli updaty pre viaceré OS. Čo prinášajú?

Nový macOS BigSur 11.1, watchOS 7.2, tvOS 14.3 či iOS a iPadOS 14.3 sú dostupné na stiahnutie.

iOS a iPadOS

Verzia 14.3 prináša formát ProRAW pre kameru v iPhone 12 Pro a 12 Pro Max a takisto podporu pre novú Apple Fitness+, ktoré je najčerstvejším prírastkom do rodiny Apple služieb. Keď už je reč o službách, Apple TV+ dostalo novú záložku v aplikácii Apple TV a takisto opravy niekoľkých chýb. Apple v novej verzii systému zrýchlil aj spúšťanie aplikácií cez Skratky.

iOS a iPadOS 14.3 podporujú už nové AirPods Max, ktoré Apple predstavil minulý týždeň.

App Store profily aplikácií dostal po novom sekciu, v ktorej sa môžete informovať o súkromí v konkrétnych apkách. App Clips je teraz možné spúšťať skenovaním kódov od Apple prostredníctvom kamery alebo z Ovládacieho centra.

Update rieši aj známe problémy ako:

  • nedoručené MMS
  • nezobrazovanie členov konverzácie pri písaní správy
  • nesprávne zobrazovanie niektorých videí vo Fotkách
  • nedostupnosť Bluetoothu v Nastaveniach
  • problém s otváraním priečinkov s aplikáciami
  • nesprávne fungovanie Spotlight vyhľadávania
  • chybu, ktorá spôsobovala, že MagSafe nenabíjal iPhone maximálnou možnou rýchlosťou

watchOS

Nová verzia 7.2 je druhým veľkým updatom pre OS Apple Watch. Podobne ako iOS a iPadOS prináša podporu pre Apple Fitness+ a pridáva aj funkciu Cardio Fitness pre Apple hodinky.

Funkcia meria maximálnu hodnotu kyslíka, ktorú je telo schopné spotrebovať počas cvičenia. Merania sa realizujú v časovom horizonte a Apple Watch aj iPhone môžu používateľa upozorniť na kolísanie hodnoty. Nová funkcia umožňuje meranie aj nižších rozsahov, ktoré predtým vyžadovali klinické testovanie.

Fibriláciu predsiení je teraz možné určiť aj pri tepe nad 100 úderov za minútu, vďaka čomu môžu hodinky detekovať túto zdravotnú komplikáciu aj počas cvičenia či fyzickej aktivity.

tvOS

Aktualizácia 14.3 prináša pre 4. a 5. generáciu Apple TV novú Apple Fitness+. Apple k svojim updatom pre tvOS neposkytuje dokumentáciu, nie je preto mnoho informácií čo ďalšie nová verzia systému obsahuje.

macOS Big Sur

Update  11.1 prináša podporu pre nové AirPods Max či novú sekciu venovanú súkromiu v rámci profilov aplikácií na Mac App Store. Zároveň ide o prvý väčší update od spustenia nového macOS. Obsahuje aj vylepšenia pre Apple TV, Apple News či opravy známych chýb.

Apple TV podobne ako pri iOS a iPadOS dostala na Mac platforme novú záložku s Apple TV+, Apple News ponúkajú zase widgety v rámci Centra upozornení. Aplikácia Fotky umožňuje úpravy záberov v novom ProRaw formáte určenom pre iPhone 12 Pro a 12 Pro Max.

Ako sme spomenuli, nová verzia macOS rieši aj známe problémy predchodcu:

  • problém s padaním QuickTime
  • nezobrazovanie stavu pripojenia Bluetooth v Ovládacom centre
  • spoľahlivosť odomykania Macu pomocou Apple Watch
  • úpravu rýchlosti skrolovania pomocou trackpadu na MacBookoch Pro
  • chybné zobrazovanie LG UltraFine 5K displeja pri 4K rozlíšení na M1 Macoch

zdroj: Apple

komentárov
  1. Je skoda, ze i u Mac OS se zjevne pujde cestou toho idiotskeho cislovani, kdy za par let tady bude jakysi Mac OS 20…

    Aspon zase zacali podrobneji zverejnovat zmeny v jednotlivych aplikacich, na coz uz par let dlabali. Nekde od Snow Leoparda.

    2
    2
  2. Security update 2020-001 pre Catalinu updatuje BootROM a opat aktivuje durovy akord pri zapnuti pocitaca (aj na novsich Macoch) :-)

    1
    0
  3. 6s – applikacie sa po aktualizacie zasekavaju alebo padaju. Problem s bateriou mam od 14.0 tato aktualizacia tomu nepomohla, skusil som tu fintu reatartovat mobil pri 7% zrazu bolo 19% a po cca minute 4%. Bateria sa vybija extrmne rychlo. Pockal by som na dalsiu opravu.

    3
    0
    1. Mám presne takýto problém. Som z toho rozčarovaný. Príde mi to ako veľmi vážne prešľapy. Čo sa to s Applom deje. Najprv OS, ktorý zabíja staršie Macbooky Pro, teraz aktualizácia, ktorá vás nechá s vybitým Iphonom 6S kdekoľvek sa jej zachce. Investoval som dokonca do novej batérie a tá nová to nezvláda? Ani ani náznak že to Apple chce riešiť, či sa bavíme o iOS 14 alebo macOS BigSur.

      1
      0
  4. Ahojte. Snažím sa už niekoľko dní na mojom MACu aktualizovať BIG SUR na verziu 11.1. no neúspešne.
    Inštalačku cca 3,7 GB stiahne v pohode, ale potom už pri inštalácii (cca 10 min. do konca) to vždy zamrzne.
    Iným kamošom to v pohode prechádza. Nemôže to niečo blokovať?
    Prosím, viete mi niekto poradiť čo s tým?
    Vďaka :)

    3
    1
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.