S novým macOS Big Sur už môžete spúšťať iPhone a iPad aplikácie a hry (+návod)

Čerstvo vydaná aktualizácia prináša okrem iného aj túto novinku pre Macy s M1.

Verzie aplikácií pre iPhone či iPad bude po novom možné spúšťať v celoobrazovkovom režime na zariadeniach s M1 čipom. Ten je prvým z rady Apple Silicon, ktoré si Apple produkuje pod vlastnou strechou. Pri interakcii so spomínanými apkami v macOS 11.1 je možné prepínať aj medzi zobrazením na šírku a na výšku. V Mac App Store sú tieto aplikácie označené ako Designed for iPhone či Designed for iPad.

Pre správne fungovanie aplikácií z iPhonov a iPadov je potrebný spomínaný čip M1, pretože zdieľa rovnakú ARM architektúru ako čipy zo série A, ktoré poháňajú smartfóny a tablety Apple.

Niektoré aplikácie však ešte v aktuálnom stave majú určité limity. V prípade Netflixu napríklad ide o zobrazobanie v rámci okna, ktorého veľkosť sa nedá upraviť a nefunguje ani full screen. Funguje však napríklad sťahovanie obsahu pre offline sledovanie a apka ako taká. Veľa z týchto aplikácií, navrhnutých pre dotykovú interakciu takisto vyžadujú fungovanie systému Touch Alternatives od Apple.

Ako spustiť iPhone / iPad aplikáciu na M1 Macu

Ak si chcete na vašom novom Macu vyskúšať verzie aplikácií pre iPhone či iPad, máte dve možnosti. Spomínané stiahnutie aplikácií s označením Designed for iPhone či Designed for iPad alebo stiahnutie .ipad súborov.

Alternatívna metóda pomocou .ipa súborov

Ako už nadpis napovedá, budete potrebovať súbor .ipa. Tie sa v minulosti nachádzali v iTunes zálohe, to však už neplatí. Hodí sa vám preto aplikácia iMazing, ktorá legálne zakúpené IPA súbory stiahne do vášho Macu. Tu je celý postup:

  1. Pripojte zariadenie (napr. iPhone) k Macu so spusteným iMazing.
  2. Zvoľte Apps pre iPhone, ktorý máte pripojený.
  3. Dolu na záložke zvoľte Manage Apps.
  4. Na obrazovke pre manažovanie apiek zvoľte Library.
  5. Stiahnite si aplikácie, ktoré vás zaujímajú
  6. Pravým kliknutím na stiahnutú sa zobrazí roleta, v nej si vyberte Export ipa.
  7. Dvojklikom na .ipa súbor na M1 Macu spustíte inštaláciu.

Na záver dôležitý poznatok – spúšťanie týchto verzií sprevádzajú bugy a je pravdepodobné, že sa nevyhnú ani vášmu skúšaniu pomocou tejto metódy. Preto odporúčame brať to (nateraz) ako niečo, čo si môžete otestovať a nie spôsob pre spúšťanie a prácu s apkami, ktoré sú pre vás dôležité.

zdroj: The Verge

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?