Problém z Image Capture je vážnejší, než sa myslelo

Kvôli chybe v rozhraní môžete stratiť gigabajty drahocenného miesta.

Koncom minulého mesiaca prišli tvorcovia programu NeoFinder na to, že aplikácia Image Capture od Applu môže pri importe a následnej konverzii fotiek z iPhonu/iPadu umelo zväčšovať veľkosť fotiek prázdnymi dátami. Problém je však rozsiahlejší, než sa napohľad zdalo.

Problém prejavujúci sa v macOS 10.14.6 a novších totiž nesúvisí s aplikáciou Image Capture, ale priamo s ImageCaptureCore frameworkom, ktorý je súčasťou operačného systému macOS a musia ho podporovať všetky aplikácie, ktoré podporujú import fotografií z externých zariadení. Znamená to, že problém postihol aj programy ako Adobe Lightroom, Affinity Pro alebo PhaseOne Media Pro, ako aj v minulosti vydávané aplikácie Applu, Aperture a iPhoto. Výnimkou je aplikácia Photos/Fotky, ktorá využíva vlastné, nezdokumentované API.

Samotný problém sa prejavuje tak, že ak užívatelia importujú z iOS zariadenia do Macu obrázky pôvodne zaznamenané v HEIF a užívateľ ich konvertuje do JPG, v zdrojovom kóde každého obrázku sa vytvorí 1,5MB prázdnych dát. Samotný vývojár vraví, že vo svojej knižnic našiel viac ako 12 000 JPG obrázkov, ktoré mu “prázdnotou” zabrali viac ako 20GB miesta.

Apple si je údajne vedomý bugu a pracuje na oprave. Dovtedy sa odporúča, aby užívatelia nepoužívali HEIF formát a spoliehali sa na JPG. Užívatelia môžu nájsť možnosť zmeny na “najkompatibilnejší” formát cez Nastavenia – Fotoaparát – Formáty.

Image Capture od Applu môže kvôli chybe zahltiť úložisko

komentáre
    1. V tomto prípade “z neho”, pretože pôvodne bol problém evidovaný len v Image Capture aplikácii, no potvrdila sa jeho prítomnosť aj v ďalších aplikáciách, ktoré využívajú rovnaký framework, aký využíva aj Image Capture apka.

      0
      0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.