Návod: Ako si nastavíte widgety v iOS 14

Apple včera vydal veľký update svojho OS pre mobilné zariadenia. Jednou z kľúčových noviniek sú widgety, na ktoré sa teraz pozrieme.

Viac na jednom mieste

Widgety ponúkajú možnosť, ako si zjednodušiť interakciu s telefónom a sprehľadniť domovskú plochu. Vďaka týmto kompaktným náhľadom aplikácií viete na rovnako veľkom priestore jednej obrazovky vidieť viac informácií a mať zároveň na dosah aj vstup do viacerých apiek.

Po nainštalovaní nového iOS 14 (ak potrebujete, postup nájdete TU), stačí swipe smerom doprava, čím sa dostanete na obrazovku s widgetmi. Máte tu rozmiestnených viacero z nich a v rôznych veľkostiach. Pokiaľ ide o tú, na výber máte tri rozmery – štvorec, obdĺžnik a veľký štvorec. Výber záleží od vašich preferencií, resp. od charakteru widgetu a množstva informácií, ktoré chcete vidieť.

Okrem samostatných widgetov môžete vytvárať aj tzv. Dynamické sady. Tie môžu obsahovať viacero widgetov v rámci jedného. Tento typ zobrazenia navyše automaticky prepína medzi widgetmi počas dňa tak, aby ste mali poruke správne informácie v správny čas. Riadi sa pritom aplikáciami, ktoré najčastejšie používate. To ako spoľahlivo táto možnosť funguje, testujeme – pokojne sa s nami podeľte o vašu skúsenosť.

t

V rámci sady prepínate medzi náhľadmi jednotlivých widgetov vertikálnym swipom.

Možnosti úprav

Poďme teraz na konkrétne nastavenia. Podržaním prsta na konkrétnom widgete aktivujete možnosť úprav. Máte na výber dve, resp. tri možnosti (záleží od widgetu):

Upraviť widget (resp. sadu)

Možnosť sa týka widgetov, ktoré ponúkajú dodatočné nastavenia. Po ťuknutí na možnosť Upraviť sadu, sa vám zobrazí okno, v rámci ktorého môžete meniť poradie widgetov v rámci sady.

Upraviť plochu

Sprístupní možnosť úprav plochy s widgetmi (podobne ako pri aplikáciách na ploche). Widgety môžete preskupovať či spájať do sady. Pre spojenie je potrebné presunúť konkrétney widget nad iný a počkať, kým sa vám zobrazí indikátor pre spojenie.

V režime úprav je vľavo hore dostupný aj symbol +, pomocou ktorého si viete pridávať ďalšie widgety z ponuky alebo použiť vyhľadávanie. Ako prvá je poruke Dynamická sada, ktorú sme spomínali vyššie.

Sady viete vytvárať pomocou symbolu + vľavo hore alebo ťahaním jedného widgetu na druhý

Odstrániť widget (resp. sadu)

Možnosť hovorí sama za seba. Po ťuknutí sa vám pred odstránením widgetu ešte zobrazí info, že tento krok nevymaže aplikáciu a jej dáta.

Detaily, ktoré by potešili

Trochu mrzí, že spájať je možné iba rovnako veľké widgety. Ak napríklad chcete do sady spojiť štvorcový widget a obdĺžnik, funkcia nereaguje. Widgety sa mohli napríklad prispôsobiť veľkostne podľa väčšieho a ponúknuť tak plynulejšiu interakciu pri upravovaní. Takisto by bola fajn možnosť upraviť veľkosť widgetu po jeho vytvorení. To je možné iba jeho vymazaním a opätovným vytvorením, čo je otravný krok navyše.

Celkovo sú však wdigety určite vítaným vylepšením, ktoré v praxi zjednodušuje prácu s telefónom. Keď časom pribudnú aj widgety ďalších aplikácií tretích strán, bude to ešte lepšie.

Ďalšie možnosti

Widgety môžete z ich screenu presunúť aj na ďalšie z vašich obrazoviek, kde sa zaradia medzi ikonky aplikácií. Podľa ich rozmeru treba počítať s určitým počtom apiek, ktoré novému obyvateľovi plochy budú musieť uvoľniť miesto. Aplikácie nájdete na ďalšej obrazovke.

Keď už hovoríme o plochách na vašom iPhone, môžete si aj dočasne vypnúť tie, ktoré nevyužívate. Napríklad také s aplikáciami, ktoré ste naposledy otvorili… kedy vlastne?

Deaktivovať konkrétnu plochu môžete jednoducho. Podržaním ikonky niektorej z aplikácií sa vám aktivuje možnosť Upraviť plochu. Ikonky sa začnú triasť o svoju existenciu, ale nás budú zaujímať bodky v dolnej časti plochy, ktoré indikujú počet obrazoviek, ktoré máte aktívne.

Ťuknite na ne a zobrazí sa vám zmenšený náhľad všetkých plôch. Aktívne sú označené checkmarkom.

Chcete niektorú vypnúť? Jednoducho ju odznačte.

Ak by vám plocha predsa len časom chýbala, rovnakým spôsobom ju vrátite do hry.

Tip na záver

Ak nechcete mať duplicitne na ploche widget aj ikonku aplikácie (napr. Počasie), stačí dlhšie podržať prst na jej ikonke a zvoliť Vymazať apku. Zobrazia sa vám dodatočné možnosti Vymazať apku a dátaPresunúť do knižnice aplikácií. Zvoľte druhú možnosť a apka sa presunie z obrazovky do knižnice. Tú nájdete celkom vpravo za všetkými vašimi plochami.