Nový iOS 14 zjednodušuje známe funkcie a pridáva mnoho iného

Apple vydal novú verziu svojho operačného systému pre smartfóny. Prinášame podrobný prehľad toho, čo v ňom nájdete.

To podstatné vpredu

iOS 14 prináša novú perspektívu do činností, ktoré s iPhonom robíme denne a snaží sa ich ešte zjednodušiť. Na prvý pohľad si určite všimnete výraznú premenu domovskej obrazovky s redizajnovanými widgetmi.

Tie ponúknu viac informácii na jednom mieste. Widgety je možné po novom pridávať aj na plochu, kde si môžete zvoliť z rôznych veľkosti a celkovo si túto kľúčovú časť systému prispôsobiť podľa seba. Pridať môžete aj inteligentnú sadu widgetov, ktoré budú usporiadané podľa najčastejšie používaných aplikácií.

Keď už je reč o aplikáciách, tie iOS 14 automaticky v rámci Knižnice aplikácií radí do prehľadného zobrazenia podľa kategórie a opäť prináša do popredia tie najpoužívanejšie.

Zaujali vás widgety?

Prečítajte si, ako si ich nastavíte a aké možnosti ponúkajú. ⏪

Vylepšené hovory aj správy

Ak vám prekážalo celoobrazovkové rozhranie prichádzajúceho hovoru, Apple a nový iOS majú pre vás dobrú správu. Hovory sú teraz výrazne kompaktnejšie a nevyrušia vás toľko pri tom, čo práve robíte.

Obraz v obraze, podobne ako napríklad v novom tvOS, prináša možnosť sledovať video či videohovor a pritom robiť na vašom zariadení aj niečo ďalšie.

Správy ako ďalšia kľúčový aspekt používania smartfónu prinášajú niekoľko zmien a možností. Prvou sú pripnuté konverzácie, kde si môžete umiestniť až deväť rôznych vlákien tak, aby ste ich mali vždy poruke. Skupinové správy môžete teraz označovať aj fotkou, memoji či emotikonom.

Šikovnou novinkou sú zmienky, vďaka ktorým môžete označiť vo vašej správe konkrétnu osobu, čím získate jej pozornosť. Hodí sa to napríklad aj pri veľmi živej a dynamickej konverzácii, kde si viete nastaviť, aby vás iOS upozornil iba na správy, v ktorých vás niekto označil.

Reakcií na predchádzajúce správy sme sa dočkali aj v natívnej apke pre písanie správ. Po novom je možné reagovať na konkrétnu správu. Konečne! Navyše, po odpovedi sa automaticky vytvorí vlákno, takže ak bude reakcií viac, je jednoduchšie ich sledovať.

Aká by to bola aktualizácia bez nových Memoji? Čerstvý balík prináša viac než 20 nových účesov a pokrývok hlavy.

Mapy prinášajú trasy pre elektromobily aj pre cyklistov. Tie umožňujú navigáciu po cyklotrasách so zobrazením prevýšenie, rušných ulíc, schodov či strmých úsekov.

Kúsok aplikácie, ktorý teraz potrebujete

Ak vás zaujíma iba konkrétna časť aplikácie, určitá funkcia, presne na tento účel slúžia App Clipy. Ide o malý fragment softvéru, ktorý je ľahko dostupný vo chvíli, keď ho potrebujete – napríklad pri platbe parkovného, objednávke jedla a podobne.

Tlmočník

Apka, ktorá zvláda konverzácie medzi 11 rôznymi jazykmi, presne podľa svojho názvu zjednodušuje rozhovory v cudzej reči. Stačí si otočiť iPhone na šírku, klepnúť na mikrofón a niečo povedať. Tlmočníka viete používať aj offline, vďaka možnosti stiahnuť si jazykové balíčky priamo do zariadenia. Aplikácia umožňuje aj ukladanie obľúbených fráz, ktoré chcete mať poruke, či prezerenia histórie vašich prekladov.

Dostupné jazyky:

  • Anglický
  • Mandarínska čínština
  • Japonsky
  • Kórejský
  • Španielsky
  • Nemecký
  • Francúzsky
  • Taliansky
  • Ruský
  • Brazílska portugalčina
  • Arabský

Safari

Webový prehliadač je ešte rýchlejší a výkonnejší s dôrazom na ochranu súkromia. V beta verzii je dostupná aj funkcia prekladania stránok do siedmich rôznych jazykov. Stránky ktoré je možné preložiť, budú označené ikonou prekladu. Stačí ťuknúť a možete čítať.

Prehliadač takisto prináša aj monitorovanie hesiel, ktoré vás upozorní, ak zvolené heslo nie je bezpečné. Hlásenie o súkromí zase prehľadne ukáže, ktoré stránky pracujú s vašimi údajmi.

Ak vám nevyhovuje natívny prehliadač či Mail aplikácia, v novom iOS si môžete nastaviť ako default aj aplikácie iných vývojárov.

AirPods s priestorovým zvukom

AirPods a iPhone teraz môžu využívať niekoľko noviniek, ktoré prináša iOS 14. Tou najciteľnejšou bude pravdepodobne priestorový zvuk. Hodí sa aj upozornenie na stav batérie, ktorý sa zobrazuje vo forme notifikácie v hornej časti displeja. Ďalšou šikovnou novinkou je plynulý prechod medzi zariadeniami Apple bez ručného prepínania AirPods. Keď napríklad ukončíte hovor na telefóne a vrátite sa k sledovaniu videa na iPade, slúchadlá reagujú na zmenu automaticky. Vďaka možnosti prispôsobenia si viete presnejšie vyladiť zvuk slúchadiel tak, aby vám zneli ostro a čisto. Zvuk je možné s novým tvOS zdieľať aj s Apple TV – pre dva páry AirPods súčasne.

Domácnosť

Inteligentnú domácnosť vám pomôže spravovať aplikácia Domácnosť. Cez ňu môžete ešte jednoduchšie využívať široké spektrum zariadení HomeKit. Apka ponúka návrhy automatizácií, ktoré sa zobrazia po pridaní nového príslušenstva HomeKit. Stav domácnosti vám prehľadne zobrazí pripojené doplnky a upozorní na tie, ktoré potrebujú vašu pozornosť.

Lepší prehľad o vašom súkromí

Oblasť, ktorú Apple s blížiacim sa vydaním nového iOS priebežne zdôrazňoval. V novej generácii operačného systému budete mať vďaka novým možnostiam lepšiu kontrolu nad tým, ktoré údaje zdieľate a ako sa používajú.

Informácie o súkromí ponúka napríklad App Store, kde pred stiahnutím aplikácie uvidíte prehľad o tom, ako sa bude narábať s vašimi súkromnými údajmi.

Na aktívne nahrávanie cez mikrofón alebo kameru upozorní indikátor v pravom hornom rohu obrazovky. V Ovládacom centre máte zároveň možnosť vidieť, ktorá aplkácia ich v poslednej dobe používala. Do aplikácií sa môžete po novom prihlasovať aj cez Apple účet, vďaka čomu nemusíte riešiť množstvo rôznych hesiel. Približná poloha umožňuje aplikáciám so spravodajstvom či počasím zdieľať iba vašu orientačnú polohu.

Kompatibilné zariadenia

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (1. generácie)
  • iPhone SE (2. generácie)
  • iPod touch (7. generácie)
komentár
  1. po novej aktualizacii mi na macu nefunguje vytočiť čísla z emailoveho popisu – prehadzuje ma na skype. Microsoft sa nám pekne nasral do systému :D …. hovor z macu pomocou iphone sa nepodarí. Má stým niekto další problém ? :D

    0
    0

Comments are closed.



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?