Facebook chcel využívať nástroj na špehovanie iPhonov

Kontroverzie  ohľadom bezpečnosti a súkromia súvisiace so sociálnou sieťou sa množia geometrickým radom. Tu je najnovšia, ktorá si našla cestu až na súd.

Decentné sledovanie?

Facebook sa pokúšal pred tromi rokmi kúpiť spyware, s ktorým by mohol sledovať používateľov Apple zariadení. Oslovil NSO Group, skupinu poskytovateľov sledovacích nástrojov s pochybnou povesťou.

Všetko vyšlo na povrch po tom, čo práve Facebook zažaloval skupinu NSO za pokus o hacknutie WhatsAppu. NSO poskytuje nástroj s názvom Pegasus, ktorý sa vie na diaľku nabúrať do zariadenia a vytiahnuť z neho dáta. NSO teda v rámci súdneho procesu prišlo s vyhlásením, že dvaja zástupcovia Facebooku oslovili spoločnosť v októbri 2017 a chceli vtedy kúpiť práva na využitie konkrétnych funkcií, ktoré Pegasus ponúka.

V tom čase Facebook štartoval vlastný produkt Onavo Protect (úsmevný názov), ktorý potichu analyzoval pohyb ľudí v online priestore a aj to, aké apky využívajú. Bez toho aby používateľov “zaťažoval” informovaním o tejto skutočnosti.

foto: Unsplash / Markus Spiske

Ping pong v súdnej sieni

Podľa dokumentácie zo súdu sa zdá, že Facebooku nešlo o Pegasus ako taký a teda primárne o hackovanie zariadení na diaľku. Sociálna sieť mala záujem skôr o detailnejší monitoring používateľov, ktorí už majú nainštalovaný ich Onavo. Prečo?

Vo Facebooku mali dojem, že sa im nedarí tak dobre získavať údaje z Apple zariadení ako na Androidoch. Preto sa rozhodli si trochu pomôcť. NSO ponúkli mesačný poplatok za každého používateľa Onavo Protect, ktorého by s pomocou NSO nástroja mohli sledovať efektívnejšie. Treba ešte dodať, že Onavo Protect musel Facebook z App Store stiahnuť minulý rok, po nátlaku Apple. Následne apka zmizla aj z Google Play, kde takisto čelila kritike za sledovanie používateľov.

Facebook teraz zase poukazuje na to, že NSO sa týmito informáciami snaží iba prekryť pôvodnú žalobu ohľadom Whatsappu. Zdá sa, že maslo majú na hlave obe spoločnosti, teraz pôjde asi viac o to, kto z nich väčšiu porciu.

zdroj: Motherboard

cover: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.