16″ MacBook Pro teraz môžete osadiť až o 75% výkonnejšou grafickou kartou

16″ MacBook Pro môže byť ešte výkonnejší. 💻

Tak nejak sa počítalo s tým, že Apple oznámi hardvérové novinky na WWDC20. Sprístupnenie nových možností upgradu pre 16″ MacBook Pro a Mac Pro sú preto tak nejak prekvapením.

Spoločnosť Apple už dnes uviedla do predaja voliteľnú grafickú kartu AMD Radeon Pro 5600M pre 16″ MacBook Pro. V porovnaní so základnými konfiguráciami ponúka až dvojnásobok operačnej pamäte, zároveň je však výrazne rýchlejšia. Reč je totiž o pamätiach typu HBM2, ktorá je oproti GDDR6 rýchlejšia až o 75%.

Najnovší prírastok zo série grafických kariet AMD Radeon Pro vyvinutých špeciálne pre Apple disponuje 40 CU jadrami s maximálnou frekvenciou 1035MHz, 2560 stream procesormiaž 8GB HBM2 operačnej pamäte s prenosovou rýchlosťou 394GB/s. Na to, že ide o grafický čip do notebooku, sa môže popýšiť výkonom 5,3 TFLOPs.

Pre porovnanie, druhá najvyššia v rade, Radeon Pro 5500M, ponúka 24 CU jadier s maximálnym taktom 1300MHz, 1536 stream procesormi a maximálnym výkonom 4 TFLOPs. Disponovať môže 4GB alebo 8GB GDDR6 operačnej pamäte s prenosovou rýchlosťou 192GB/s. Túto kartu možno nájsť v drahšej základnej konfigurácii 16″ MacBooku Pro s kapacitou 4GB. Rozšíriť si ju môžete za 125€ na 8GB alebo 250€, pokiaľ by ste ňou chceli osadiť základný MacBook Pro.

Grafické čipy Radeon Pro 5600M sú však ešte drahšie. Pokiaľ si nimi chcete osadiť základný 16″ MacBook Pro, upgrade vás vyjde 1000€ a cena počítača sa zvýši na 3699€. Pokiaľ si nimi chcete osadiť drahší 16″ Pro (s čipom 5300M), potom vás upgrade vyjde 875€ a cena počítača sa vyšplhá z 3199€ na 4 074€.

Všetky tieto karty sú postavené na 7nm RDNA architektúre a sú vhodné na špičkovú editáciu videa, tvorbu detailnej 3D grafiky alebo vývoj hier.

AMD Radeon Pro 5600M 5500M 5300M

Mac Pro a oficiálne možnosti upgradu SSD

Nevýhodou doposiaľ bolo, že Apple umožňoval užívateľom si prispôsobiť veľkosť vstavaného úložiska Macu Pro len pri objednávke počítača. Našťastie to už nie je pravidlom a najprispôsobiteľnejší Mac je odteraz ešte prispôsobiteľnejší.

Apple totiž uvádza na trh Mac Pro SSD Upgrade Kit, vďaka ktorému užívatelia budú môcť osadiť počítač 1TB, 2TB, 4TB alebo 8TB úložiskom bez toho, aby sa museli opierať o servis alebo neoficiálne riešenia ako sú rôzne rozširovače. Táto sada by sa mala objaviť v ponuke Apple Storu už v najbližších hodinách. S informáciou prišiel server TechCrunch, v čase vydania tohto článku však Apple stiahol z oficiálneho webu informácie o možnostiach upgradu.

Jeden Mac Pro, štyri pevné disky: Sonnet uvádza systém na rozšírenie úložiska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.