Život Jonathana Ivea, šéfdizajnéra Apple (1. časť)

Už dávnejšie sme našim čitateľom priniesli “minisériu”, v ktorej sme sa venovali spoluzakladateľovi spoločnosti Apple a ikone sveta technológií, Stevovi Jobsovi. Nakoľko každý kus Apple zariadenia nesie podpis Jonathana Ivea, rozhodli sme sa s vami podeliť aj o jeho život a začiatky v spoločnosti Apple. Jeho príbeh taktiež rozdelíme do niekoľkých dielov novej série s názvom “Život Jonathana Ivea, šéfdizajnéra Apple”.

Po smrti spoluzakladateľa Apple, Steva Jobsa nemal nikto taký vplyv na Apple, ako Jonathan Ive, dlhoročný šéfdizajnér spoločnosti.

O to prekvapivejšia bola správa, v ktorej sme sa dozvedeli, že Ive opúšťa spoločnosť. Ive spúšťa svoju vlastnú, nezávislú dizajnérsku spoločnosť LoveFrom a Apple bude jeden z jeho primárnych klientov.

Ive pracoval v Apple 27 rokov. Počas týchto rokov získal mnoho ocenení za svoju vynaliezavosť a záväzok k estetike minimalistického dizajnu Apple. Stal sa ale aj slávnym. Jonathana je často možné vidieť v rôznych kluboch v San Franciscu, nie ďaleko od kupertínského ústredia Apple. Jeho pôsobnosť a úspech v Apple mu veľmi pomáhali, a to až do takej miery, že bol pozývaný na rôzne diskusie o pop kultúre.

Začneme od začiatku

Jony Ive alebo celým menom Jonathan Paul Ive sa narodil 27. februára 1967 na predmestí Londýna v Chingforde v Británií. Jeho otec bol strieborník a jeho mama psychoterapeut. Ani Jonathanovo detstvo nebolo jednoduché. Počas štúdia na strednej škole mu bola diagnostikovaná dyslexia (teda porucha, ktorá sa prejavuje neschopnosťou čítať, alebo veľmi ťažkopádnym čítaním). Ive neskôr študoval industriálny dizajn na polytechnickej univerzite Newcastle (dnes známa ako Northumbria University). Niektoré z jeho vysokoškolských kresieb boli vystavené v Múzeu dizajnu v Londýne.

Nižšie vidíte jeden z prvých sketchov Jonathana Ivea. Jedná sa o nákres elektronického pera, ktoré dokáže písať niekoľkými rôznymi šírkami a vzormi.

 

Prvé úspechy

Jeho prvým dizajnom pre Apple bola druhá generácia Newton MessagePadu. Najobľúbenejšou časťou tohto zariadenia bol pre Ivea vyklápateľný kryt, ktorý podľa neho reflektoval vtedajšiu popularitu vyklápateľných telefónov.

Nižšie si môžete pozrieť fotku Ivea v jeho mladších rokoch. K Apple sa pridal v roku 1992 a stal sa Senior viceprezidentom dizajnu po tom, ako sa Steve Jobs stal generálnym riaditeľom v roku 1997.

Prvým veľkým projektom pre Ivea od Jobsa bol klasický, farebný iMac.

Jobs a Ive si rozumeli. A práve od tej doby viedol Ive dizajn najväčších produktov Apple, vrátane iPodu, iPhonu a iPadu. Dodnes drží Ive “kreatívny dohľad” nad dizajnom takmer všetkých Apple produktov. Spolu s novým generálnym riaditeľom Timom Cookom začal aj éru nových produktov, ako je napríklad Apple Watch.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.