Ako bude fungovať funkcia Audio Sharing v iOS 13?

Jedna z najlepších funkcií iOS 13, na ktorú sa môžeme tešiť je nepochybne funkcia “Audio Sharing” (teda zdieľanie audia). 

Táto funkcia umožní jednoduché zdieľanie audia (bezdrôtové slúchadlá) s niekým iným pomocou Bluetooth, čo znamená, že dve osoby s bezdrôtovými slúchadlami sa dokážu pripojiť na jeden zariadenia a počúvať tak spoločnú hudbu, pozerať film, atď. Nižšie vás prevedieme postupom, ako táto funkcia funguje.

Ktoré slúchadla bude Audio Sharing podporovať?

Menší nedostatok, respektíve zlá správa ohľadnej tejto funkcie jestvuje. Audio Sharing bohužiaľ nebude podporovať všetky bluetooth slúchadlá s W1 alebo H1 čipom od Apple. Možno sa situácia časom zmení. Audio Sharing je aktuálne v iOS 13 limitované pre:

  • AirPody
  • AirPody (druhá generácia)
  • Powerbeats Pro

Ako sme už spomenuli vyššie, funkcia Audio Sharing je stále vo fáze beta. To znamená, že do finálnej verzie môže Apple pridať podporu viacerým slúchadlám. Napríklad také Beats Solo3, Beats Studi3, Powerbeats3 a BeatsX disponujú W1 čipom od Apple môžu v budúcnosti teoreticky fungovať s funkciou Audio Sharing.

Ktoré zariadenia budú podporovať Audio Sharing?

Audio Sharing v iOS 13 bude dostupný iba pre novšie modely iPhonov a iPodov. Aj keď beta verzia Audio Sharing v iOS 13 fungovala aj na starších zariadeniach, Apple sa nakoniec rozhodol zrušiť podporu tejto funkcie pre zariadenia staršie ako iPhone 8. Teda funkciu Audio Sharing budú podporovať zariadenia:

  • iPhone 8, iPhone 8 Plus,
  • iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR
  • iPad Pro 12.9-inch (druhá generácia alebo novšie)
  • iPad Pro 11-inch
  • iPad Air (tretia generácia)
  • iPad mini (piata generácia)
  • iPod touch (siedma generácia)

Ako bude Audio Sharing fungovať?

Apple tvrdí, že službu Audio Sharing v iOS 13 sa bude dať spustiť dvoma spôsobmi. Avšak v aktuálnej iOS 13 beta 4 funguje iba jeden spôsob. Prvý spôsob je veľmi jednoduchý. Ku zariadeniu, ktoré prehráva audio pomocou bluetooth bude stačiť ak sa priblíži druhé zariadenie s pripojenými bluetooth slúchadlami. Na zariadeniach sa automaticky zobrazí vyskakovacie okno, ktoré bude žiadať povolenie funkcie Audio Sharing na druhom zariadení.

Tento spôsob má veľkú výhodu. Tým, že k jednému vysielaču (teda zariadenie, ktoré prehráva audio a je k nemu pripojené druhé zariadenie s pripojenými bluetooth slúchadlami) sú pripojené aj druhé slúchadlá, budú si môcť užívatelia nezávisle od seba nastaviť hlasitosť prehrávania audia. Teda pokiaľ váš známy má rád hlasitosť “naplno” a počúvate pomocou svojich bluetooth slúchadiel muziku z jeho zariadenia, môžete si na vašich slúchadlách znížiť hlasitosť na vami požadovanú úroveň. Je to omnoho jednoduchší spôsob ako párovať a odstraňovať a znovu párovať bluetooth slúchadlá v nastaveniach. Táto metóda zatiaľ nie je v beta verziách iOS 13 dostupná, no Apple by ju mal sprístupniť spolu s oficiálnym vydaním nového iOS 13.

Druhá metóda je o niečo komplikovanejšia. No funguje na beta verziách iOS 13. Dáme vám pomôcku. Má to niečo spoločné s párovaním a už sme to vyššie spomenuli (takže nezabudnite mať bluetooth slúchadlá nastavené v režime párovania). Keď sú obidva páry slúchadiel v párovacom režime, otvoríme aplikáciu Nastavenia -> Bluetooth a pripojíme obidve slúchadlá. Následne si v menu či už v aplikácií Hudba, či pri videu ako audio výstup zvolíme obidve bluetooth slúchadlá. Zvuk bude následne hrať na obidvoch priojených slúchadlách.

Audio Sharing je veľmi dobrá funkcia. Počas “éry” 3,5mm vstupu stačilo mať „rozdovjku“na slúchadlá. Vďaka nej počúvali obidvaja. Audio Sharing ale túto možnosť posúva na novú úroveň.

komentáre
  1. dobre…a realne vyuzitie?
    predpokladam ze ak niekto s kym chcem zdielat hudbu ma airpods alebo beats…tak ma asi aj telefon pri sebe…si moze pustit svoj vlastny song…

    0
    0
  2. Konecne niekto pohol rozumom ale radsej by som tuto funkciu uvital na Apple TV ked si chcu dvaja pozriet film bez toho aby zobudili spiace deti;)

    0
    0
  3. treba este zabezpecit, ze ked pustim hudbu z apple music v aute kde sme 4a, aby to nepocul nikto len ja. snad mi daju cip do hlavy na dekodovanie zvuku

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.