AKTUÁLNE: Jony Ive opúšťa Apple

Apple dnes prechádza bez pochýb najväčšou zmenou vedenia, odkedy sa vedenia spoločnosti ujal Tim Cook. Dlhoročný šéfdizajnér spoločnosti Sir Jony Ive totiž oznámil, že opúšťa spoločnosť.

Ive plánuje odísť zo spoločnosti neskôr tento rok, aby založil vlastné, nezávislé dizajnérske štúdio a venoval sa viac osobným záujmom. Apple však aj naďalej ostane jedným z hlavných klientov jeho štúdia, vďaka čomu bude jeho dizajn stále pozorovateľný v budúcich zariadeniach kalifornskej spoločnosti.

“Jony je jedinečnou postavou dizajnérskeho sveta a jeho rola pri oživení Applu je neoceniteľná, počnúc svetoborným iMacom z roku 1998, cez iPhone a bezprecedentných ambícií pri budovaní Apple Parku, do ktorého vložil toľko svojej energie a starostlivosti. Apple bude mať aj naďalej prospech z Jonyho talentu, keďže bude priamo s ním spolupracovať na exkluzívnych projektoch, ako aj z prebiehajúcich prác briliantného a nadšeného dizajnérskeho tímu, ktorý vybudoval. Po toľkých rokoch úzkej spolupráce som šťastný, že náš vzťah sa naďalej vyvíja a teším sa na dlhú budúcu spoluprácu s Jonym,” prehlásil Tim Cook.

Po novom sa budú šéfovia dizajnérskeho tímu Evans Hankey a Alan Dye zodpovedať Jeffovi Williamsovi, prevádzkovému riaditeľovi spoločnosti. Hankey je dnes viceprezidentom priemyselného dizajnu spoločnosti, zatiaľ čo Alan Dye je viceprezidentom pre užívateľské rozhranie. Obaja zohrávali v Appli kľúčovú rolu. Okrem toho, Jeff Williams viedol tím Apple Watch od samotného zrodu a dnes tak bude tráviť oveľa viac času v dizajnérskom štúdiu spoločnosti.

“Po takmer 30 rokoch a nekonečne projektov som hrdý z vytrvalosti, ktorou sme vytvorili dizajnový tím, proces a kultúru Applu, ktorej sa žiadna iná nevyrovná. Dnes je tento tím silnejší, živší a talentovanejší, než kedy predtým v histórii Applu. Tím bude rozhodne prospievať pod skvelým vedením Evansa, Alana a Jeffa, ktorí patrili medzi mojich najbližších spolupracovníkov. Mám absolútnu dôveru voči svojim dizajnérskym kolegom v Appli, ktorí zostávajú mojimi blízkymi priateľmi a teším sa na dlhoročnú spoluprácu s nimi,” prehlásil Sir Jonathan Ive.

komentárov
  1. Aj Tim Cook by mal odist. Tak vela problemov este Apple zariadenia nemali. Vsetko extremne predrazene a k tomu problemove klavesnice a displaye k macbookom a kriviace sa iPady Pro. Vsetko sa snazia robit tenke avsak je to problemove. Stary design za Steva Jobsa fungoval.

    0
    0
  2. Mitho a dfx – nevidel by som to tak tragicky. Myslim, že mu vdačime za vela a jeho odchod može byť pre apple aj dobre.
    Nik mu nebude dristať do roboty, bude si robiť veci podla seba. Otazkou je – čo zostane apple-u a kto bude teraz hlavnym dizajnerom a či dokaže isť tak aby bol vzorom pre zvyšok sveta.

    0
    0
  3. Mitho Jonymu vdacime zato, ze produkty Apple boli tak elegantne ako boli, zrejme sa nevyznas v historii Apple ked pises co pises.
    Jony odchadza koli Timovi Cookovi, a to je clovek, ktory by mal vypadnut. Vsetci sme citali ako dostavaju zamestnanci znizenie platu alebo vypovede ked Cookovi reportovali bugy v zariadeniach, presne opacne ako za Jobsa.
    Cook sa prilis venuje gay sprievodom a nie firme.

    0
    0
  4. To: Angel
    Jonymu vdacime aj za posledne produkty, ktore su uz z hladiska dizajnu zbabrane. Je vyhoreny a odist mal pred vydanim iPhone X.

    0
    0
  5. Tvoje informacie su zle a tym padom aj tvoje vyjadrenia. V originalnom clanku sa spomina, ze posledny produkt, ktory cely vytvaral Jony Ive bol Apple Watch, dalsie produkty uz neboli plne v jeho rezii.

    0
    0
  6. Tvar ipadu pro – ? čo je snim ? Podla mna je fajnový, až na tu vystupujucu kameru. Ten dizajn automaticky počíta sa dákym priblblým obalom. TO ma na aplackych veciach serie najviac. :D

    Ja by som napr. celkom privítal ekologickejšie uvažovanie – Stary kus kupime od teba nazad, rozoberieme ho a z 98% ho budeme vedieť recyklovať. Ty ked chceš novy ajfon si doplať napr 200 dolče, alebo kludne 2 roky použivaj stary ajfon ale zaplať každy rok dáky malý peniaz za updaty. Nechceš platit – neupdatuj si ho a znašaj nasledky. Človek nakoniec rad zaplati a všetci budu spokojní :D

    Takto sa všetci poskladame na vyvoj a bude nam sveta žiť :D :D :D

    0
    0
  7. pokus: No posledny iPad Pro je nepodarok, kedze sa ohyba. Niektore uz pocas vyroby su ohnute. Moj iPad 2 z roku 2011 je stale rovny.

    0
    0
  8. @pokus, @angel: chlapci, hadam len nespachate samovrazdu, ked nam uz Jony nebude prasacit Apple. Moc to prezivate …

    0
    0
  9. Konečne je preč, aj Kukna by mohol. Bez tak len posledné roky kopírujú dizajn Androidu. A sem tam príjdu s niečim novým. Pravda že ”aspoň niečo”, ale mohlo by aj viac.

    0
    0
  10. Len teda tie jeho fotky su neaktualne. Ako stale stensoval vsetky apple zariadenia, on sa nejako zacal rozsirovat.

    0
    0
  11. @Mitho – prežívame a budeme aj nadalej. Neboj. Samovraždy sa nechystajú.

    Len ak si si nevšimol, rozoberá to polka internetu. Je to hold šikovný človek a v appli mal silné slovo. Je dosť možné, že by si ťukal do ťamťungu, ak by on nerobil svoju robotu dobre. :-) …a je dosť možné, že aj budeš, ak to apple v najbližšom období pokašle :-D

    0
    0
  12. johny ive odchadza pretoze ho nutia robit veci s ktorymi nesuhlasi. som o tom presvedceny aj ked som taku informaciu nikde necital. tan otrasny dizajn novych iphone X a Macov, ta nesymetria a nehovoriac o planovanom dizajne dalsej generacie iphonov (ak su rumors pravdive) tak je to vrchol nevkusu a antidizajnu a ani sa mu necudujem ze s tym nechce mat nic spolocne.

    tim cook ma jediny ciel, zarobit najviac penazi .. keby to nebohy steve jobs vedel, vyj..bal by ho s firmy ani by si nestihol crocsy pobalit do kartonu.

    0
    0
  13. @presnetak – priklanam sa k tvojmu nazoru. Tiez si myslim ,ze ho nebavi pajkovať na špagatiku. Aktualne mam z applu pocit, ako ked vyhodili biznismani jobsa z applu. Ten šiel do hovien a potom sa pekne pozviechal nazad. Cele to stalo a padalo na tom, že ludia apple mali radi. AKtualne mu ostatne značky dychaju na krk.

    Čo mna napr. zaujalo v poslednej dobe je vývoj okolo elona muska. Dosť mi pripomina jobsov magorizmus….ale vyzerá, že neuvažuje zle :) Vobec by ma neprekvapilo, keby Ive začal aj snimi spolupracovať…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?