WWDC 2019 štartuje zajtra večer, čo všetko od konferencie očakávame?

Zajtra večer o 19:00 nášho času sa spustí každoročná vývojárska konferencia WWDC. Čaká nás predstavenie nových systémov a možno aj nejaké to prekvapenie.

WWDC sa posledné roky koná miesto San Francisca v San Jose, konkrétne v konferenčnom centre McEnery Convention Center. Samotná budova, ako aj okolie vrátane osvetlenia či zastávok hromadnej dopravy, je odeté do charakteristickej modrej výzdoby, ktorú sme mohli vidieť už na webe Applu.

Hlavný transparent nad vstupom do budovy s nápisom „Dub Dub“ v neónových farbách sa taktiež po zotmení rozsvietil. Myslím, že nepotrebujeme ďalšie dôkazy o tom, že s iOS 13 konečne dorazí celosystémový tmavý mód. Ostatne, ak ste ešte nevideli, jeho uniknuté screenshoty nájdete tu. Čo ďalšie však prinesie?

Novinky pre iPad, iOS apky na Macu a koniec iTunes

iOS 13 by mal byť po dlhšom čase zameraný primárne na iPad. To znamená predovšetkým zmeny rozhrania, medzi ktoré môžeme zaradiť mierny redizajn domovskej obrazovky, upravený multitasking a taktiež lahôdky ako zdieľanie obrazovky vášho Macu. Z iPadu by sa tak mohla konečne stať plná náhrada grafických tabletov.

Okrem toho nás čaká kopec vizuálnych zmien v jednotlivých aplikáciách. Najväčšou budú Pripomienky, ktoré dostanú kompletne nový vzhľad (obrázok tu) a nová vrstva farby čaká aj na apku Zdravie. Books, Mail a Správy dostanú nové funkcie a Find My Friends a Find My iPhone sa zlúčia do jednej aplikácie. V neposlednom rade sa konečne dočkáme nového ukazovateľa hlasitosti a taktiež režimu spánok.

 

Čo sa týka macOS 10.15, najväčšou zmenou bude zrejme podpora pre jednotné aplikácie. Na Macu tak po optimalizácii zo strany vývojárov budeme môcť spúšťať apky z iPadu (v ďalších verziách prídu na rad aj verzie pre iPhone).

Pre koncového používateľa však bude, minimálne spočiatku, výraznejšou zmenou absencia iTunes. Apple svoj neslávne známy softvér plánuje rozdeliť do troch menších aplikácií: Hudba, TV a Podcasty. Nemali by sme byť však ukrátení o synchronizovanie iOS zariadení, to bude údajne aj naďalej fungovať v novej aplikácií.

Uniknutý screenshot nového prehrávača od 9to5Mac.

Netreba ani zabúdať, že nový macOS už nebude podporovať 32-bitové aplikácie, takže ak sa ešte spoliehate na starší softvér, zrejme nebudete chcieť tak rýchlo aktualizovať. Taktiež by sme mohli uvidieť nové možnosti autentifikácie pomocou Apple Watch, napríklad pri dialógoch s heslom a podobne.

Čo sa týka samotného watchOS, važ tak eľa toho zatiaľ nevieme. Systém by mal ponúknuť nové apky ako Kalkulačka a natívne možnosti sledovania menštruačného cyklu a liekov, ako aj App Store priamo na zápästí.

Nový Mac Pro?

Dohadmi je ovenčený aj nový Mac Pro, ktorý mal podľa Applu debutovať niekedy v priebehu tohto roka. WWDC znie ako ideálna príležitosť predstaviť novú mašinu, obzvlášť preto, že sa nejedná o bežný spotrebiteľský produkt. Spoločnosť tak napríklad spravila pred šiestimi rokmi, kedy na konferencii predstavila vtedajší valcovitý redizajn.

Spolu s novým Macom Pro očakávame aj návrat ku samostatným Apple displejom. Nástupca Thunderbolt displeja by mal disponovať 6K rozlíšením a obrovskou uhlopriečkou približne 31 palcov. Podpora Thunderbolt 3 bude samozrejmosťou. Náznaky nového displeja sa objavili napríklad v manuále minuloročného Macu mini, kľudne však mohlo ísť len o vizuálnu maketu.

Mac mini 2018 Start Guide
Je toto nový Thunderbolt displej? Dizajnovo sa asi príliš líšiť nebude.

Konferenciu môžete sledovať v pondelok o 19:09 nášho času, buď naživo na apple.com , na našom liveblogu (link) alebo po jej skončení v podobe článkov na MacBlog.sk. Sledovať nás samozrejme môžete aj na sociálnych sieťach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.