Návod: Ako na meranie EKG s Apple Watch

Apple minulý týždeň prekvapil a priniesol schválenú podporu EKG aj na slovenský a český trh. Ako však samotnú funkciu používať v praxi?

Na meranie EKG a nepravidelného srdcového rytmu potrebujete ktorýkoľvek model najnovších Apple Watch Series 4 a taktiež nainštalovanú najaktuálnejšiu verziu watchOS a iOS na spárovanom iPhone. Následne môžete funkciu aktivovať.

Čo je EKG?

Elektrokardiogram (označovaný aj ako EKG) je test zaznamenávajúci načasovanie a intenzitu elektrických signálov, vďaka ktorým srdce bije. EKG môže lekárovi poskytnúť dôležité informácie o vašom srdcovom rytme a nepravidelnostiach.

Na Apple Watch sa po stiahnutí aktuálneho watchOS medzi aplikáciami objaví nová ikonka s EKG grafom, po jej spustení váš však vyzve na prvotnú aktiváciu funkcie na pripojenom iPhone.

Zapnite preto apku Zdravie, ktorá by vás mala pomocou dialógového okna automaticky vyzvať na aktiváciu EKG. Ak sa náhodou nezobrazí, zapnite ju manuálne v Zdravotné dáta > Srdce > Elektrokardiogram (EKG) a nasledujte pokyny.

EKG si teraz budete môcť kedykoľvek zmerať v rovnomennej apke na Apple Watch. Stačí sa uistiť, že máte hodinky dobre utiahnuté na zápästí a podržať na digitálnej korunke prst druhej ruky. Výsledky si môžete uložiť alebo exportovať v podobe PDF súboru.

V apke Zdravie si taktiež môžete pri prvotnom nastavení aktivovať hlásenia pre nepravidelný srdcový rytmus, ktorý dokáže vopred upozorniť na potenciálne zdravotné ťažkosti, ako je fibriácia predsieni.

Pre podrobnejšie detaily o nastavení EKG a výsledkov merania si prečítajte oficiálnu dokumentáciu na webe Applu (v slovenčine).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť