Apple vydal štvrtú beta verziu iOS 13 a iPadOS

Apple včera vydal štvrtú, verejnú beta verziu iOS 13 a iPadOS pre svoju skupinu verejných beta testerov. Tieto beta verzie boli vydané dva týždne po vydaní tretích verejných beta verzií a deň po vydaní piatej vývojárskej beta verzie. 

Beta testeri, ktorí sa zapísali do beta testovacieho programu Apple dostanú túto aktualizáciu pomocou over-the-air technológie. Samozrejmosťou je nainštalovaný príslušný konfiguračný profil na iOS zariadení.

Opakovanie nezaškodí a tak teda pokiaľ sa niekto chce pripojiť do beta testovacieho programu môže tak spraviť registráciou na webových stránkach Apple dedikovaných beta testovaniu. Užívateľ svojou registráciou tak získa prístup k iOS, macOS a tvOS beta verziám. Pred inštaláciou beta verzie je odporúčané vytvorenie plnej iTunes alebo iCloud zálohy. Taktiež sa odporúča inštalovať iOS 13 na sekundárne zariadenie, pretože beta softvér nie je vždy stabilný a môže obsahovať chyby. Preto sa treba vyhnúť inštalácií na primárne zariadenie, nakoľko môže nestabilita a chyby beta systému poškodiť zariadenie.

iOS 13 je veľkou aktualizáciou pre operačný systém iOS, ktorý beží na iPhone a iPade. Respektíve bežal. Tento rok sa iPad od iOS oddelil a vzniká nový operačný systém iPadOS. Ten síce beží na podobnom princípe ako iOS ale je špecificky určený pre tabletovú divízu Apple, iPady.

V skratke je iPadOS, ako sme už vyššie spomenuli, takmer totožný s iOS v každom smere. Iný je v tom, že obsahuje niekoľko funkcií, špecifických pre iPad. Napríklad nové možnosti multitaskingu. Z väčšej časti obidva operačné systémy disponujú tými istými funkciami.

iOS 13 sa nám predstavil s dlhým zoznamom nových funkcií. Dark Mode zmení celkový vzhľad operačného systému z bledých na tmavé farby. Prerobená aplikácia Fotky od teraz ponúka denné, mesačné a ročné prehľady fotografií.

Systém obsahuje aj nové užívateľské rozhranie možností na úpravu fotografií, čím ešte viac zjednodušuje úpravu fotografií. Okrem iného sa pridávajú aj nové nástroje na úpravy a možnosti úpravy intenzity vstavaných filtrov. Po prvý krát sa dočkáme aj úpravy videí priamo v aplikácií Fotografie. Na najnovších iPhonoch bude pridaný High-Key Mono svetelný efekt a možnosť úpravy intenzity Portrait Lightning efektu.

iOS 13 získava aj menej prekážajúce užívateľské rozhranie hlasitosti zariadenia. Nová aplikácia Find my kombinuje aplikáciu Nájsť môj iPhone a Nájsť priateľov a umožní vám vyhľadať zariadenie aj s vypnutým LTE alebo WiFi pripojením. Sign In funkcia (ešte neaktívna) umožňuje praktický a bezpečný spôsob ako sa prihlásiť do aplikácií a na webové stránky. Jedná sa o alternatívu k možnostiam prihlásenia sa pomocou Facebooku alebo Google účtu.

Nových funkcií je omnoho viac ako je v tomto článku popísané a určite sa máme na čo tešiť. Pre všetky informácie ohľadom nového iOS 13 si prečítajte naše články.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?