Apple sa ospravedlňuje za znižovanie rýchlosti na iPhonoch so starou batériou, ponúka výmenu za 29 dolárov

Pred Vianocami vypukla kauza o umelom znižovaní výkonu na starších iPhonoch s degradovanou batériou. Apple sa k problému priznal a teraz ponúka výmenu batérie za zlacnenú cenu.

Problém nabral na obrátkach pred pár týždňami, kedy si používatelia Redditu všimli pokles výkonu na starých iPhonoch, ktoré mali opotrebované batérie. Domnienky potvrdili aj neskoršie testy s aplikáciou GeekBench, ktorá ukazovala výkyvy výkonu na vybraných iPhonoch. Po vypuknutí súdnych sporov sa Apple k znižovaniu výkonu priznal, no dodáva, že ide o opatrenie proti samovoľnému vypínaniu telefónov so staršou batériou.

Funkcia sa objavila minulý rok ako súčasť iOS 10.2.1 a týka sa iPhonu 6, 6s a SE, s vydaním iOS 11.2 ju dostal aj iPhone 7. Podľa Applu má zníženie výkonu zabrániť energetickým výkyvom napätia, ktoré môžu pri nízkej hladine nabitia, chladnom počasí, alebo opotrebovaní lítium-iónových článkov spôsobovať náhle vypnutie zariadenia. Nejde teda o zámerné “zastarávanie” iPhonov, ako sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale skôr o snahu predĺžiť ich životnosť.

Napriek tomu o funkcii Apple nikde nehovoril a zákazníkov o spomaľovaní ich zariadení vopred neupozornil. V novom podpornom dokumente sa spoločnosť zákazníkom ospravedlňuje a vysvetľuje, ako vplýva chémia batérií na výkon zariadenia a ako snaží softvérovo predísť náhodným vypnutiam pri veľkom zaťažení batérie.

V súvislosti s tým Apple taktiež plánuje zlacniť výmeny opotrebovaných batérií v iPhone 6 a novších. Miesto pôvodnej ceny 79 dolárov si bude od konca januára odteraz účtovať za výmenu len 29 dolárov. Akcia potrvá do konca roku 2018 a dostupná by mala byť po celom svete. O výmenach na Slovensku zatiaľ bližšie informácie nemáme, ohľadom dostupnosti služby vás však budeme informovať hneď ako Apple ohlási detaily.

Začiatkom roka sa taktiež dočkáme iOS aktualizácie, ktorá by mala vylepšiť komunikáciu s používateľom a lepšie ho informovať o aktuálnom stave a opotrebovaní batérie, a taktiež o tom, aký má vplyv na výkon zariadenia.

komentárov
  1. Neskutocne nenazrana firma. Schvalne spomaluje zariadenia. Ludia kupuju nove, lebo stare uz spomaluju, pri nizsej teplote sa vypnu. Castejsie treba nabijat. A teraz ked su pred sudom a celia zalobam z niekolkych statov sveta, tak sa ospravedlnuju. Ale miliony su uz zarobene. Po smrti Jobsa ide len o zarabanie penazi. Ziadna stabilita, nic prevratne, ziadna jednoduchost, len marketing, vela polofunkcnych funkcii a zarobky na ukor nas vsetkych. Hanba. Nech sa im to vrati, podla ich zasluh.

    0
    0
  2. Marek, suhlasim s tebou, avsak pri OSX som na vazkach. Lion, 2011 – otras
    El Capitan, 2015 a do teraz, ovela lepsie. Pisem o Macu, na ktory nedam dopustit.
    Este Core2Duo procesor. Ale ide na max co to da, SSD a 8GB ram, a nemam chut ho poslat do dochodku. Aj ked na SL to nema a neviem si predstavit ako by ten fungoval na SSD a pri 8 GB ramke…

    0
    0
  3. iPhone x predany, Apple ma sklamal myslel som si ze je to jedina firma ktora sa drzi urcitych zasad , teraz sa riadi jedinou, co najviac zarobit, kupil som Huawei Mate 10 Pro a rozdiel okrem designu a Face ID (po tyzdne vypnute nakolko zralo baterku, a usetril som 30 % denne ), ma rychle nabijenie (do 30 min mam 70% nabite) a vydrz s dual SIM neskutocna, vecer mam este 60% baterie (iphone 12%).

    0
    0
  4. ja mam iPhone 6 plus 16gb a nejak sa necitim, ze by bol spomaleny, rozhodne je to stale dobry telefon a nemienim menit.. tiez ma frajerka iPhone 5C 16gb s poslednym iOS a tiez sa mi nezda nejak spomaleny, menit tiez nemieni, takze za nas pohodicka..

    0
    0
  5. @two1
    To sa ti len zdá asi kámo, ja mám tiež a keď porovnám s bratom, ktorý má iP7+ tak je tam veľký rozdiel. Čiže najprv si to očekuj ako beží novší model a potom hovor či sa ti nezdá spomalený.

    0
    0
  6. kolegyna ma ip8, jasne, ze je rychlejsi, ked ma rychlejsie cpu, gpu, viac pamate, atd.. musel by som porovnat s takym isty ip6 plus aky mam, ale novym nepouzitym.. tiez kolega ma 6s, ale ten mal problem s bat. a kamoska ma 6s plus, ten sa mi zda sice tiez rychlejsi ako moj, ale tiez je tam skok v technologii, tak neviem veru to objektivne porovnat, mne sa zda, ze mi ten telefon ide normalne, ale tak mozem sa mylit samozrejme, ale neseka mi..

    0
    0
  7. s SE som nemal moznost porovnat, mozno skusim dakde v centre, kde ich maju vystavene a uvidim.. chcel som kupit X/8, ale zatial cakam, kupil som si ine, mam ios11 a na to, ze ten telefon ma daco za sebou a tiez naroky OS su vyssie sa mi zda, ze ide OK, tak.. ale pripustam, ze to moze byt ako vravite.. vyskusam si..

    0
    0
  8. Myslim, ze resit subjektivni dojmy z rychlosti a srovnavat treba 6 s 7+ (uplne jiny hw) je uplny nesmysl – jedine, co obstoji je nejaky benchmark test, jinak je to jen snuska dojmu (a o tech se rika, ze ty jsou jako dira do pr..le, kazdy ma jednu) :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.